|
Aymazlık ve sorumluluk bilinci...

Bir ülke; aydını, siyasetçisi, din adamı, tüccarı, sanatçısı ve spor adamlarıyla bir anlam ifade eder. ABD''li yönetmen, yapımcı, senarist ve aktör George Timothy Clooney ve gazeteci babası Nick Clooney, Sudan Büyükelçiliği önünde Sudan yetkililerinin savaş suçu işlediğini açıkladığı için 16 Mart 2012''de gözaltına alındı ve bir müddet sonra serbest bırakıldı.

Aynı günlerde bizim ülkemizin önde gelen köşe yazarından birkaçı bir tartışma başlattı. Clooney''in, 1959''larda ABD''de olan ünlü sinema aktörümüz Ayhan Işık''ın gayri meşru oğlu olduğu yazıldı.

Pusuda bekleyen magazin medyamız olayın üstüne atladı. Ayhan Işık''ın Amerika maceralarını anlatmaya başladılar. Tutuklanma gerekçesi kimsenin umurunda bile olmadı.

BM''nin yardım kampanyalarında rol alan ve Afrika''da birçok sorunla ilgilenen George Clooney, yaptığı bağışlar nedeniyle "humanitarian" olarak adlandırılmaktadır.

Medyanın amiral gemisi kabul edilen bir gazetede bir köşe yazarı Türkiye''nin Afrika''da yaptığı yardımları sadece BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için verilmiş rüşvet olarak değerlendirmiştir.

Batı dünyasında aydınlar, siyasetçiler, din adamları, sanatçılar ve spor adamları uluslararası sorunlarda sosyal sorumluluk üstlenmekte birbirleriyle yarışırlar. Bu konuda anılmaya değer girişimleri olur, dünyanın dört bir tarafından yoksul ve kimsesiz çocukları evlat edinirler.

Bunların başında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu (UNHCR) iyi niyet elçisi Amerikalı sinema oyuncusu Angelina Jolie gelir.

Balkanlar''dan, Kuzey Kafkaslar''a, Asya''dan Afrika''ya kadar 20 ülkede savaş ve doğal afet sonucu oluşmuş sorunlarla ilgilenmekte, mülteci kamplarını ziyaret etmekte ve maddi yardımlarda bulunmaktadır.

Birkaç örnek vereyim, Jolie, 2004 ve 2007''de, Çad''a gitti ve Batı Sudan''ın Darfur bölgesinde iç çatışmadan kaçmış olan mültecilere ziyaret gerçekleştirdi ve üç yardım kuruluşuna 1 milyon dolar bağışladı.

Angelina Jolie bir yıl önce de Hatay''a gelerek Suriyeli mültecileri ziyaret etmişti.

Amerikalı aktör ve yönetmen Sean Penn bu yıl Dünya Nobel ödülü sahiplerince verilen 2012 Barış Zirvesi Ödülü''nü aldı. Haiti''de yürüttüğü insani yardım çalışmaları nedeniyle ödüle değer görüldü.

12 Ocak 2010''da meydana gelen depremin hemen ardından bu ülkeye giden Penn, J/P Haiti Kurtarma Örgütü''nü kurarak ülkede insani yardım çalışmalarına başlamıştı. Kurduğu örgüt, deprem nedeniyle yerlerinden olmuş binlerce kişiye okullar, tıbbi bakım ve barınak imkânı sağlamıştı.

Aynı zamanda Penn sert bir muhalifi olup, Irak, İran, Venezuela gibi ülkelere "serbest muhabir" olarak ziyaretlerde bulunarak, Amerikan devlet politikasının yanlışlıkları üzerine ABD halkına yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapmıştı.

İrlandalı rock müzik grubu U2''nun solisti ve gitaristi Bono Afrika''da açlık ve yoksullukla mücadele etmek için konserler düzenlemiş ve Dünya Bankası başkanıyla ortak projeler yapmıştı. Afrika''da borç, AIDS''le mücadele olmak üzere birçok insan hakları ve sosyal adalet kampanyalarına destek vermiştir.

