|
Maliye Bakanlığı'nın hobisi: Vergi kimlik numarası
Vergi kimlik numarası Eylül başından itibaren genişletilerek uygulanmaya başlandı. Ancak, bunun ne işe yarayacağı, Maliye Bakanlığı'nın bu bilgileri nerede kullanacağı konusunda vatandaşın kafası biraz karışık.

Maliye Bakanlığı yetkilileri ısrarlı bir şekilde, vergi kimlik numarası altında toplanacak bilgilerin vergi incelemesinde kullanılmayacağını açıklıyor. Sayın Maliye Bakanı'nın da benzer içerikli bir açıklaması oldu.

Maliye Bakanlığı diyor ki, içiniz rahat olsun, bizden korkmanıza gerek yok, bu bilgiler vergi incelemesi ve kara para incelemesinde kullanılmayacak.

Maliye Bakanlığı'nın bu açıklamaları gerçeği yansıtmıyor.

Maliye Bakanlığı toplanan bilgileri kullanacak.

Şöyle soralım: Maliye Bakanlığı bu bilgileri kullanmayıp ne yapacak?

Maliye Bakanlığı'nın bilgi toplama hobisi mi var?

Trilyonlarca liraya malolan ve pahalı bir kadro tarafından yürütülen, milyonlarca vatandaşa ilave bürokratik yük getiren bir uygulama laf olsun diye yapılır mı?

İlginç olanı, Maliye Bakanlığı'nın gerçeği saklama çabasıdır. Esasında yabancılık çekmediğimiz bir yöntemdir bu. Devlet, vatandaşın hoşuna gitmeyen veya gitmeme ihtimali olan bir düzenleme yaptığında hep aksini söyler ve savunur. Kısa bir süre sonra ise gerçek ortaya çıkar, kamu kurumları itibar kaybeder.

Vatandaş, devletin söylediğinin aksini yapar. Bunu boşuna yapmadığı anlaşılıyor.

Maliye Bakanlığı açık ve net bir şekilde, bilgilerin nerede kullanılacağını veya kullanılmayacağını açıklamak zorundadır.

Tekrar edelim. Vergi kimlik numarası yoluyla toplanacak bilgiler, Gelirler Genel Müdürlüğü'nün İstihbarat Merkezi'ne gönderilecektir.

Maliye Bakanlığı'nın inceleme elemanları bu bilgileri hem vergi ve hem de kara para incelemelerinde kullanacaktır.

Maliye Bakanlığı halen istihbarat merkezine gelen bilgileri, denetim gruplarına göndermekte, bu bilgilerden hem vergi incelemesine alınacak mükelleflerin seçiminde ve hem de vergi incelemesinde delil olarak faydalanılmaktadır.

Sanki suç işliyormuş veya haksız bir işlem yapıyormuş gibi inkar etmesine gerek yoktur. Vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi Maliye Bakanlığı'nın görevlerinden birisidir. Maliye Bakanlığı, Kuruluş Kanunu ile kendisine verilen görev çerçevesinde yapmaktadır bütün bunları.

Vergi kimlik numarasının finansal işlemlere teşmil edilmesinin ekonomideki etkileri ayrı bir konudur. Maliye Bakanlığı, bankalardan para çekişine yol açmasından ve gayri resmi işlemlerin artmasından korktuğu için gerçek niyetini saklamaya çalışmaktadır.

Vergi kimlik numarası alan yaklaşık 19 milyon vatandaş, toplanacak bilgiler ışığı altında sorgulama kapsamına girecektir. Maliye Bakanlığı'nın inkar etmesi sonucu değiştirmez.
#Vergi kimlik numarası
#Maliye Bakanlığı
#Vergi
23 yıl önce
Maliye Bakanlığı'nın hobisi: Vergi kimlik numarası
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler