|
“necmeddin sefercioğlu"na armağan”

elimde ankara dil-tarih ve coğrafya fakültesi kütüphanecilik kürsüsü, daha sonra da gazi üniversitesi gazetecilik ve halkla ilişkiler bölümü başkanı olan prof. dr. necmeddin sefercioğlu için çıkarılmış bir “armağan kitabı” var.. 298 sayfalık eser, ayni fakültede öğretim üyesi olan dr. ersin özarslan tarafından basıma hazırlanarak yine ayni fakültenin yayınları arasında neşredilmiş..

kitabın yalnız ilk 50 sayfası, profesörün tercümeihali (biyografisi)ne ayırılmış, geri kalan kısmı, birbirinden değerli ilmî yazılara ve makalelere tahsis edilmiş.. bu arada sefercioğlu''nun meslektaşlarının ve dostlarının kendisi hakkındaki ihtisasları dercedilmiş..

necmeddin, benim adana erkek lisesinden arkadaşımdır.. o günlerdenberi, hep güzel ahlâkın, iyi ruhun, sükûnetin, vefanın, çalışkanlığın, yurtseverliğin örneği olmuştur.. dâima tebessüm eden yüzü, içindeki insan sevgisini ve dünyaya bakışındaki iyimserliği, etrafında bulunanlara aksettirir durur.. o, ayni zamanda türkiye''nin kalburüstü kütüphanecilerinden biridir.. uzun yıllar (DTCF)''nin kütüphanecilik kürsüsü başkanlığında bulunmuş yüzlerce talebe ve uzman yetiştirmiştir.. (millî kütüphane)nin kurucusu değerli ilim adamı ve heyecanlı vatansever “adnan ötügen”den sonra gelen en üst seviyedeki üç beş kütüphaneciden birisidir.. daha doğrusu birçok değerli kütüphaneciyi yetiştiren birkaç hocadan birisidir.. (beyazıt devlet kütüphanesi) müdürlerinden (saib sencer), (muzaffer gökman), (millî kütüphane) müdürlerinden dr. müjgan cunbur, kütüphaneler genel müdürü aziz berker ve (ali emiri efendi) gibi sâhasının otoritesi olan karizmatik meslek adamlarından birisi de odur.. uzun yıllar da (kütüphaneciler derneği)''nin başkanlığını yapmıştır.. mesleğe ömürlerini vermiş diğer seçkin isimleri burada sayamayışımız, alınganlığa sebep olmamalıdır.. gerçek entellektüeller, kütüphane kurtları, kitap ve ilim dostları onları zaten tanırlar ve gerektikçe minnet duygularıyla anarlar..

eserin sunuş yazısını fakülte dekanı prof. dr. nureddin güz yazmış.. daha sonra (sözbaşı) başlığıyle dr. ersin özarslan''ın yazısı var.. bundan sonra da sefercioğlu''nun küçüklüğünden ve ilkokuldan itibaren zaman zaman çekilmiş grup ve sınıf fotoğrafları sıralanmış.. bu arada içinde babası sayıştay mensuplarından abdi baha sefercioğlu''nun ve kardeşi prof. nejat sefercioğlu''nun da bulunduğu aile fotoğrafları yeralıyor.. rahmetli baha beyi tanıyordum.. çehresi necmeddin''in aksine gayet ciddî duran bir zat idi..

fotoğrafta da öyle bakıyor.. adana erkek lisesinde iken çekilmiş içinde benim de bulunduğum resimde necmeddin, hüseyin rahmi yananlı, şevket özbilen, feyzullah yıldırır''dan müteşekkil bir grubun görüntüsü var.. baktım baktım da: neymişiz ne hallere gelmişiz, düşünmekten kendimi alamadım.. nasıl geçti o yıllar.. nasıl savurduk o güzelim seneleri.. ne boş şeyler peşinde koşmuşuz.. nice fırsatları heder etmişiz.. nedense o resme bakarken hep beni hayıflandıran hatıralar aklıma geldi.. iyi şeyler yapmadık mı?. şüphesiz birçok da güzel şeyler, hayırlı işler yaptık.. fakat onları yapmak zaten vazifemizdi.. öğünmeye hakkımız olabilir mi?. olsa bile övünmek insanı itibardan düşürdüğü için kişi buna cesaret edemez.. resimdeki arkadaşlardan şevket, inşaat mühendisi olmuştu.. bayındırlık bakanlığı müsteşarlığına kadar çıkmıştı.. iyi bir fenci ve iyi ruhlu bir arkadaş idi.. feyzullah avukat oldu.. hüseyin rahmi yananlı da avukat oldu, aynı zamanda türkçesi kuvvetli bir yazardır.. osmanlıcadan yaptığı çevirileri var..

