|
ervin rommel

sevgili okuyucularım,

geçen yazılardan birinde savaş ustalarından amerikalı general patton’dan behsetmiştim.. bugün de ikinci dünya savaşının meşhur alman generali ervin rommel’in hayatından nakiller yapacağım.

* * *

ervin rommel, 1891’de almanya’nın stuttgart şehrinde dünyaya gelmiştir.. öğretmen bir babanın oğludur.. birinci dünya savaşında alman ordusuna teğmen olarak girmiş muhtelif cephelerde savaşmış, savaş sonrasında harp eğitmenliğine başlamış, 1937’de yazdığı ‘piyade hücumu’ adlı bir kitapla ismini duyurmuştur…

bu kitap sayesinde hitler’in haberdar olduğu rommel, hitler tarafından kendi özel koruma birliğinin başına getirilmiştir..

sonunda hitler’in en yakın adamlarından biri haline gelen rommel, taktik ve askeri dehası sayesinde ordu içindeki basamaklara süratle tırmanmıştır…

* * *

ikinci dünya savaşının başlangıç yıllarında rommel, hitler’den bir panzer tümenine komutan yapılmasını ister.. 7. panzer tümeni komutanı olarak atanan rommel, bu tümenin savaş içerisindeki başarılarının ardından tümenine ‘hayalet tümen’ lakabının verilmesine sebep olmuştur.. yıldırım savaşında iki basit tekniği vardı: hızlı ve şaşırtıcı olmak.. rommel ikisini de çok mükemmel yapıyordu.. alman ordusunun diğer birlikleri henüz yarı yolda iken rommel’in tümeni fransa kıyılarına gelmiş bulunuyordu..

naziler’in savaş doktrini olan ‘yıldırım savaşı’nı en iyi uygulayan ve bu taktiğin öncüsü olan rommel zırhlı motorize birlikler, tanklar ve panzerlerle önce düşmanın üzerine gidiyor, düşmanı paniğe uğratıyor, ardından muhasara altına alıyordu..

yıldırım savaşı, başlangıçta polonya’nın ve fransa’nın işgalinde naziler’e büyük avantaj sağlasa da sonraları ikmal yollarında yaşanan sıkıntılar ve düşmanın değişik savaş tekniği geliştirmesi sebebiyle her zaman işe yaramamıştır..

* * *

ervin rommel hitler’in en sevdiği komutan olarak gösterilmiştir.. hitler, genelde bütün generalleri ile onları küçümseyerek konuşur, sadece rommel ile yüzü gülerek istişarede bulunurdu.. bu durum, fotoğraflara da yansımıştır.. 20 temmuz suikastı olarak tarihe geçen olayda ‘siyah orkestra grubu’ olarak bilinen ve hitler’in ölmesini isteyen muhalif grup tarafından gerçekleştirilen eylemde ‘kurt ini’ adı ile anılan askeri sığınakta hitler ve kurmayları toplantı halindeyken albay claus von stauffenberg tarafından odaya gizlice sokulan bir bomba patlatılmış, odanın içerisinde bulunan çok sayıda üst düzey askeri yetkili ölürken hitler şans eseri kurtulmuştur.. ardından bu olaya karıştığı düşünülen kişiler infaz edilmiştir.

ervin rommel’in bu suikastle ne alakası var derseniz, bir delil bulunmamasına rağmen bir itirafçının rommel’in de adının geçtiği ve hatta hitler sonrası rommel’in başa getirilmek istendiğini söylemesi üzerine ervin rommel suikasta iştirak ile suçlanmıştır.. bunun üzerine rommel’e ya mahkeme önünde ve vatan hainliği ile yargılanarak kurşuna dizilmek, yahut onuru korunmak suretiyle gizlice intihar etmesi, bu şekilde ve hitler’e ve vatana bağlılığının resmen tescil edilerek kendisine parlak bir cenaze töreninden birini seçmesi teklif edilmiştir.. bu teklif gizli bir askeri komisyon marifeti ile kendisine tebliğ edilmiştir..

* * *

bunun üzerine rommel 1945 yılında fransız bombardımanı sonucunda yaralanması sebebiyle istirahat ettiği almanya’nın ulm kentinde siyanür kapsülü içerek hayatına son verdi.. rommel’in idam edilmek yerine intiharının istenmesinin sebebi, halk tarafından sevilmesi ve idam edilmesinin halkın hitler’e olan inancını kaybettirebileceği endişesidir.. bu sebepten ilk etapta rommel’in kalp krizi sonucu öldüğü halka yayılmıştır.. hitler eşine başsağlığı telgrafı çekmiş ardından görkemli bir askeri cenaze töreni yapılmış ve cenazesi defnedilmiştir..

* * *

ervin rommel’in en çok sevdiği eşi maria rommel 1971 yılına kadar stuttgart’ta yaşamış ve orada ölmüştür.. halk rommel ve ailesini çok sevmiştir.. oğlu manfred rommel 1974-1996 yılları arasında stuttgart belediye başkanlığı yapmıştır.. bütün dünyanın takdirini kazanmış olan ervin rommel için hâlâ her yıl ölüm yıl dönümü töreni düzenlenmektedir..

rommel, savaşta kullanılan birçok önemli teknik, taktik ve stratejinin uygulayıcısı olmuştur.. o, savaşın bizzat içinde yer alan komutan olmuştur.. iki dünya savaşında da defalarca yaralanmıştır.. bir kere elalamein savaşında hastalığı sebebiyle berlin’de bulunduğu için, ikincisi de normandiya çıkartması esnasında eşinin hastalığı yüzünden ordunun başında bulunamaması iki mağlubiyetine sebep olmuştur.. bunun dışında yaptığı bütün muharebelerde başarı kazanmıştır..

* * *

ervin rommel’in asıl şöhreti afrika’da kazandığı ‘çöl tilkisi’ lakabı ile vücut bulmuştur.. afrika’da defalarca İngilizleri mağlup etmiş onlara kök söktürmüştür.. en sonunda ingilizlerin yakıt ikmal yollarını kesmesi yüzünden afrika’dan çekilip avrupa’ya geçmiştir.. afrika’daki mücadelelerinin hikâyesi başka bir yazının konusu sayılır…

aziz okuyucularım …

harp birçok insanın ve filozofun gözünde yeryüzü düzeninin bir halkasıdır.. ilâhi veya tabiî bir nizamın içinde rol sahibi sayılıyor.. yani harp olmazsa insanlar gittikçe çoğalacak, gıda yetmez hale gelecek, kaos, karışıklık ve bilinmez tehlikeler meydana çıkacak... işte menfi neticeler savaşlar sayesinde önlenmektedir deniyor..

hoş medeniyetlerin ilerlemesi suretiyle her ne kadar barış devrelerine ulaşılsa da yine bir gün bir kısım insanlar ve sorumlular yeni bir savaşa muhakkak sebep olacaklardır... o yüzden savaş taktisyenleri, harp stratejistleri ve usta komutanlar daima ihtiyaç duyulan, takdir edilen şahsiyetler olarak görülmüşlerdir.. ve vatanseverler bu zeki ve usta askerleri takdir ve sevgi ile karşılamışlardır…

#ervin rommel
#almanya
5 yıl önce
ervin rommel
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti