|
başbakan ve teknik üniversite (itü)

i.t.ü. mezunları zirvesinde yaptığı konuşmada çok önemli açıklamalarda bulundu..

10 yıl içerisinde 100 milyar dolar civarında bir altyapı yatırımı gerçekleştirdiklerini söyledi.. türkiye’nin bölgesel ve küresel bir aktör olma yolundaki çalışmaların her geçen gün artarak devam ettiğini dile getirdi..

başbakan yıldırım itü’nün ülkemizin her türlü kalkınmasında etkin bir şekilde hizmet veren bir üniversite olduğuna işaret etti..

istenirse 2023’e kadar itü’nün dünya üniversiteleri arasında 23’üncü sırada yer alabileceğini söyledi.. hepimizin bugünlere gelmesinde büyük emeği, desteği görülmüş olan bu ilim müessesesine sahip çıkmak hususunda teknik üniversitelere, mezunlarımıza, müteahhitlerimize, siyasetçilerimize büyük sorumluluk düştüğünü belirtti..

“teknik üniversite zaten bir dünya markası.. bu dünya markasının daha görünür hale getirilmesi bizim elimizde.. gayret edersek, daha çok mesai harcarsak bunu başaracağız’’ dedi..

başbakan bu arada, çift taraflı yolların 15 sene içinde ulaştığı uzunluğu, hızlı tren hatlarını, boğaz köprülerini, denizaltında iki kıt’ayı birleştiren marmaray ve avrasya tünellerini, istanbul’un dört tarafını birbirine bağlayan metrolarını, gittikçe uzayan, bütün istanbul coğrafyasını kuşatan tramvay şebekesini, yeni yapılan iskeleleri, denizden kazanılan toprak parçalarını, binaların dönüşüm programlarını; hülasa, maddi ve manevi sahalarda gerçekleştirilen kalkınma hamlelerini tane tane dile getirdi..

başlangıcı 1773 yılına kadar giden teknik üniversite’nin geçmişini gözler önüne seren video gösterimi, kurumun ilim, irfan ve teknolojideki hizmetlerini canlandırdı..

programın sonunda itü rektörü prof. dr. mehmet karaca, başbakan binali yıldırım’a bir hatıra albümü ile birlikte mezuniyet platformunun sembolü olan şapkayı armağan etti..

başbakanın beraberindeki gençlik ve spor bakanı osman aşkın bak, kalkınma bakanı lütfi elvan, milli eğitim bakanı ismet yılmaz, ulaştırma bakanı ahmet arslan, eski enerji bakanı taner yıldız, rektör mehmet karaca ve diğer bazı katılımcılar; itü mezuniyet şapkası giyerek resim çektirdiler..

teknik adamlar, bu suretle mutluluklarını, bir araya gelmenin sevincini resmetmiş oldular..

bu arada bu vesile ile, sayın başbakan’ın samimi, babacan, rahat tavırlarının takdir topladığını, onu dinleyen ve seyreden ahali üzerinde sempati uyandırdığını kaydetmeden geçmeyelim..

yazma konuşma ustası edebiyatçılarımız alınmasınlar.. bir söz vardır: gerçek edebiyatçılar fenciler arasından çıkar..

nitekim, binali yıldırım’ın itü zirvesi dolayısıyle üniversitenin ve tekniğin yurt kalkınmasındaki rolünü tebarüz ettirmesi boşuna değildir.. matematik, teknik ve teknoloji bu kalkınmanın elbetteki temel faktörlerindendir.. bu topraklar üzerindeki insanlar, kendilerine gereken yeme-giyme ve barınma varlıklarına bu faktörler vasıtasıyle kavuşmuşlardır..

ayrıca tekniğin, teknolojinin, insan zihninin işleyişi üzerinde nasıl kesin ve keskin etkiler yaptığı hususu da, ilim aleminde kabul görmüş bir gerçektir..

insan mantığını, muhakemesini, hatta muhayyile ve çağrışım (tedai) kuvvetlerini; gramerin, matematiğin, dil öğretiminin, arapça ve latincenin, hitabet faaliyetinin, konuşma ve yazma egzersizlerinin nasıl teşvik ettiği; nasıl geliştirdiği de; makinenin, çok girift aletlerin, yani tekniğin bu vadideki gücü kadar malum olan hakikatlerdendir.. beyin, kalb ve hareket, ayrıca insanoğlunun kendi eseri olan alet ve teknik biribirini tamamlayan elemanlardır..

allah’ın yarattığı dağlar taşlar, ay ve güneş, uzay ve kainat -su-yağmur-deryalar ve kara parçaları- diğer canlı varlıklar hayvanat ve nebatat, insanla birleşerek, kaynaşarak şu dünyanın nizamına hayat veriyor..

insan ömrü keşke biraz daha uzun olsaydı da, yaşamanın tadı; güzellikleri, acıları, meşakkatleri ile birlikte hepsine kabulümüzdür demez miydik!..

aziz okuyucularım, bütün mühendislere, sayın başbakana ve bütün insanlara sağlık, sevgi saygı, bereket dolu günler dileğiyle..

#Türkiye
6 yıl önce
başbakan ve teknik üniversite (itü)
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset