|
Dağlarına bahar gelmiş memleketimin…

Tüm canlıların yeniden hareketlenmeye başladıkları mevsimdir bahar. İnsanlık bahar mevsiminin başlangıcını bayram olarak kutlamıştır. Bu bayram Afrika kültürünün etkilediği coğrafyalarda karşımıza karnaval, Hristiyanlarda Paskalya, Mezopotamya kültürünün etkilediğinde Nevruz ve Türklerde de Hıdrellez olarak anılmakta.

Çözüm süreciyle birlikte ülkemizde bu bahar ayrı bir duygu ortaya çıkartmıştır. Beklentiler yükselmiş, geleceğe dair umutlar artmıştır.

Dünya son 20 yılda iç çatışmaların bunaltıcı ikliminde bulunuyordu. Devrimler çağı 1980"lerde sona ermişti. Son devrimler İran"da İmam Humeyni önderliğinde Şahlık rejiminin yıkılması ve Nikaragua"da Santinistlerin ABD kuklası Samoza yönetimini devirmeleriydi. Bu devrimler karakteristiği itibariyle birbirlerinden farklıydılar. İran İslam Devrimi kitlelerin Şah"ın gitmesi talebiyle sokağa dökülmesiyle başarıldı. Nikaragua"da Küba devrimi örnekliğinde olduğu gibi silahlı mücadeleyle kazanıldı.

1989"da Sovyetler Birliği"nin çözülmesiyle iki kutuplu dünyadan tek kutuplu dünyaya geçiş silahlı devrimler çağını sona erdirdi. Sorunlu ülkeler ayrılıkçı hareketlerini diyalog yoluyla veya askeri müdahalelerle çözdüler. İrlanda"da IRA, İspanya"da BASK, Sri Lanka"da Tamil Kaplanları ve Filipinler Mindanao"da Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) örneklerinde olduğu gibi. Bir başka örnekleme de özellikle Latin Amerika"da Venezuela, Ekvador, Bolivya ve Şili"de ABD"nin baskılarına rağmen demokratik seçimler sonucu iktidarlar el değiştirdi.

Tek kutuplu dünyada bir yandan demokratik gelişmeler olurken, öte yandan da egemen güçler işgallerle düzen sağlamaya çalışıyorlar. Ne hazindir ki şu ana kadar dış müdahalelerle sağlanmış bir düzen yok. Ülkeler kendi iç sorunlarını ya silahlı müdahale ile ki bunun başarılı olma ihtimali nerdeyse ortadan kalkmış gözüküyor veya müzakere yöntemiyle çözmek zorundadırlar.

Bugün hükümet büyük risk alarak müzakere yöntemini benimsemiş durumda. Daha önce de birkaç kez bu yönde girişimde bulunulmuş olmasına rağmen yerel, bölgesel ve küresel şartlar başarılı olunmasına izin vermedi. Bugün ülkenin içinde ortaya çıkan kararlılık başarılı olma ihtimalini artırıyor.

Hükümet bir ilki tecrübe ediyor. Çözüm süreci başarıya ulaştığında dünya siyasi literatürüne "Türkiye yöntemi" diye bir tarz eklenecek. Ülkemizde siyaset bilimciler, sosyologlar ve uluslararası ilişkiler uzmanları IRA, BASK ve Tamil Kaplanları yöntemini nasıl tartışıyorlardıysa; bu çözüm süreci de dünyada uzun süre tartışılacaktır.

Çözüm süreciyle birlikte oluşan iklimde Doğu ve Güneydoğu Anadolu"dan gelen haberlere göre; kentlerde sığınmacı durumunda bulunan birçok insan yavaş yavaş köylerine ve mezralarına geri dönüyorlar. Geri dönenler artık evlerini tamir edecekler, tarlalarını sürecekler ve hayvanlarını yayacaklar.

Bu durum bana baharda köyümüzde yaşadıklarımızı hatırlattı. Baharın gelmesi ve karların erimesiyle birlikte Karadeniz"in köylerinde de büyük bir hareketlilik yaşanır. Tarlalar bellenir, kazılır, hayvanlar dışarıya çıkartılır ve yavaş yavaş yayla hazırlığı başlar. Bizim engelimiz kardı, oradaki kardeşlerimizin terör.

Yıllar önce Almanya"da "Iraklı Kürtlerin" sorunlarının tartışıldığı bir konferansa katılmıştım. O zamanlar Saddam zulmünün devam ettiği yıllardı. Kuzey Irak"tan kaçıp Kanada"ya sığınmış ve Kanada vatandaşı olmuş Osman adında bir arkadaşla tanışmıştım. Sürekli Kuzey Irak"taki köyünü anlatıyordu bana.

"Ah Süleyman bizim evin yukarısında

bir ağaç vardı ve biz o ağacın altında oynardık. Ne kadar özledim bilemezsin" derdi. Ben de şaka yollu kendisine takılırdım. "Osman Kardeş, eminim ki köyünüzdeki tek yeşillik o ağaç. Kanada Irak Kürdistan"ından daha yeşil ve her taraf ağaçlık, orada da çocuklarınla oyna ve yeni hatıralar oluştur" demiştim. Bir iç çekip yüzüme baktı "bütün dünyanın ağaçları, altında oyun oynadığım, hatıra oluşturduğum ve gelecek planları yaptığım o ağacın yerini tutmaz" dedi ve ağlamaya başladı. Osman, Irak"a döndü mü bilmem.

Bahar geldi, zorunlu göç etmiş insanlar hatıra oluşturdukları ağaçları özlüyorlar.

Ahmed Arif"in şiirinde söylediği gibi:

" Zulamdaki mahzun resim./

Haberin var mı?

Görüşmecim yeşil soğan göndermiş./Karanfil kokuyor cigaram.

Dağlarına bahar gelmiş memleketimin."

11 yıl önce
default-profile-img
Dağlarına bahar gelmiş memleketimin…
Ümitler suya düşmesin
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum
Suçlu kim?
Vergi artışı yerine yapılacaklar