|
Sivil "Mimik"

Mimik, bir dildir şüphesiz. Seslerle ortaya çıkan gerçek konuşmayı rötuşlayabilen, ona renk, kişilik ve ayar verebilen yardımcı bir dil. Bir konuşma, bir iletişim, eğer akılda kalıyorsa, o konuşmanın içindeki mimik yüküne özellikle dikkat etmek gerekir.

Diyelim; James Dean, kaşlarının arasındaki- unutulmuş gibi duran- o kırışıklık olmadan James Dean değildir. Malcolm X, konuşurken sık sık, birer çakı ucu gibi ileriye çıkarttığı dudakları olmadan tam bir Malcolm X değildir. Robert De Niro, gözlerinin etrafındaki histerik uykusuzluk ve dudaklarındaki o sapkınca kararlılık olmadan Robert De Niro olamaz. Ne bileyim, Reha Muhtar, haberi "Ankara''nın gündemine BOOmmmm-BAGİBİ" düşürürken gözlerini pörtletmez ve başını, hidrolik bir zemin üzerindeymiş gibi kolayca ve hafifcene ileriye, seyirciye doğru kaydırmazsa inanın Reha Muhtar değildir.

Mimik, konuşmaya kattığı özel farklılık ve zenginlik nedeniyle, TRT-sonrası haberciliğin en önemli ayrılma noktalarından birisi oldu. Özel televizyonların birer prestij alanı olan ana haber bültenlerinin, katı TRT kalıplarını aşmada dayanak noktalarından birini teşkil etti.

TRT spikeri baston yutmuş, ve bu yüzden canı iyice sıkılmış üzgün bir adam ya da kadındı. Etrafı alçıyla sıvanmış, kurumuş, katılıp kalmış; ama her nasılsa dudakları bir yerlerden çekilen bir ip marifetiyle hareket edebilen birisiydi. Takılmaz, tökezlemez, yanlış yapmaz (yaparsa da bilgisayar gibi, dijital bir çabuklukla hatayı düzeltiverir) dı. İnsan değildi neredeyse. Yüzünde insani bir seğirme, bir canlılık, bir kişilik göremezdiniz. Onun kendi yüzü, kurumlaşmış bir mekanik hareketler bütünü, bizatihi camdan bir ekrandı, vesselam...

Sonra, eski bir asker olan Ali Kırca, mimiği sivilleştirerek özgürlüğüne kavuşturdu. Haberleri, yalnızca görevli bir memur gibi değil; kendi özel tonlaması ve mimikleriyle normal bir insan gibi sunmaya başladı. Haber sunmak yerine; bir sohbet havası içinde haber verdi. Spikerinin yüzünü insanileştirdi.

Sonra açılan bu yeni yoldan diğer kanallar da yürüdüler. Ana haber bültenleri böylece kişilik kazanarak, yavaş yavaş televizyonların rozeti olmaya başladılar. Şöyle etraflıca düşünülmüş, iyi bir prezentasyona sahip bir ana haber bülteni, hem raiting için; hem de etiket için vazgeçilmez yollardan biri haline geldi.

Mimik, yüzü harekete geçirerek ona canlılık, sivillik verdi. Onu halka açtı...


25 yıl önce
Sivil "Mimik"
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti