|
altın beyinli, insan güzeli bir yazar GÜLTEN DAYIOĞLU

sevgili okuyucularım;

şöhreti, karizması ve eserlerinin değeri bütün dünyaya yayılmış bulunan gülten dayıoğlu''nun ''kayıplara karışmak'' adlı kitabının çıkışını haber alınca, eşi cevdet dayıoğlu vasıtası ile tebriklerimi gönderdim.. ve imzalı bir nüshanın bana gönderilmesini rica ettim.. hemen ertesi günü kargo ile bana ulaştırılan ''kayıplara karışmak''ın ilk sayfasına sayın gülten dayıoğlu: ''sayın osman akkuşak ağabeyi yeni kitabımla selamlıyorum 7.5.2014'' yazarak imzalamış..

kitabı elime alır almaz okumaya başladım..

romanın ilk sayfasına müellif şu ''girişi'' koymuş:

başıma akıl almaz işler açan bu romanı yazma tutkusuna nasıl kapıldım?.. bu soru, her zora düşüşümde dilime dolanıyor.. açıkçası irkiliyorum..

roman için bilgi toplarken giriştiğim serüvenlere şaşıp kalıyorum.. arada bir halime güldüğüm de oluyor..

doğrusu ya, romanı yazmayı kafama koyduğum günlerde, insanlık kadar eski ve şaşırtıcı sırlarla kuşatılacağımı bilmiyordum..

bu yüzden, ileride karşıma çeşitli tuzaklarla dolu, dikenli yollar çıkabileceği aklıma gelmiyordu..

ya bu roman uğruna bilgi dilencisi hallerine düşüp, kapı kapı, şehir şehir dolaşmama ne dersiniz?.. doğrusu, tüm bunları rüyamda görsem pek iyiye yormazdım..

ama bütün zorlukları aşarak, bu romanı yazıp sizlere sunabildiğim için öylesine sevinip göneniyorum ki!.

haydi gelin, soluk soluğa iz sürerek, bu serüvenleri birlikte yaşayıp romanı birlikte yazalım..

*

kitabın başından itibaren okudukça anladım ki romanın başkahramanı gülten dayıoğlu''dur.. eserde bizzat kendi ismiyle rol almış ve aktivite göstermiş bulunmaktadır.. hadiseler, yorumlar, duygular ve fikirler yazarın kendi ağzından yani birinci kişinin diliyle anlatılmaktadır..

dayıoğlu''nun enfes bir dili var.. güçlü.. akıcı.. fikirler ve hisler mükemmel kelimelerle, ifade kudreti yüksek cümlelerle ifade edilmektedir.. şaşırtıcı tabirlere, isabetle kullanılmış kavramlara tesadüf ettim.. takdiretmekten, hayranolmaktan kendimi alamadım...

dayıoğlu bu dili nerede, nasıl bulmuş..

hayatını gözönüne getirince anladım ki, çocukluğunun bir kısmını virancık kasabasında, bir kısmını kütahya merkez şehrinde, daha sonra da istanbul''da gümüşsuyu ve nişantaşı''nda geçirmiştir.. yani dili, anadolu ve istanbul türkçesinin etkileri ve zenginlikleriyle vücud bulmuştur.. bir müddet öğretmenlik yaptığı için çocuklarla, gençlerle ve velilerle haşırneşir olmuş, onların konuşmasından etkilenmiştir.. ilk gençlik yıllarında, istanbul basınında yazmağa başlamış, bu suretle bâbıâlî kültürünün ve dilinin değerlerini de devşirmiştir..

aziz okuyucularım, gülten dayıoğlu''nun, daima yazmakla, daima kültür ve edebiyat olaylariyle, yaşantılarıyla geçen ömrünü inceledikçe bu bayana hayran olmaktan kendimi alamıyorum.. 79 adet eser yazmış, eserleri avrupa ve asya dillerine çevrilmiş.. kendisi, bilgi ve görgüsünü dünyayı dolaşarak da tamamlamış.. daima düşünen bir beyin, hassas duygulu bir ruh.. dünyayı, insanı, gençliği, çocukları, ilâhî gerçekleri, ruhunun ve beyninin imbiğinden geçirdiği gözlemlerle tanımış.. eserlerini böyle yazmış..

milli eğitim bakanlığı''nın ve kültür bakanlığı''nın, nobel ödülü için kendisini namzet göstermesini ve nobel kurumuna teklifte bulunmasını bir yazar olarak hatırlatıyorum.. isveç''in türkiye büyükelçisini de bu mevzuda vazifeye davet ediyorum..

ayrıca cumhurbaşkanlığı yüksek makamı tarafından verilecek değeri yüksek bir ödülü, değerli edebiyatçı cumhurbaşkanlığı genel sekreteri sayın mustafa isen''in dikkatlerine sunuyorum..

*

gülten dayıoğlu, hâlâ güzel bir cemâle sahiptir.. yüzü güzel olanın ruhu da, kalbi de güzeldir.. büyük yazar, büyük eserlerini, hayatın güzelliklerini, sırlarını allah''ın kendisine lütfettiği bu nimetler sayesinde sezmiş ve dile getirmiştir..

yazara verilen ödüllerden ve eserlerinden daha sonra bahsedeceğimi aziz okuyucularıma haber verirken altın beyinli, altın kalemli yazarımıza allah''tan sağlıklar ve uzun ömürler dilemekteyim..

*

not: 1)
tevafuk''a bakın ki, altın beyinli yazar dedim ya, meğer diğer kitapları gibi bu kitabı da ''altın kitaplar yayınevi'' vasıtasiyle neşredilmiş.. ( kayıplara karışmak: gülten dayıoğlu.. altın kitaplar yayınevi, fax: 0 212 – 446 38 90)
not: 2)
(gülten dayıoğlu: çocuk ve gençlik edebiyatı vakfı)nın 2013 ödül töreni 15 mayıs 2014 perşembe günü istanbul üniversitesi iletişim fakültesi konferans salonunda yapılacaktır.. okuyucularıma duyururum.. davet edenler: istanbul üniversitesi hasanalî eğitim fakültesi dekanı prof. dr. selahattin dilidüzgün – gülten dayıoğlu çocuk ve gençlik edebiyatı vakfı kurucu başkanı gülten dayıoğlu..

konuşmacı isimler: prof. dr. sedat sever, yalvaç ural, mustafa ruhi şirin.. törenin başında bir de soprano gonca birol bahar tarafından icra edilecek müzik dinletisi vardır.. panel saat tam 14:00 de başlayacaktır...

10 yıl önce
altın beyinli, insan güzeli bir yazar GÜLTEN DAYIOĞLU
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’