|
Dünyanın Öyküsü

Dünyanın Öyküsü, ilk sayısı bu ay yayınlanan iki aylık öykü ve eleştirisi dergisi; öykü türünü merkeze alarak ama diğer türleri de ihmal etmeyerek edebiyatın nabzını tutmaya talip bir dergi olarak hazırlanmış.

Heyamola Yayınları adına sahibi Ömer Şükrü Asan. Son birkaç yıldır yayınladığı şehir kitaplarıyla göz dolduran ve bu manada yayıncılık deneyimine sahip ve kurumlaşmış bir yayınevi görünümü veren Heyamola''nın ve elbette onu temsilen öykücü Ömer Asan''ın (Yazı İşleri Müdürlüğü''yle birlikte) derginin maddi yükünü omuzlamış olması, dergi adına istikrarlı ve uzun soluklu bir faaliyeti de beraberinde getirecektir diye umuyorum.

Genel Yayın Yönetmenliği''ni ise Özcan Karabulut üstlenmiş. Karabulut, 1981''den beri öykü dünyamızda profesyonel bir öykücü olarak var olmakla birlikte asıl yerli öykücülüğe “amatör ruhla” yaptığı katkılarla takdirleri kazanmış bir isim. “Amatör ruhla yaptığı katkı” derken bunu da ikiye ayırmak gerekiyor: İlki 1997''de gerçekleşen Ankara Öykü Günleri''ni başlatarak, öykücülerin yalnızlıktan kurtarılmasını, marifetlerinin halkın içinde yani ortalık yerde görünmesini sağladı. Diğer taraftan Düşler Öyküler (Adnan Özer''le birlikte) ve İmge Öyküler''i çıkardı. Karabulut bunlarla da kalmayıp, 14 Şubat''ın “Dünya Öykü Günü” olarak kutlamasının fikir babası ve başlatıcısı oldu (2003).

Şimdi bu bilgiler vesilesiyle düşündüğümde, öykücülüğümüzde ''90 yıllarda başlayıp halen süren yükselişin, yazar ve okur olarak öyküye ilgi duyanların çoğalmasından olduğu kadar Fethi Naci, Selim İleri, Mustafa Kutlu, Atilla Özkırımlı, Füsun Akatlı, Doğan Hızlan, Hüseyin Su, Feridun Andaç, Semih Gümüş, Aysu Erden, Necati Mert, Behçet Çelik ve M. Sadık Aslankara''nın öykü merkezli incelemele, eleştiri ve değerlendirme yazılarından, Adam Öykü, Düşler Öyküler, Üçüncü Öyküler, Hece Öykü vb. tematik dergilerin yayınlanmasından kaynaklandığını farkediyorum.

Karabulut da bu hususu iyi bilir. Dünyanın Öyküsü''ndeki sunuş yazısının başlığını “Yine, yeniden öykü ve eleştiri dergisi” şeklide koyması ve kendi imzasını taşıyan metnin içeriğini buna uygun olarak oluşturması da gösteriyor bunu.

Diyor ki Karabulut: “Öykücülüğümüzün ve öykü dergiciliğimizin birikimine dayanak... Ankara Öykü Günleri''nin ''İnsan öyküsüyle var!'' sloganıyla yola çıktığımız 14 Şubat Dünya Öykü Günü''nin mimarı ve mirasçısı olarak... (...) Bütün dünyadan öykülerle, Dünyanın Öyküsü''yle... Yenisi, genci, ustası, eleştirmeniyle... ''İyi'' edebiyatla okuru buluşturmak... Unutulmuş, değeri yeterince bilinmemiş veya edebiyatımızın kilometre taşı olmuş öykülerle / öykücülerle canlı bir öykü belleği oluşturmak... Sözcükleriyle, dilleriyle, sesleriyle, bakış açılarıyla, yazdıklarıyla ''ben de varım'', ''bir de bu var'' diyen öykücülere sayfa açmak... İlk öykü dosyalarını ödüllendirmek ve kitaplaştırmak... Kültürler ve diller arasında köprü olmak...” Sözlerinin özeti: Bilinçli tutum, doğru perspektif, iyi niyet, yoğun gayret ve olumlu sonuç... Eh, daha ne olsun!

Karabulut''un bu sözlerine göre Dünyanın Öyküsü''nün Hece Öykü ile Notos Öykü''ye kardeş olarak geldiğine de hükmedebilirsiniz. Büyük bir özveri ve ancak idealleri olan insanlara mahsus bir gayretle Hece Öykü''yü çıkaran Hüseyin Su ve Notos Öykü''yü çıkaran Semih Gümüş de Dünyanın Öyküsü''ne katkıda bulunmuşlar çünkü. Büyük bir öykü orkestrasının uyum ve dayanışma içinde öykünün türküsünü icra etmesinden gönlüm göneniyor ve karınca kararınca bu orkestranın var olması için harcadığım çeyrek asırlık zamanı hiç de boşa harcamadığımı görmekten sevinç duyuyorum.

Dünyanın Öyküsü''nde önce öyküler var elbette: Abderrahman Laghzali, Boris Çipçikov, Atilla Dorsay, Andan Gerger, Hakan Şenocak, Zafer Doruk, Murat Yalçın, Melek Özlem Sezer, Ahmet Büke, Hakan Bıçakçı, Remzi Karabulut, Ercan Y. Yılmaz... 2012 Yılı 14 Şubat dünya Öykü Günü Bildirisi''nin İnci Aral tarafından kalemene alınan metni, konuk türler olarak şiir ve anı geliyor öykülerin ardından.

Örneğini ilk kez burada gördüğüm bir “Köşe Yazıları” bölümü açılmış Dünyanın Öyküsü''nde. Adnan Binyazar, Emin Özdemir, Nursel Duruel, M. Sadık Aslankara, Feridun Andaç, Yaman Koray, A. Ömer Türkeş, Ömer Lekesiz ve Mehmet Zaman Saçlıoğlu imzaları var burada da.

Asıl Adam Öykü''yle başlayan zengin içerikli söyleşi geleneceği Dünyanın Öyküsü''nde de sürüyor. İlk konuk Füruzan. Füruzan''la Özcan Karabulut söyleşmiş. Birsen Ferahlı ve Serap Gökalp de Füruzan''la ilgili yazılarıyla bir dosya havası katmışlar bu bölüme.

Dergideki metinler bunlardan ibaret değil ama en iyisi siz en kısa zamanda Dünyanın Öyküsü''nü edinip, devamını kendiniz görünüz. Eminim bu güzel derginin okuru olmaktan mutluluk duyacaksınız.

12 yıl önce
Dünyanın Öyküsü
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü
‘Korkuluk’…