Şüphesiz bunlar kendi ülkelerinin siyasal çıkarlarına hizmet ediyor olabilirler.

Bizler büyük bir milletin ve infak medeniyetinin mensupları olarak; bu konuda sorumluluğu siyasetçilere, birkaç gönüllü kuruluşa ve aziz millete yüklemekten başka bir şey yapmamışız.

Pakistan''daki Afgan, Azad Keşmir''deki Kamu Keşmir, Lübnan''daki Sabra, Şatilla, Ürdün''deki Suhne, Suf, Gazze. Zerka ve Hıttin Filistin, Etiyopya ve Kenya''daki Somalili, Ermeni işgali nedeniyle Karabağ''dan göç etmiş Azerbaycanlı mülteci kamplarını, Bosna''da Sırpların engellemesinden dolayı topraklarına dönemeyen Boşnakları ziyareti bir kenara bırakıyor ve soruyorum.

İstanbul''da Fenerbahçe''de DDY''nın misafirhanesinde yıllardır ikamet eden Çeçen misafirleri, Hatay''daki Suriyeli mültecileri, kaç aydın, din adamı, tüccar, sanatçı ve sporcu ziyaret etmiş, sorunlarıyla ilgilenmiştir? Bir ülke bütün envanteriyle bir anlam ifade eder.

Bosna Hersek trajedisinden sonra 1998 yılında Sarajevo''ya giderek konser veren Muazzez Ersoy. Kimse Yok Mu Derneği ile birlikte açlık ve yoksullukla mücadele eden Sudan''a yardım götüren Reyhan Karaca, beş saatliğine Somali''nin başkenti Mogadişu''ya Başbakan''ın uçağında giden Ajda Pekkan, Sertap Erener gibi; küçük de olsa birkaç istisnamız var.

Zaman zaman ortaya çıkan, ülkemizi derinden etkileyen doğal afetlerde küçük çapta etkinlikler, konser ve televizyonlarda para toplamanın dışında herhangi bir etkinliğe katılan var mı?

2004''de Sudan''ın Darfur bölgesindeki sorunu yerinde görmek ve insani yardımda bulunmak için Nyala''ya gitmiştim. ABD Başkanı George W. Bush ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan''dan sonra bölgeye gitmiş üçüncü siyasetçiydim.

Yardımlarımızı yerel yetkililerle birlikte Otaç mülteci kampında dağıtmıştık. 20 bin kişilik bir kamptı. Sorunun ne olduğunu anlamak ve çözüm çerçevesinde yerel kabile mensuplarıyla bir toplantı yapmıştık.

Konuşma önceliği yerel kabile mensuplarındaydı. Onlar kampta yaşanan sorunu anlattılar ve yardım talep ettiler. Ben de; "Müslümanların, ayrılığa düşmemelerini, Allah''ın ipine sımsıkı sarılmalarını, siyasi sorunları diyalog yoluyla çözmeleri gerektiğini, ilk defa ülkemizden Darfur''a yardım geldiğini, bunun devam edeceğini ve hükümetimizin hassasiyetini" anlatmıştım.

Toplantı yerinden dışarı çıktığımızda yaşlı bir adam yanıma yaklaştı, iki elini uzattı elimi tuttu, yüzüme baktı ve konuşmaya başladı.

"Getirdiğiniz yardımdan dolayı teşekkür ederiz. Sizler bizlere yardım etmek mecburiyetindesiniz. Sizler Çanakkale''de İngilizlerle savaşırken, bizler İngilizleri Darfur''a sokmadık. Bizler sizlere bağlıyız. Bizler Osmanlı milletinin mensuplarıyız" dedi.

Nereye giderseniz gidin ve hangi anlayışa sahip olursanız olun insan, millet ve medeniyet boyutunda sizi takip eden bir sorumluluğunuz vardır.

12 yıl önce
Aymazlık ve sorumluluk bilinci...
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi