|
Avcı Av olur
Takımlarında sürekli oynamayan futbolcular, milli takımlarda tercih edilmemeli, ayrıca milli takımdaki oyuncular, kulüp takımındaki pozisyonunda görevlendirilmelidir. Abdullah Avcı, Hollanda maçında bu iki ana kurala kulak asmadı. Ayrıca Estonya karşısında ofansif zenginlik şart, tek santrforla olmuyor…

Estonya''yı yenemezsek işte o zaman Hollanda yenilgisi canımızı daha da fena acıtır. Hatta yer yerinden oynar. Milletçe motivasyonumuz bozulur, moraller dibe vurur. Abdullah Avcı ciddi biçimde tartışılır. Avcı, av olur. Hollanda maçındaki yanlışları tekrar gündeme gelir. Hocamız umarım yanlışlarında ısrarcı olmaz.

Her zaman şunu savundum; takımlarında sürekli oynamayan oyuncular Milli takımlarda tercih edilmemelidir… Ve de oyuncuya, kulüp takımındaki pozisyonunda görev verilmelidir. Avcı, Hollanda maçında bu 2 ana kurala kulak asmadı.

Hamit savunmanın sağında da oynayabilen bir oyuncu. Ancak, Hollanda gibi bir rakip ve Robben gibi çabuk, süratli, seri çalımlar atan biri karşısında Hamit''i oynatmak çılgınlığın ötesinde. Üstelik bir de top Robben''in ayağındayken Hamit''e hiçbir arkadaşı yaklaşmadı, yardımcı olmadı. Demek ki Avcı maçtan önce böyle bir katkıyı da gereksiz gördü ve böyle bir direktif vermedi.

Hollanda, Hamit''in kulvarından en az 4-5 gol pozisyonuna girdi. Robben, Hamit''i çok güç durumlara düşürdü. Haydi diyelim, hocamız maçtan önce bunu düşünemedi. Peki, 90 dakikanın tamamında neden hiç önlem almadı? Bu trajediyi neden sessizce izledi?

VAZGEÇİLMEZLER Mİ VAR?

Kendi takımlarında çok çok az oynayan Emre ve Nuri görev aldıkları süre içersinde ne yaptılar, ne yapabildiler? Biri çıktı, diğeri girdi, değişen hiçbir şey olmadı. Ne savunmamıza elleri değdi ne de hücum aksiyonlarında gözüktüler. O denli mi vazgeçilmez bu oyuncular? İşte gördük, fizik güç ve maç eksikliği olarak çok geride kaldılar, çok sırıttılar.

Selçuk İnan''ı 90 dakika yanında oturtmanın mantığını anlayabilen biri varsa lütfen bana da anlatsın. Selçuk, eski takım arkadaşları Burak ile Umut''u çok iyi tanıyan ve onları uzun toplarla gol yollarına sokabilen biri. Gole gereksinimiz varken, Selçuk''u ısrarla kulübede oturtmak gerçekten çok şaşırtıcıydı.

Bireysel yetersizliklerin yanı sıra kolektif görüntü olarak da karanlıkta kaldık. Savunmamızda çok pozisyon verdiğimiz gibi, karşı kaleye de organize ataklarla gidemedik. Kısacası ne savunmamızda, ne orta alan organizasyonlarımızda ne de hücum girişimlerimizde başarılı değildik. Hem de gerçek gücünün çok uzağındaki Hollanda karşısında.

TEK SANTRFOR İLE OLMUYOR

Hamit''i, sağ bekte Robben ile eşleştirmek ne kadar yanlışsa, Estonya karşısında aynı mevkide oynatmamak da o kadar yanlış olur. Elbette Gökhan Gönül tam iyileşmemişse.

Bugün ofansif zenginlik şart. Estonya çok adamla kapanacaktır. Bu nedenle sahanın her yerinde yapacağımız presle top kaybetmelerini sağlamak ve sonrasında çabuk oynamak gerekir. Böylece onları az adamla ve hazırlıksız yakalama şansını yakalayabiliriz.

Kapalı defansları açmak için bir başka formül, kanatlarda etkili olmaktır. Kenarlardan rakip savunmanın arkasına sarktığınızda hemen avantajlı duruma geçersiniz. Kaleyi tam karşınıza almış ve hamle üstünlüğünü elinize geçirmiş olursunuz. Bu şekilde pozisyon sayınızı da maksimuma çıkarırsınız.

“Hücum hücum” derken, savunmayı sağlam tutmak ilk koşul olmazsa, işte o zaman hesaplar ters döner. Pis bir gol tüm motivasyonu sıfıra indirebilir. Geride en ufak rizikoya girmemek, hiçbir zaman rakibe az adamla yakalanmamak gerekir. Mehmet Topal savunmamızda sigorta görevini üstlenmeli, ileriye giden her savunma oyuncumuzun boşluğunu doldurmalıdır.

Biz tek santrfor ile fazla etkili olamıyoruz. Bunun da nedeni, gerçek anlamda bir golcümüzün bulunmaması. Burak''ın yan toplarda belirgin üstünlüğü yok. Geriden atılan toplarla rakibi zorluyor. Umut''un ayakları yeterince yumuşak değil. Bu ikili beraber oynayınca birbirlerini tamamlıyor. Mutlak kazanmamız gereken maçlarda bu uygulama ciddi biçimde düşünülmeli.

İDEAL ON BİR

Sağda, arkalı önlü Hamit-Arda veya Gökhan Gönül-Hamit. Solda, Hasan Ali-Caner (Sercan) veya Hasan Ali-Arda. Orta alanda, Selçuk İnan-Mehmet Topal. İleride, Burak-Umut. Kalede Tolga Zengin. Çift stoper olarak yine Semih ve Ömer.

Nasıl kadroyu beğendiniz mi? Yedekler mi? Ayıp olacak, artık onu da Abdullah hocamıza bırakalım!

12 yıl önce
Avcı Av olur
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı