|
Türkiye merkezli girişimcilik endeksinin önemi

Türkiye, son yapılan nüfus sayımına göre potansiyel genç bir nüfusa sahip. TÜİK verilerine göre, nüfusumuzun %32’si 15 ile 34 yaş aralığında. Genç nüfus bakımından sahip olduğumuz bu avantajlı konumu iş dünyası, kamu, STK’lar ve diğer birçok kuruluşun desteğiyle somut gelişmelere dönüştürebiliriz.

Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi son beş senede çok değişti ve güçlendi. Daha da güçlü bir girişimcilik ekosistemi oluşturmanın önkoşuluysa; gençlere fikirlerini özgürce ve özgüvenle belirtebilecekleri alanların yaratılmasıdır. Özellikle imkansızlıklar içerisinde iş kurmuş ve daha da önemlisi bu işini sürdürebilmeyi başarmış girişimci bir nesil yetişiyor. Bu çok umut verici bir durumdur. Ülkemizdeki girişimcilik ekonomisinin gelişmesi işte bu iyi yetişmiş, üretken, yaratıcı ve çalışkan gençlerle mümkün olacaktır.

Girişimciliğe adım atanların sayısı her geçen gün artıyor. Bunun birçok sebebi olmakla beraber en önemli nedeni, iş bulamamak. Bir diğer önemli nedeni ise kendi işlerinin patronu olma isteği. Türkiye’de girişimcilik alanındaki rekabet gücünün artırılması amacıyla bir yandan genç ve yenilikçi girişimleri, diğer yandan kurumların girişimcilik dönüşümünü desteklemeye yönelik çalışmalar artarak devam ediyor.

Girişimciliği destekleyen üniversitelerin, holding ve büyük şirketlerin her geçen gün artması, üniversite-sanayi iş birliğinin gelişmesi, şirket ve holdinglerin bu yapı altında birçok girişime yatırım yapmaları, şirketlerin melek yatırımlarının daha da artması girişim ekosisteminin gelişimine önemli katkı sağlamaktadır.

Ayrıca, KOSGEB ve TÜBİTAK desteklerinin artması da girişim ekosistemini olumlu etkiliyor. Bu kurumlar 2019 yılında fikir aşamasındaki 985 girişime toplamda 8,6 milyon dolarlık devlet teşviki vermiştir.

Türkiye girişimcilik ekosistemini teknoloji ve internet temelli girişimleri odağına alarak takip eden ve analitik veriler sunan startups.watch’un raporuna göre, 2017 yılında toplam 103 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin girişimcilik tarihinde bir rekora imza atıldı. Özel sermaye yatırımlarıyla beraber yatırımlar 177 milyon doları geçti.

Girişimcilik açısından Türkiye’nin dünyadaki yerine baktığımızda da, ülkemizin hiç de kötü sayılamayacak bir konumda olduğunu görürüz. Startups.watch’un raporundaki Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika 2017 Erken Dönem Yatırım Karşılaştırması’na göre Türkiye; Birleşik Krallık, Almanya, Fransa ve İsveç’in bulunduğu Süper Lig’de bulunmasa da İsviçre, Hollanda, Belçika, Norveç, Finlandiya, İspanya, İrlanda gibi önemli Avrupa ülkelerinin bulunduğu 1. Lig’in sonlarında 103 milyon dolarlık yatırımla yer almayı başarmış durumda.

ABD merkezli The Global Entrepreneurship and Development Institute (GEDI) tarafından, 137 ülke verileri analiz edilerek hazırlanan Küresel Girişimcilik İndeksi listesinde (The Global Entrepreneurship Index) Türkiye, girişimcilik performansıyla 37’nci sırada bulunuyor.

Girişimciliği analiz eden uluslararası birçok sistem olmasına rağmen Türkiye’de yapılan benzer çalışmaları anlamlı hale getirecek ve verimliliğini ölçerek değerlendirecek bir endeks maalesef bulunmuyor.

Bu ihtiyacı gören Girişimci İşadamları Vakfı ve Paydaşları, Girişimcilik Endeksi projesini başta İstanbul olmak üzere tüm ülkeye yayacak şekilde başlattı.

Girişimcilik Endeksi (GENDEKS) projesinin üreteceği anlamlı veriler ile girişimcileri katma değeri yüksek ürünlere yönlendirerek, küresel ekonomiden daha yüksek pay almaları hedefleniyor.

Ayrıca, Gendeks projesinin üreteceği anlamlı veriler ile sektörlerde ihtiyaç duyulan alanlarda eleman yetiştirilmesi ve doğru istihdamların yapılması hedeflenmekte. Yine, çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısının dönüşümü için ölçerek yönetme ile sürdürülebilir büyümeye katkı sağlanması amaçlanmış.

Dünyadaki Küresel Girişimciliği Geliştirme Endeksi (GEDI), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Avrupa Birliğindeki Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), girişimcilik endekslerinin incelenmesi ile Türkiye’deki ölçüm standartlarının uluslararası standarda getirilerek Türkiye merkezli bir endeksin hayata geçirilmesini hedeflemektedir.

#Endeks
#Girişimcilik
#KOSGEB
#TÜBİTAK
#ABD
4 yıl önce
Türkiye merkezli girişimcilik endeksinin önemi
Patty Diphusa
“Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi?
Var tartışmaları
Demokrasi liginin en uzun maçı
Niçin yazmak