sevgili okuyucularım, çocukluk arkadaşlarımızla birlikte bulunduğumuz, beraber çalıştığımız dostlarımızla zaman zaman buluşmak, görüşmek hayatımızda ve ruhumuzda tahminimizden daha güçlü ve daha pozitif etkiler yaratıyor, bunu hiç hatırdan çıkarmayalım.. hayatın binbir meşgalesi ve gailesi arasında bunu becerebilenlere ne mutlu!

sefercioğlu''nun hayat hikayesini dr. ersin özarslan yazmış.. eğitim hayatına ait tafsilât, meslekî ve akademik hayatının safhaları, cemiyetçiliği, bu arada birlikte çalıştığı ilim, fikir ve meslek adamları ayrıca, adnan ötügen, cahit külebi, arif nihad asya, emin bilgiç, ilhan geçer, halil nuri yurdakul, osman turan, remzi oğuz arık, prof. selâhattin ertürk, süheyl beken, nejdet sancar, müjgan cunbur, uzman kütüphaneciler miss o''neall, prof. dr. ralp hopp, prof. dr. arthur mc analy ile olan münasebetleri, 1965 yılında birleşik amerika (rutgers) üniversitesindeki çalışmaları ABD kongre kütüphanesindeki incelemeleri bu yazıda anlatılmaktadır..

yazdığı meslekî ve fikrî eserlerin, listesi verilmiş ayrıca bütün makalelerin bir dökümü yapılmıştır.. fransızca ve ingilizce bilen sefercioğlu''nun tercüme ettiği kitap ve makalelerin de isimleri ilâve edilmiştir..

üniversitelerde ve toplantılarda yaptığı konuşmaların konuları ve neşredildiği yerler de ayrıca belirtilmiştir.. ilmî makaleler kısmında ise; hepsi de ya profesör, yahut doçent olan akademisyenler osman ersoy''un, nejat sefercioğlu''nun,. hidayet yavuz nuhoğlu''nun, rıdvan çongur''un, ali birinci''nin, nesimi yazıcı''nın, ahmet çiftçi''nin, cengiz anık''ın, doğan atılgan''ın, sirel gölönü''nün, hanife güz''ün, mehmet önal''ın, ibrahim bülbül''ün, ibrahim karaer''in, metin özarslan''ın, tuncel acar''ın, ahmet turan ayhan''ın, nail bayraktar''ın, fatma küçükkurt''un, muhsin mete''nin birbirinden değerli ve birbirinden daha çok alâka uyandırıcı bilimsel yazıları yeralmış bulunmaktadır..

kitabı elimden bırakamadım.. on kitap okumuş gibi oldum.. çok zengin bilgilerle, çok zengin hatıralarla, sayısız muteber isimlerle karşılaştım.. sevgili necmeddin, bu kitapla sen, türk fikir ve ilim âlemine sunulan bir bilgi ve irfan hazinesine vücud vermiş oldun..

yüce Tanrı senin ilmini, ömrünü ve hizmetini artırsın!.

[kitabdan edinmek isteyenler, ya gazi üniversitesi iletişim fakültesine, yahut ta dr. ersin özarslan''a ait fakülte (0312 - 212 64 95/254) (ev: 0312 - 367 88 59 - 0505 - 713 45 77) numaralarına başvursunlar..]

16 yıl önce
“necmeddin sefercioğlu"na armağan”
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi