|
birkaç tesbit

hiç şüphe yoktur ki, tek parti iktidarının kullandığı bazı avantajlar, türkiyemizin ekonomik, sosyal ve medeni seviyesini sür"atli bir şekilde yükseltmiş ve umumi çehresini değiştirmiştir..

bu avantajların nelerden ibaret olduğunu beyan etmek gerekirse, belli başlı maddelerini şöyle özetleyebiliriz:

1- hükümet meclise kanun yaptırmakta hiçbir zorluğa uğramamıştır.. ârıza gösteren ve sinyal veren her sektörde ve her sâhada alınacak tedbirleri tesbit eden kanunlar, hiçbir gecikmeye maruz kalmadan çıkarılabilmiştir.. hükümet devamlı olarak karar almak ve kararları derhal uygulamak gücünü kullanmıştır.. koalisyon hükümetlerinde görülen ihtilaflar ve karar verme zorlukları; oniki senedir siyasî, idarî ve ekonomik hayatımızda durdurucu etkisini icra edememiştir..

2- hükümet, aldığı bazı tedbirlerin, halk ve ilgililer üzerinde olumsuz tesir bıraktığını görünce bu tedbirleri geri almakta tereddüt etmemiştir.. haklı itirazlar karşısında fikir ve görüş değiştirmekten çekinmemiştir.. bu özelliği, ona pek çok pratik fayda ve kolaylık sağlamıştır.. kamuoyunda pek sıcak karşılanmayan tekliflerden vazgeçmeyi bilmiştir..

3- kanun yapma tekniğinde çok pratik bir metod kullanmış ve "torba kanun" adı altında hazırlanması ve pişirilmesi uzun zaman alacak bir çok kanunu birarada çıkarmağa muvaffak olmuştur.. bu sayede; siyasi, sosyal ve ekonomik iyileştirmeler sür"at kazanmıştır..

4- hükümet ve hükümet partisi; danışma müessesesine çok ehemmiyet vermiş, her vesileyle, yahut her lüzum görüldüğü zaman sayısız toplantı tertiplemekten geri kalmamıştır.. il başkanları toplantısı, beypazarı, afyon, sapanca toplantıları, gençlik kolları, kadın kolları v.s. gibi birçok istişare ve müzakere faaliyetini daima tekrar etmiş, daima canlı tutmuştur..

5- cumhurbaşkanının ve başbakanın yurt dışına yaptığı sayısız ziyaret ve seyahatlerin hiç şüphesiz, turistik birer gezi sayılması hatıra gelemez.. dostlukların tesisi, ekonomik ilişkilerin artırılması, teknoloji ve eğitim alışverişi gibi faydalar; bu geliş gidişler neticesinde temin edilebilmiştir..

6- başbakanın bu gezilerde, asıl hükümet sorumlusu olarak gösterdiği dinamizm; hayretlere seza olacak bir performans halinde cereyan etmekte bulunmuştur...

7- başbakanın konuşmaları ve hitabet gücü, itiraf etmek lâzımdır ki her türlü takdirin üstündedir.. hergün hâttâ günde iki defa konuştuğuna şahidoluyoruz.. buna rağmen bu satırların yazarı bir edebiyatçı olarak konuşmalarını zevkle takibediyorum.. sıkılmıyorum.. diyorlar ki: o konuşmaları danışmanları hazırlıyor.. bu peşin hükümlülere sormak lâzımdır: irticalen yapılan bir konuşmanın bir danışman tarafından hazırlanması mümkün olabilir mi?.

icraâta, devlet-millet meselelerine ve işine bu kadar kendini râmetmiş bir şahsiyet; kalbinin ve beyninin asıl kaynaklarından aldığı bir enerji ile ancak bu konuşmaları, gerçekleştirebilir.. tarafsız bir gözün; başbakanın samimiyetini, ihlâsını ve hizmetteki hırsını, takdir etmemesi mümkün değildir.. sayın başbakanın bütün ruhunu ve bütün varlığını hizmetine adamış olduğu anlaşılmaktadır.. hakşinas kalemlerin ve dillerin bu hizmet adamını takdir etmesi bir vazife olsa gerektir...

10 yıl önce
birkaç tesbit
Kıyasıya bir kıyas
Yılanın başı
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…