|
Tarafsızlık meselesi

Bir akitte taraf olmamak üçüncü kişi konumunda bulunmak demektir.

Üçüncü kişi kimdir? Bir yarışta veya bir akitte, o yarışın veya akdin dışında bulunan kimseye üçüncü kişi denir.

Yarışa girmişsen veya bir akit akdediyorsan, artık o yarışın veya akdin taraflarından birisin demektir. O konumda tarafsız kaldığını ileri süren kimseye, ancak:

- Saçmalıyorsun! Denir.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde tarafların öyle mantık oyunlarıyla karşılaşıyoruz ki, şaşkınlığa düşmemek elde değil.

CHP, MHP ve diğer bazı siyasal partiler, cumhurbaşkanlığına aday olarak gösterdikleri zatı, Tayyib Erdoğan karşısında tarafsız nitelemesiyle tanıtmak istiyorlar. Meraka değer bir olgu: bu kişi gerçekten bir şeye taraf değil mi? Bu kişi kendini aday olarak gösteren mercilerin adamı olarak sahneye çıkmadı mı? Tayyib Erdoğan"ın karşısında hangi tarafın adayı olarak sahnede yer alıyor öyleyse?

Burada öngörülmek istenen durum aslında tarafsızlık değil, fakat adaletten yana olmadır. İddia sahiplerinin muradı da sanırım tarafsızlık değil, fakat adalet ve hakkaniyet vurgusunu öne çıkarmaktır. Ancak öylesine çaresiz bir konuma düştüler ki, kendilerini ifadeye mecalleri kalmadı. Adalet ve hakkaniyet duygusu da nasfet (nasafet, insaflılık) ile donatılmış bulunmalıdır. Aksi takdirde tanımlanmak istenen kişinin tavşan tersinden farkı kalmaz.

Bir de, şimdi, Tayyib Erdoğan karşısına rakip olarak çıkarılan zatın haksız rekabete maruz bırakıldığı söyleniyor.

Tayyib Erdoğan gerek kendi zatî nitelikleri hakkında, gerek rakibinin nitelikleri hakkında yarışın başlamasından önce veya sonra etrafı aldatıcı bir kimlik veya davranış sergilemiyor ki! Kendisi her ne ve her kim ise o kimliği ile meydanda duruyor. Ona rakip olarak çıkarılan kişinin onu yenmeye veya onunla rekabet etmeye gücü yetmiyorsa, bunun sorumluluğu o zatı yarış alanına sürenlerin üzerinde kalır. Tayyib Erdoğan"ın bu yarışa girmeden önce Başbakan olduğu biliniyordu. O, Başbakan olmadığı halde bu unvanı kullanmıyor ki, ona haksız rekabette bulunduğu ithamı yerinde olsun! Onun siyasal unvanını ve tecrübesini veya salt bu unvanı taşımaktan kaynaklanan bir avantajı varsa bunu onun elinden almak nasıl söz konusu edilebilir? Ağırsıklet sporcunun karşısına sineksıklet birini rakip diye çıkar, sonra da haksız rekabet oldu diye yakınmaya kalkış, olur mu?

10 yıl önce
Tarafsızlık meselesi
Kara dinlilerle milletin savaşı
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?