|
21. yy galiba yeni başlıyor…

Hiçbir şeyi ağız tadıyla tartışamıyor ve tam kanaat sahibi oluncaya kadar konuşamıyoruz.

Vatikan"da bir olay oldu ve Papa istifa etti. Vatikan tarihinde Papa istifası ikinci kez olmuştu. 16. Benedikt, istifasını "yaşım gereği" gibi sade bir gerekçeye dayandırdı.

Oysa istifa Katolik dünyasında yeni gelişmelerin habercisiydi.

Papa kime bağlıydı ve istifasını kime sundu? Papa"yı istifaya götüren gerekçe sadece yaşlılık mı? Dünyada özellikle de İslam dünyasında ortaya çıkan gelişmelerin bu istifada ne tür etkisi var? Batı dünyasında eşcinsel yaşamla ilgili tartışmalar ve bunun kilise içindeki karşılığının etkisi neydi? Katolik mezhebinin içindeki fraksiyonların birbirlerine karşı olan mücadelesinin sonucu muydu istifa?

Esas soru; teolojik açıdan Papa"nın istifası nasıl yorumlanmalıydı?

Alman Felsefeci Friedrich Nietzsche"nin "Tanrı öldü" sözüyle Hristiyanlık teolojisine geliştirdiği itiraz kadar önemliydi bu istifa.

Ülkemizdeki teologlar ve felsefeciler bunu neden hiç tartışmadılar? Tamam, ülkemizdeki Müslüman teologlar ve felsefeciler bunu tartışacak kadar Hristiyanlık teolojisine hâkim olmayabilirler, pozitivist felsefeciler, entelektüeller ve bilim adamları neden bir görüş beyan etmediler?

Gelişmeler batı dünyasında tartışılıyor/ tartışılmaya devam edilecek. Bu tartışmaları sadece batı Hristiyanlığının genel olarak Katolik mezhebine bağlı oluşuna bağlamamak gerekir.

Arjantinli din adamı Jorge Mario Bergoglio, I. Francis adıyla Katolik dünyasının yeni ruhani lideri oldu.

Vatikan"da ilkler yaşandı;

Birincisi: ilk defa bir Cizvit Papa oldu. Yazımda yoksulların dostu olarak bilinen Papa I. Francis"in, Arjantin"in kirli savaş yıllarında oynadığı rol ve faşist cunta yönetimiyle ilişkileriyle ilgi tartışmalara girmeyeceğim.

İkincisi: Hristiyan dünyasının Katolik ve Ortodoks olarak bölündüğü 1054 yılından bu güne ilk defa bir Fener Rum Patriği yeni bir Papa"nın seçilmesi üzerine Vatikan"da düzenlenen resmi ayinde hazır bulundu.

Fener Rum Patriği Bartholomeos Vatikan"da çok iyi karşılandığını, Papa Francis"e 2014 yılının Ocak ayında Kudüs"te buluşma önerisinde bulunduğunu belirtti. "Çünkü seleflerimiz tam 50 yıl önce orada bulunup, Batı-Doğu Hristiyanlığı ilişkilerinde yeni bir dönem açtı. Papa Francis"e bu tarihi buluşmanın 50. yıl dönümünü kutlamak için Kudüs"e gitmemizi önerdim. Bunu da memnuniyetle kabul etti. Böylece kutsal yerlere beraber gitmiş olacağız." açıklamasında bulundu.

Vatikan etrafında yaşanan ilkler ve Hristiyanlık dünyasındaki değişim ile ilgili tartışmalar başlamadan yeni bir gündem oluştu.

Nevruzla yeni bir ivme kazanan çözüm sürecini konuşacaktık ki dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ı telefonla aradı ve Mavi Marmara ile ilgili gelişmelerden dolayı özür diledi.

Aralık 2008 ve Ocak 2009 tarihinde İsrail"in Gazze"ye yönelik düzenlediği "Dökme kurşun operasyonu" ile başlayan gerilim, 29 Ocak 2009"da Davos Dünya Ekonomik Formunda Başbakan Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasındaki tartışmada devam etmişti. Ardından Mavi Marmara olayı, ilişkileri 2. kâtip seviyesine indirdi.

Başbakan Mavi Marmara olayı dolayısıyla İsrail hükümetinden üç talepte bulundu. Bu talepler: "Türkiye"den özür dilenmesi, Mavi Marmara"da ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesi ve Gazze"ye uygulanan ambargonun kaldırılması" idi. Talepler yerine getirilinceye kadar diplomatik ilişkiler yeniden kurulmayacaktı.

ABD Başkanı Barack Obama II. döneminin ilk resmi ziyaretini İsrail, Filistin ve Ürdün"e gerçekleştirdi. Bu ziyaretin son saatlerinde Beyaz Saray yetkilileri "Netanyahu"nun Başbakan Erdoğan"ı arayarak özür dilediğini, tazminat ödemeyi kabul ettiğini ve Gazze"ye yönelik ambargonun (geçen yıl Kasım ayındaki saldırı üzerinde sağlanan ateşkeste karar altına alındığı gibi) gevşetildiğini" açıkladılar.

Özür, Türkiye"nin kararlı duruşunun ve haklı siyasetlerinin sonucuydu. Davos ile başlayan ve özürle devam eden süreç İsrail tarihinde de ilkleri oluşturuyordu.

Vatikan"daki gelişmeler, Kürt Sorununun çözümüyle ilgili uygulanan yöntem ve İsrail"in özür dilemesi; baharla birlikte ilkleri yaşamaya başladık.

Dünya yeni bir döneme giriyor. 21.yy galiba yeni başlıyor.

Anlaşılan Orta Doğu"nun zembereği Suriye"de kurulmuş ve hepimiz Kudüs"te buluşacağız…

11 yıl önce
default-profile-img
21. yy galiba yeni başlıyor…
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum
Suçlu kim?
Vergi artışı yerine yapılacaklar
Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar..