|
bir istanbul çizer"i: vehip sinan

Karikatür ustası vehip sinan için, 27 şubat 2010 günü tarık zafer tunaya kültür merkezinde kadirşinas zevatın katıldığı bir toplantı yapılıyor.. davet edildiğim halde ogünkü rahatsızlığım sebebiyle iştirak edemediğim için üzülmüştüm..

kaderin cilvesine bakınız ki bu toplantıdan tam 50 gün sonra bu mübarek adam, dünya denilen bu ızdırap ve çile diyarından ukba denilen ebediyyet âlemine göç ediyor...

böyle orjinal bir tecellînin alelâde insanların yazgısında mevcut olduğunu sanmıyorum.. evvela anma toplantısı yapılıyor.. hazret, ondan sonra vefat ediyor..

âdet olan nedir, sevgili okuyucularım; bizim bildiğimiz, bu işin kaidesi; emrihak vâkî olunca rahmetlik olmak, rahmetlik olduktan sonradır ki artık toplantılar ve anma günleri yapılmasıdır..

fakat tecelliye bakınız ki bu sefer öyle olmuyor.. ilâhi kader; bir karikatürist için, âdetâ yine ilâhi bir hikmete tâbî oluyor ve.. sağlığında kadrinin bilindiğini sanki kendisine göstermek ister gibi bir zuhurâta yolveriyor...

evet işte, 1950 li yıllarda, hatta daha evvelki zamanlarda çizmeye başlayan bir çizgi ustası olan vehip sinan 18 nisan 2010 günü rahmete kavuşuyor.. tam 81 yaşında..

doğma büyüme istanbullu olan vehip sinan, aksaray mahmudiye ilkoğretim okulu''nda, yenikapı ortaokulunda okuyarak pertevniyal lisesi''ni bitirir.. daha sonra altıncı sömestirine kadar devam ettiği edebiyat fakültesi felsefe şubesini tamamlamadan hayata atılır.. babası vefat etmiş ve ailenin yükü omuzlarına binmiştir..

evvelâ meşhur rejisör münir hayri egeli''nin kurduğu ceylan yayınları''nda çalışmaya başlar(1955).. burada çeşitli vinyetler, hikâye resimleri ve nasreddin hoca bantları çizer.. yayınevinin çıkardığı küçük afacan ve armağan dergilerinde de miki fare, teksas ve tom miks dergilerinin resimlerini kopyalamaya başlar.. ve içlerine türkçe yazılarını yazar.. daha sonraları ise, çizgi roman kahramanı “topuz”u icadeder.. çeşitli serüvenlerini, çeşitli görüntülerini çeşitli diyaloglarını ve lejandlarını resimli roman, resimli hikâye âlemine sunar.. değişik zamanlarda yeni istanbul, babıâlide sabah, bugün, büyükdoğu, tercüman, zaman, türkiye yeniasya gazetelerinde, cankardeş ve çocuk dergilerinde karikatür çizdi..

çizgi dünyasına topuz, keloğlan, tombik, mıstık, gül mahmut, cin ali, beberuhi, bay ilerici, âdil bey, kuçu ile dilaver, harun, öğrenci mahmut, ali baba, transistör seyfi gibi kahramanlar armağan etti.. yusufçuk, ali dayı, nasrettin hoca da başka tiplemelerinin isimleridir..

büyük kahramanı ise “topuz”dur.. topuz''un serüvenleri kitap halinde de çıkmıştır.. topuz''un kendisi küçük fakat kalbi büyüktür.. sevgisi ve kahramanlığı, kötünün karşısında iyinin yanında oluşu asıl vasıflarıdır.. kötüyü alaya alır gülünç hallere düşürür.. arkadaşı tamer''de onun bir eşidir.. âdetâ ikiz kardeşidir.. köpekleri coni ile beraber her seferinde bir başka maceranın içindedirler..

vehip sinan''ın çizdiği resimler; temsil ettiği varlıkları mükemmel dile getirir.. kahramanları arasında cereyan eden konuşma ve olaylarda ortaya çıkan mesajlar; mizah, ironi ve şaka unsurları, onun ruhunda mevcut olan duyguları sevgileri ve istekleri gözler önüne serer.. hem güler hem düşünürsünüz...

14 yıl önce
bir istanbul çizer"i: vehip sinan
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’