|
Bahar umutları da yeşertmeli

Her tarafta yeşil bir uyanış, kırlarda papatyalar, menekşeler, turnagagaları, veronikalar, ekşi yonca çiçekleri, ormanlarda mor ve sarı orman gülleri, ağaçlar meyve vermek için çiçeğe durmuş durumda. Kuşlar cıvıl cıvıl yeni yuvalarını yapıyor eskilerini yeniliyorlar. Doğada büyük bir hareketlilik yaşanıyor.

Çocukluk yıllarımda baharı yeni haberlerin muştusu olacak diye büyük bir heyecanla karşılardım. Bir uyanış ve bir diriliş mevsimiydi. Yıllarca özlem içinde dönecek diye beklediklerimizden bir haber gelecek umudunu taşırdım. Bu duygumu pekiştiren göçmen kuşların dönüşüydü.

Turnalar üzerine yakılan türkülerle büyüdüm. Turnalar bir haber getirecekler duygusuna kapılırdım. Yıllarca hep bir haber bekledik gidenden.

Bahçelerde ve tarlalarda hummalı bir çalışma başlardı. Topraklar bellenir, çapalanır, yeni ürünler elde etmek için kilerlerde bir önceki hasattan kalma tohumlar çıkartılır ve ekilirdi. Gün solup akşam gelip çatınca tatlı bir yorgunluk çöker ve ertesi günün hayaliyle erken uykuya dalınırdı. Kışta hamlanmış bedenler hareketlendiği için uykular deliksiz olurdu.

Bahar mevsimi herkesi heyecanlandırdığı gibi, beni de heyecanlandırıyor.

Siyasi çalışmalar ve konferanslar için Anadolu yollarına düştüm; Adıyaman, Trabzon, Isparta ve Sakarya"yı dolaştım. Dolaşmaya da devam edeceğim.

Aydınlık ve umutlu yüzlerle buluştuğum kadar, tedirgin söylemlerle de karşılaştım.

Gökkuşağı Derneği"nin davetlisi olarak Adıyaman"a gittim.

Uzun bir zamandan beri Adıyaman Milletvekili Dr. M. Mürteza Yetiş dostuma merhum Alija İzetbegoviç için düzenlemeyi düşündüğü konferansa Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzetbegoviç"i getirme sözü vermiştim. Bosna Hersek"teki gelişmeler ve Bakir beyin programlarının elverişsizliği nedeniyle başarılı olamamıştım. Dolayısıyla dernek Başkanı Sezai Yılmaz ve Mirza Gökdemir"in davet teklifini alınca reddetmem mümkün değildi.

Gökkuşağı Derneği, Gençlik ve Spor Bakanlığı"nın desteğiyle "Usta Çınarların İzinde" adıyla gençlere yönelik Hz. Peygamber"den (sav) Mevlana"ya, Mehmet Akif"ten Sezai Karakoç"a ve Alija İzetbegoviç"e kadar geçmişten yola çıkarak geleceğe yönelen bir dizi konferanslar düzenlediler. Programa katılan gençlere, o gün konuşulan şahsiyetlerle ilgili kitaplar, makaleler önceden okutuluyor ve tartıştırılıyor. Finalde konunun uzmanı bir konuşmacı çağrılıyor, görüşleri dinleniyor ve sorular soruluyordu. Ben Alija ile ilgili bölüme katıldım. Konferans"ta ilgili, heyecanlı ve aydınlık gençler gördüm.

Konferansın ardından Adıyaman Hayat Vakfı"nın gönüllüleriyle buluştuk ve Yeryüzü Doktorları"nın faaliyetlerini anlattım. Gecenin son toplantısı Gökkuşağı Derneği"nin öncülüğünde bütün STK"larla bir araya gelmemiz; ülkemizin iç ve dış sorunlarını konuşmamız oldu.

Konferanslarımın bir diğeri de, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Tasarım ve Yaşam Kulübü"nün organizasyonuyla gerçekleşti. Bu konuda Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kemal Yakut"a, Tasarım ve Yaşam Kulübü"nün danışmanı Doç. Dr. Adnan Çalık"a, Öğretim Görevlisi Ziya Yakut"a ve Başkanı Burak Karadağ"a 6 yıldır her bahar beni davet etme nezaketinde bulundukları için teşekkür etmeliyim. Konferansta Ortadoğu"dan yola çıkarak küresel gelişmeleri konuştuk.

Bilvesileyle her yıl birçok üniversiteye konferansa gidiyor ve gençlerle buluşuyorum. Onları dinliyor ve anlamaya çalışıyorum. Son birkaç ay içinde gittiğim Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencilerinin davetlerini de not düşmeliyim.

Gençler gerilim ve çatışma istemiyorlar. Onlar düşünce farklılıklarını özgürce konuşabilecekleri ve yaşayabilecekleri bir gelecek talep ediyorlar.

Coğrafyamız zorlu bir süreçten geçiyor. Kırım"da bugün yapılacak referandumun sonuçlarını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ortadoğu"da Suriye sorunu çözümsüz kalırken, İsrail Gazze"ye yönelik yeni bir savaş hazırlığı içinde.

Bahar yeni bir umut olduğu gibi, tedirginlik ve korkuyu da beraberinde taşıyor.

10 лет назад
Bahar umutları da yeşertmeli
Ârif ve âlim ne demektir?
Danıştay’dan memur kavgasında şaşırtan tahrik indirimi kararı
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’