|
“ömrümden uzun ideallerim var”

aziz okuyucularım,

caferoğlu mh. mühürdar cd. imam ata sok. nu: 7/3 kadıköy adresinde bahçeli sahaf adında 3 katlı bir kitapçı var.. o kitapçının yukarıya doğru bitişiğinde hüseyin bey adında bir fotokopici ve internet yazıcısı dükkân sahibi vardır.. yazılarımı yazdırmak ve gazeteye göndermek için zaman zaman uğrarım.. bir keresinde bu sahafa takıldım.. giriş katındaki, ayrıca 3. kattaki eski kitapları incelemeye başladım.. arayıp da bulamadığımız eski eserler, nadir kitaplar, oldukça büyük kitap rafları arasında dolaştım durdum.. hiç ummadığım bir esere rastladım:

suna kıraç tarafından yazılmış ve üstünde 42. baskı yazılı “ömrümden uzun ideallerim var” isimli hâtırat gözüme çarptı.. suna kıraç, bildiğinizi tahmin ederim..

rahmetli vehbi koç’un en küçük kızıdır, yani rahmi koç’un küçük kardeşi.. onu ben 1960’lı yıllardan tanırım.. vehbi bey kıbrıslı birkaç talebeyi haydarpaşa lisesinde okutuyordu.. suna koç da o zaman bu öğrencilerin velisi olarak onların problemleri ve eğitim işleriyle ilgilenmek için liseye gelir giderdi.. dünya güzeli bir genç kız olarak ciddiyet ve terbiyesiyle de herkesin takdirini celbederdi.. rahmi koç’a ait bir otomobil müzesini arkadaşım ertem göreç’le gezerken oradaki bir bayan vazifeli’ye suna hanımefendiyi sordum.. ziyaret edebilir miyiz, dedim.. rahatsızdır, cevabını verdi.. şifalar diledik ve selâm gönderdik..

hâtırâtını parça parça okudum.. koç’un eğitim, kültür, kolej, anadolu lisesi, üniversite, kütüphane gibi, ekonomi ve teknoloji gibi, bir milletin kalkınmasında birinci derecede rol sahibi faâliyetlerinde sayın suna kıraç birinci derecede gayret göstermiş, mücadele etmiştir.. koç vakfı’nın eğitim ve kültür işlerindeki hayırlı çalışmalarının da âdetâ bir motor rolü oynamış olduğunu anlıyoruz.. ahmet isvan’ın, nurettin sözen’in belediye başkanlığı zamanında kolej ve üniversite kurma işlerindeki ilgisizliklerini, çıkardıkları bürokratik zorlukları şaşarak, üzülerek izliyorsunuz.. atatürk kütüphanesinin hizmete girinceye kadar ne gibi müşküllerle uğraştıklarını görerek ibret alıyorsunuz..

suna kıraç, kendi kendini yetiştiren bir otodidakt olarak karşınıza çıkıyor.. plânlı, disiplinli, gayretli şahsiyetinin; hayatın kendisinden istediği vasıfları ve teçhizatları, maddi ve manevi hususiyetleri, hem koç müessesesinin yetiştirici atmosferi, hem de kendi karar ve tercihleri sayesinde kazandığını görüyorsunuz..

suna kıraç’ın hâtıratı, âdetâ vehbi koç vakfının yerine getirdiği hayır hizmetlerinin, ayrıca koç kurumuna ait prensiplerin açık seçik hikâye edildiği, bir hayat ve başarı dokümantasyonudur..

gençlerin ve meslek kazanma vâdilerinde yetişmeye çalışanların ders alacağı pek çok misalle doludur..

suna kıraç’ın samimi, inandırıcı üslubu; hayatın en önemli problemlerinin çözümüne ait tavırların, fikirlerin mükemmelen ifade edilmesine vasıta olmaktadır..

yüce yaratıcının, onun rahatsızlığına bir şifa, bir iyilik, bir salâh lütfetmesi için dua edelim.. bu yazıyı okuyanların arasında mevlâ’nın duâsını geri çevirmeyeceği güzel insanların bulunması muhakkaktır..

#Suna Kıraç
6 yıl önce
“ömrümden uzun ideallerim var”
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi