|
Devrime kısa kronoloji

Devrime kısa kronoloji

Tunus''ta bir gencin işsizlik yüzünden kendisini yakmasıyla başlayan devrim ateşinin başka bir şekilde yanmaya devam ettiği görülüyor.

Birkaç hafta önce yine bir Tunuslu başkentte kendi bedenini ateşe verdi.

Tunus''un diktatör lideri çok hızlı, kansız ve başarılı bir halk ayaklanmasıyla devrildikten sonra seçimle başa gelen Nahda Partisi şimdilerde diktatörlükle itham ediliyor.

Tunus''taki selefi Ensar el Şeria grubunun lideri Ebu Iyad İslamcı Nahda Partisinin ağırlıkta olduğu hükümeti devirmekle, tarihe gömmekle tehdit etti.

Bu tehdidin öncesinde bazı siyasi grupların binlerce Tunuslu gencin İslamcı grupların propagandalarına kapılarak Suriye''ye ''cihat'' yapmaya gittiğini öne sürüp bundan hükümeti suçlaması üzerine Cumhurbaşkanı Moncef Marzouki Selefilere ''Suriye''de savaşmak üzere mücahit toplamayı bırakın'' çağrısında bulundu.

Başbakan Ali el-Arid ''cihat''a giden gençlerin Libya, Cezayir ve Suriye''ye turist olarak gittiklerini, bu nedenle yasal olarak yurt dışı çıkışlarına müdahale edemeyeceklerini söyledi.

Marzuki''nin partisinden Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan istifa etti. Seküler kesim bakanı 2011''den beri Tunuslu kadınlar ve çocuklar için bir şey yapmamış olmakla, yakın tarihte yaşanan 3 yaşındaki bir çocuğa tecavüz davasında ihmalkar davranmakla suçladı.

Devrim öncesinde sokakta bile başörtülü dolaşmanın yasak olduğu Tunus"ta üniversiteye peçe takarak giden bir kız öğrenci, yabancı gazetecilere verdiği röportajda ''peçe takınca kendimi prensesler gibi hissediyorum. Gerçek İslam bunu gerektiriyor zaten'' dedi.

Uluslararası feminist grup FEMEN''e verdiği üstsüz fotoğraf yüzünden 19 yaşındaki Amine için Tunuslu ''ulema'' recmedilsin fetvası verdi. Genç kız vücuduna ''benim bedenim bana aittir'' yazmıştı. Amine şu anda kayıp.

Bugüne kadar Tunus''tan Avrupa''ya illegal yollarla gitmeye çalışan insanların bir kısmı kayıp. İnsan Hakları Örgütleri deniz yolculuklarında şu ana kadar 500 Tunuslunun kaybolduğu rapor edildi.

Cumhurbaşkanı Marzuki ise geçtiğimiz Cumartesi günü Tunus''un yoksulluğa dur diyebilmek, yaşam standartlarını yüzde 20 oranında yükseltebilmek için yeni bir ekonomik modele, vizyona ihtiyaç olduğunu söyledi. Hedef, önümüzdeki beş sene içerisinde iki milyon Tunusluyu yoksulluktan kurtarabilmek.

Yazıyı okurken bir ''felaket tellallığı'', ''kronolojik bilgi sıralaması'', vs vs... diyebilirsiniz.

İlk paragrafa bakın; tarih 19 Ocak 2011...

Son paragraf; tarih 29 Mart 2013...

Arada kalanlar ise son birkaç haftaya sığmaya çalışan olaylar...

İşte Tunus''ta devrimin başladığı ve geldiği nokta.... Sıkıştığı yer; yine ekonomi...

11 yıl önce
Devrime kısa kronoloji
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı