|
Afganistan sendromuna iPad"li terapi
"Amerikan ordusunun ilk interaktif iPad kitabıyla Afganistan"ın ........... (içinden geçiliyor)"

Cumartesi günü okuduğum haber başlığının muhtevası yaklaşık böyleydi.

Kitabın adı
Kahramanlık Öncüsü
(Vanguard of Valor)
. ABD ordusu ilk kez geçen sene yayımladığı bu kitabı geçtiğimiz Cuma günü iTunes Store üstünden satmaya, daha doğrusu, dağıtmaya başladı. Ordunun bu kitabı internet üzerinden "ücretsiz" olarak indirilebiliyor.
Spencer Ackerman"in
Wired.com
"daki haberine göre ABD Ordusu Müşterek Kuvvetler Komutanlığı"nın (USACAC) yayımladığı
Kahramanlık Öncüsü,
Afganistan savaşının yakın tarihini müfreze düzeyinde anlatıyor. (Kansas"ta yer alan USACAC, Amerikan Kara Kuvvetleri"nin beyin takımı olarak biliniyor.)

Kitabın özellikle subaylara yönelik bir eğitim aracı, Afganistan savaşından öğrenilenlerin paylaşımı olduğu söyleniyor. Özellikle zenginleştirilmiş iPad versiyonunda, savaş alanlarına ait PDF taramaları yerine dinamik animasyonlar kullanılmış. Haritalar parmak ucuyla hareket edebiliyor. Ayrıca bu haritalar görüntülü ve sesli animasyonlarla desteklenmiş. Kitap, geleneksel askeri pratiklerle çatışmada öğrenilenleri sayısallaştırıyor ve güncelliyor.

Kitap içerdiği sekiz hikayeyle, Afganistan"ın engebeli güney ve doğu bölgelerine – özellikle Pakistan sınırına – dağılmış timlerin tecrübelerini naklediyor. Müşterek Kuvvetler Komutanlığı"nda yetkili Başçavuş Joe B. Parson şöyle diyor:
"Bazı dersler hızlıca kaybedilir (unutulur). Mesela çocuklar ortadan yok olduğunda bilirsiniz ki bir şeyler olacak. Bu nedenle etrafımızdaki değişimin farkında olmamız gerekir."

Kitabın matbu hali şu anda Müşterek Kuvvetler Komutanlığı müfredatında okutuluyor. Ancak her öğrenci gibi askerler de iPad"leriyle okula geldiği için yönetim kitabın iPad versiyonunu müfredata almak istiyormuş.

Ackerman haberin sonunda
Kahramanlık Öncüsü
isimli iOS fenomeninin öncelikle bir askeri eğitim aracı olduğunu; fakat iPad kullanıcısı askeri tarih tutkunlarının da bundan istifade edebileceğini söylüyor. Başçavuş Parson ise
"eğer hiç bir askeri bağlantınız yoksa bu kitap size yaşanan kavganın, savaşın ne denli zor olduğu hakkında bir fikir verecek. Bu da olmazsa, bu sürece dahil olan bireylerle empati kurmanıza yardımcı olacaktır"
diyor.
Haberin düşündürdükleri

Çok da uzun olmayan, Ackerman"ın askeri bir deha olarak verdiği haberi detaylarıyla naklettim. Takıldığım çok nokta oldu. Bir subay Sniper"ın kabzasını, namlusunu, tetiğini bilmeli. Ki bunu zaten uygulamalı olarak öğreniyorlar. Ancak internet üzerinden ücretsiz olarak dolaşımda olan bu kitabı herkes okuyacak. Silah ve çatışma kültürüne özendirmenin anlamı ne?

Belli ki ABD; on iki yıl süren, tarihinin en uzun savaşındaki ağır yenilgiyi halkına kendince sempatik, algılanabilir, insani bir hikaye; hatta bir kahramanlık destanı gibi yansıtmaya çalışıyor. Yenilgiyi Amerikan toplumuna taktiksel ve stratejik anlamda askeri bir zafer olarak gösterme çabasında. Tıpkı Vietnam Savaşı sonrasındaki hezimetin Hollywood tarafından bireysel hikayeler üzerinden sinemaya taşınması gibi...

Fakat Başçavuş Parson"un söylediklerinden Amerikan halkını sürekli savaşa hazır tutma, Amerikan ordusunun davasına inanma, motivasyon sağlama gibi sebepler de algılanıyor. Bunları tek tek analiz etmek ve isimlendirmek için şimdilik erken. Ancak insansız hava araçları ile yeni bir askeri açılım kazanan ABD"nin Afganistan"da etkinliğinin azalmasını beklemek bir hayal olsa gerek.

Zira Afganistan"a ilk resmi ziyaretini Cuma günü gerçekleştiren Savunma Bakanı Chuck Hagel Kabil"e inmeden bir kaç saat önce, Afganistan"da görevde olan 66 bin askeri personeli kastederek
"Hala savaş alanındayız"
demişti. Afganistan"a vardıktan sonraki açıklamasında da 2014"te askerlerin tamamen çekilmesinden sonra devam edecek olan Amerikan misyonunun, 12 yıl süren öncü muharip rolden çok farklı olacağını söyledi.
"Başkanın da belirttiği gibi yeni misyonumuz eğitim, destek ve tavsiye şeklinde olacak"
dedi.

Chuck Hagel"in Afganistan gezisi oldukça hareketli ve olaylı geçti. Tüm bu açıklamalarla beraber Müşterek Kuvvetler Komutanlığı"nın yayınladığı kitabı da bir o kadar anlamlı buluyorum.

Not: Türkiye"deki kullanıcılar bu kitabı maalesef iTunes"tan göremiyoruz ve indiremiyoruz.. Şimdilik.
11 yıl önce
default-profile-img
Afganistan sendromuna iPad"li terapi
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti