|
Türk-İslam devletlerinden İslamofobya’ya


Kuteybe b. Müslim
’in (v. 715) açtığı Hicaz – Mâverâünnehir yolu,
Muhammed b. Kâsım es-Sekafî
’nin (v. 715) aynı yıllarda Hind’in kapısı hükmündeki
Sind’
i fethiyle (712) yeni bir yön kazanmıştır.
İlk fetihten 286 yıl sonra
Gazneli Mahmud
bu istikameti izleyerek Hind diyarının ilk Türk-İslam devletini; onu takiben
Kutbeddin Aybe
k
Delhi Türk Sultanlığını kurmuştur.
Bu devletin yıkılmasıyla oluşan emirlik yönetimlerinin
Timur
tarafından ortadan kaldırılmasını takiben, Fergana doğumlu torunu
Zahîrüddîn Muhammed Bâbür’
ün (v. 1530) kurduğu Babürlü Türk-İslam Devleti 1858 yılına kadar Hind’e hüküm sürmüş, böylece Sind’in fethinden Babürlüler’in yıkılışına kadar 1145 yıl; Gazneli Mahmud’un gelişinden Babürler’in yıkılışına kadar ise yaklaşık 850 yıl Hint diyarı aynı zamanda İslam beldesi olmuştur.

Fetih tarihleri İspanya’nınkiyle aynı, çok dinli ve çok kavimli yönetim tarzları bakımından benzerlikleri olan ve ondan yaklaşık dört asır daha fazla yaşayan Hint-Türk İslamlığı, bu vasfını Timur’dan (v. 1405) beri süre gelen devlet yönetimi geleneğinden almış olmalıdır. Çünkü, şer’i hukukun yanı sıra örfî ve bu bağlamda muhalif din ve kavimlerin yapılarına, güçlerine ve tabiyet düzeylerine göre özel hukuk uygulamalarına baş vurulmuş, yeni denemelerden, değişikliklerden, daha ideal arayışlardan hiç kaçınılmamıştır.

Bu mana verilebilecek en tipik örnek
Ekber Şah
’ın “…Birçok dini ve kültürü barındıran bu coğrafyada uzun süre iktidarda kalmanın herkesin kültür ve inancından bir parçayı içerisinde bulduğu din tasavvuruyla sağlanabileceği” düşüncesinden doğan
eklektik
bir din -Din-i İlahî- yaratma ve uygulama fikridir (1557-1605). Ekber Şah’ın bu fikir ve uygulaması kendisinden sonra tahta geçen
Sultan Cihangir, Şah Cihan ve Evrenzgib Âlemgîr
tarafından reddedilmekle kalınmamış, bilakis şer’i hukukun uygulanması, putperest Hindular üzerindeki kontrolün yeniden artırılması sağlanmıştır.
Bu yanıyla Hint diyarındaki Türk-İslam varlığının, Gazneliler’le
tanıma
(963-1201), Delhi-Türk Sultanlığı’yla
yerleşme
(1206-1526), Babürlüler’le
kökleşme
(1526-1857) olarak üç devre ayırması isabetli olsa gerektir.

Öte yandan, ilk uygulamasını Timur’da bulan, halifenin Kureyş’ten olmasını savunmakla birlikte, devlet yönetiminde devlet başkanlarının bağımsız siyasi faaliyetlerini esas alma düşüncesinin Zahîrüddîn Muhammed Bâbür tarafından pekiştirilerek uygulanması; devletin 1858’de yıkılmasını takiben Cuma hutbelerinde Osmanlı sultanlarının adlarını zikretmesi ve buna hilafetin ilgasıyla (1924) son verilmesi de mezkûr devlet geleneğiyle birlikte değerlendirilmelidir.

Hilafet ile saltanat(lar) ilişkisinin bu şekilde kurulmasının faydalarından biri, ilim ve tasavvuf ehli ile tüccarların Singapur’dan Fez’e ve Kurtuba’ya uzanan hatta serbestçe dolaşabilmeleri ve bu sayede İslamî bilgi, bilim ve yönetim tecrübelerini İslam mülkü içinde taşıyarak Müslümanlara ortak bir ufuk sunabilmeleridir.

Mürsiyye’de doğup Şam’da vefat eden ve buraya defnedilen
İbnü’l-Arabi
’nin (1165-1240) Mürsiye, İşbîliye, Gırnata, Kurtuba, Cezîretülhadrâ, Sebte, Fas, Tilimsân, Tunus, Mekke,Medine, Bicâye, Mısır, Kudüs, el-Halil, Medine, Bağdat, Musul, Urfa, Diyarbekir, Sivas, Malatya, Şam; Lahor’da doğup Bağdat’ta vefat eden ve Mekke’ye defnedilen
Radıyyüddîn es-Sâgânî’
nin (1181-1252) Lahor, Mekke, Medine, Yemen, Bağdat ve Mogadişu, Delhi, Bedâûn, Kol Yemen, Aden, Mogadişu ve Bağdat arasındaki seyahatleri, çok sayıdaki örnekten ikisidir.
Bugün
İslamofobya
adı altında tartıştığımız meselenin, asıl
Portekiz
lilerin keşif yolları üzerinden, konumuz itibariyle Babürlü Türk-İslam Devleti başta gelmek üzere Müslümanların coğrafyasının tamamını talan eden İngilizler’e bağlanması tam da Türk-İslam yönetim geleneğinin tahribiyle, Müslümanları ilmi ve ekonomik ufuklarını kaybetmiş olarak, korku ve kaygı içinde inançlarından vazgeçirmeye, en basitinden dinlerini İngilizlerin çizdiği yeni bir akidenin çerçevesi içinde yaşamaya zorlanmalarıyla ilgilidir.
Karçınzade Süleyman Şükrü
’nün (v. 1922?) Bombay seyahati esnasında söylediği “İngiltere taht-ı tahakkümüne aldığı ecnâs-muhtelifeyi çırılçıplak ederek Londralıları zengin yapmak ile şöhret almış sarraf bir hükûmettir.” sözünün, yaklaşık iki asır içinde İngilizler tarafından peş peşe yıkılan
Safevîler
(1736),
Babürlüler
(1858) ve
Osmanlılar
’la (1923) karşılık bulması, her üç devletin de Türk tanımlı ve dolayısıyla Müslüman olmaları İslamofobya için aralanmış ilk kapıdır. Bundan sonrasına da bakalım inşallah.
#Türk-İslam
#Timur
#Fas
#Kudüs
#Mekke
#Mısır
2 yıl önce
Türk-İslam devletlerinden İslamofobya’ya
Sabır
Kalp-hürmet-hizmet-merhamet
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’