|
KOBİ’ler her şeyi hak ediyor

Son dönem ekonomimize karşı yapılan spekülatif ataklar sonucu oluşan kur, enflasyon ve faiz yükselmelerinden en fazla etkilenen kesim Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) ile esnaflarımız oldu. Ancak, onlar tüm olumsuzluklar karşısında yılmadan işletmelerini açık tutmaya çalıştılar. Bunun da ötesinde üretim ve ihracatta rekorlar kırmaya devam ettiler.



Tabii KOBİ ve esnaflarımızın ayakta kalma mücadelesi verdiği bu süreçte, hükümetimiz başta olmak üzere özellikle bankalarımız, KOSGEB, Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi kuruluşlarımız da her türlü desteği vermeye çalıştılar.

Bugün, ihracat rekorunun kırılmasında ve işsizlik rakamlarının çok yükselmemesinde KOBİ’lerimizin payı çok fazladır. Bu nedenle, yüksek teknolojili ihracatın artırılması, ihracatın daha fazla tabana yayılması için KOBİ’lere çok fazla imkân sağlanması önemli.

İşte bu bağlamda, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın KOBİ’lere özel olarak, vadesiyle ve maliyetiyle çok daha rekabetçi olan bir paket açıklaması 2019 yılı performansı için olumlu bir gelişme olarak algılanmıştır.

Açıklanan bu paketle birlikte, 13 bankanın kendi inisiyatifiyle ortaya koyduğu KOBİ Değer Kredisi’nden 40 bin işletme faydalanacak. 6 ay ödemesiz 36 ay vadeli kredi için %1,54 faiz oranı uygulanacak. KOBİ’lere sağlanacak paketin toplam büyüklüğü ise 20 milyar TL olacak.

Ayrıca, 2018 yılının son iki ayında yapılan mobilya, beyaz eşya, otomotiv ve konuttaki vergi indirimlerinin 2019 yılının ilk üç ayında da devam edecek olması çok önemli. Bunun dışında, KOBİ’ler ile ticarethanelerde doğalgazın fiyatında %10 indirim yapılmıştır.

Yine, 2019 ve 2020’de ilk kez işe alınacak isçilerin tüm sigorta ve vergi giderlerini (asgari ücret üzerinden) devletin üstleneceği açıklanmış, bölgesel istihdam teşviki bir yıl uzatılmış ve işverenlere sağlanan altı puanlık SGK teşvikinin devam edeceği duyurulmuştur. 2018’de 9 ay olarak uygulanan asgari ücret desteği de 2019 yılında 12 ay boyunca verilecektir.

Sağlanan bu destekler mobilya, beyaz eşya, otomotiv ve konut sektörlerini destekleyecek, istihdam artışını teşvik edecektir. Açıklanan diğer destek paketleriyle de kredi kartı borcu olandan esnafımıza kadar her kesime önemli destekler sağlanmıştır.

2019 yılında KOBİ ve esnafa sağlanması planlanan diğer önemli destekleri ise şöyle sıralayabiliriz;

İkinci 100 günlük icraat programında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hedefleri arasında “Yerli ve milli üretim için teknoloji ve imalat sektörleri başta olmak üzere KOBİ’lere yaklaşık 274 milyon TL destek sağlanması” yer almaktadır.

Halk Bankası, 350 bin esnaf ve sanatkarın işletme ve yatırım kredisi ihtiyaçlarını karşılamak üzere 22 milyar TL’lik kredi imkanı sağlayacak. Bugün itibariyle Türkiye’de toplamda 1,8 milyon esnaf bulunmaktadır. Bunların 496.000’i daha önce bu imkandan faydalanırken, güncelde düşük faizli 32,1 milyar TL risk bakiyeleri bulunmaktadır.

11 Ocak’ta Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, KOSGEB tarafından projeleri onaylanan genç girişimci esnaf ve sanatkârlara 100,000 TL’ye kadar sıfır faizli kredi verilecek.

KOBİ’lerin ihracat kapasitelerinin geliştirilmesi ve uluslararası pazara açılmalarının kolaylaştırılması amacıyla, KOSGEB tarafından işletme başına 300 bin TL’ye kadar destek verilmesi kararlaştırılmıştır.

Yine, KOBİ’lere yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasına ilişkin tarife ve talimatlar tebliği 24 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Bu destekler, birçok sektörümüzün bu yılda ihracat rekorları kırmasını sağlayacak. Örneğin,

KDV indiriminin etkisiyle özellikle de iç pazarda yaşanan canlılık sayesinde bu yıl iyi bir ivme yakalayan mobilya sektörü, ciddi bir yerlilik oranıyla ihracatı artırmayı sürdürüyor. 2018 yılında bir önceki yıla göre %14 büyümeyle 3 milyar 135 milyon dolar ihracat gerçekleştiren ve cari fazla veren mobilya sektörü, 177 ülkeye ihracat yaparak ülkemize önemli bir döviz girdisi sağlamıştır.

Yine, hazır giyim endüstrisi ihracatta otomotivden sonra ikinci büyük sektör konumunda. Net ihracatta ise açık ara lider durumda. 2018’de ülkemizin cari açığının kapatılmasına 15,8 milyar dolar katkı sağlarken, 510 bin kişiye de istihdam sağlamıştır. Anadolu’daki yeni yatırımlarla birlikte mevcut istihdamı koruyup, ek istihdam yaratılmaya çalışan önemli bir sektörümüzdür.

Ekonomideki dengelenme süreci başarılı şekilde adım adım devam ediyor. Mart ayında gerçekleştirilecek yerel seçimlerin ardından, yaklaşık 4,5 yıl boyunca Türkiye’de seçim olmayacaktır. Söz konusu dönemde bu sektörlerde yapısal reformların ön plana çıkması beklenmekte ve üretim ile ihracata dayalı büyüme hedeflenmektedir. Reel sektörün nefes alacağı bir ekosistemin oluşturulmasıyla, yüksek katma değerli üretim döneminin alt yapısı da kurulmuş olacak.

Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik potansiyelinin güçlenmesinde ve ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme stratejisiyle dinamizminin artmasında KOBİ’lerin etkisi çok büyük olacaktır.

#KOBİ
#KOSGEB
#Faiz
#Kredi
5 yıl önce
KOBİ’ler her şeyi hak ediyor
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti