|
Havada barut kokusu mu var?

Suriye ve Filistin sorununa çözüm beklerken şimdi tüm dikkatlerimizi Ukrayna-Kırım"a döndürdük.

Havada kan ve barut kokusu var. Büyük güçler sorunları çözmekten hızla uzaklaşıyor ve yeni bir soğuk savaş dönemi başlıyor.

Ukrayna üzerinden ABD-AB ile Rusya arasındaki gelişmeleri satranç oyunu gibi izliyoruz. İlk hamleleri ABD-AB kazandı, ardından Rusların kritik hamlesi geldi. Rus yanlısı siyasete yönelik yapılan darbeye karşılık Kırım işgal edildi. Hamle sırası şimdi Batı ittifakında bulunuyor.

Süreci yeniden gözden geçirmeliyiz. Kiev"de Batı darbesinin ardından Kırım parlamentosu özerk cumhuriyetin geleceğinin belirlenmesi için referandum kararı aldı ve Rusya Federasyonu"nun bir parçası olduğunu açıkladı.

Ardından Rus yanlısı paramiliter gruplar Kırım"daki tüm stratejik noktaları; havaalanları, limanlar, parlamento, hükümet ve kamu binalarını ele geçirdi ve şehirlerin güvenliğini sağlamaya başladı. Son karar Kırım"da artık Ukrayna parası Grivna yerine Rus Rublesi kullanılacak.

16 Mart referandumunda Kırım halkına iki seçenek sunulacağı açıklandı:

-Kırım"ın Rusya Federasyonu"nun bir parçası olarak Rusya ile birleşmesini kabul ediyor musunuz?

-Kırım"ın Ukrayna"nın bir parçası olarak kalmasını kabul ediyor musunuz?

Ya genişletilmiş bir özerklik veya Rusya"ya bağlanma. Gelişmelere bakıldığında sonuç şimdiden belli; Rusya"ya katılmayı talep edenlerin kazanmasında bir engel yok gibi.

Anlaşılan ABD-AB yeni bir operasyona kalkışmadan önce Rus hamlesinin sonuçlanmasını bekleyecekler.

ABD-AB referandumu gayrimeşru ilan etmesine rağmen; Kırım halkının 16 Mart"ta yapacağı tercih büyük önem taşıyor. Rusya siyaseti referandum sonuçlarının üzerinden kuracak. Bu konuda Kırım Tatarlarının (Türkler) tercihlerini önemsiyor.

Yeni Kırım Özerk Bölgesi"nin hükümeti Tatarların desteğini almak için genişletilmiş haklar vaadediyor. Yeni Başbakan Sergey Aksenov, RİA haber ajansına yaptığı açıklamada "Referandumdan sonra Kırım"da Tatarca"yı Rusça"nın yanında ikinci devlet dili yapmaya hazırız" dedi. Aksenov, Kırım Türklerinin özerk yönetimde de söz sahibi olmasına sıcak baktıklarını da belirterek, "Tatar azınlığa Kırım hükümetinde Başbakan Birinci Yardımcısı görevi ve iki bakanlık verebiliriz. Geride kalan bakanlıklarda da yine kilit görevlere Tatar halkın temsilcileri getirilebilir" ifadelerini kullandı.

Kırım Tatarlarının siyasi liderliği krizin başından beri Ukrayna"nın bütünlüğü üzerinden siyaset yürüttüler, Rusya"nın ve Rusya destekçisi siyasilerin girişimlerine destek vermediler.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, ABD Başkanı Barack Obama"ya mektup yazarak Kırım"da yaşayan halkı korumak için kararlılık talep etti.

Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin"le yaptığı telefon görüşmesinde "Ukrayna"nın toprak bütünlüğünün korunması, sorunun diplomatik yollarla çözülmesinin önemi ve Kırım halkının, özellikle Kırım Tatarlarının güvenliğinin sağlanması gerektiğine ilişkin beklentilerini" iletti. Putin"se Tatarlardan destek talep etti ve 1944"deki olaylara benzer bir durumun yaşanmayacağı güvencesini verdi. Rusya ile diyalog kurulmasını önemsiyorum.

Referanduma 2 gün kaldı ve Tatarlar Ukraynalılarla olan birlikteliğinin muhasebesini yapmalıdırlar. 22 yıllık bir zaman diliminde Tatarların geri dönüşü ne kadar başarılı oldu ve geri dönenlerin yurttaşlık hakları ne durumda?

Tatarların genel eğilimi: Ukrayna"nın bütünlüğünü savunmak ve referandumu boykot etmek gibi gözüküyor. Kırım için iki yol var; ya kuvvet kullanmak veya demokrasinin sorun çözme yöntemi.

Kırım Tatarlarını tavrı her iki taraf açısından büyük bir önem arz etmesine rağmen sonucu ABD-AB ile Rusya arasındaki gelişmeler belirleyecek.

Rusya sorunun çözümünü çatışma yerine Kırım halkının kararına bırakarak demokratik bir tercihe yönelmiş gözüküyor.

ABD-AB"nin referandum sonucunu kabul etmeyeceklerini açıklaması Rusya"yı genel anlamda demokrasiyi ve sandığı çözüm olarak kabule yönlendirme hamlesi olabilir mi? ABD Başkanı Obama"nın bedel ödetilecek sözü burada mı saklı?

Rusya geri adım atamayacağına göre Kırım referandumu dünyada yeni bir durumun başlangıcı olacak.

10 yıl önce
Havada barut kokusu mu var?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi