|
Güneydoğu Avrupa istikrar Zirvesi veya Balkanlar İstikrar Zirvesi

Dün Bosna-Hersek''in başkenti Sarajevo''da yüzyılın son zirvelerinden biri başladı. "Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı Zirvesi" bir diğer adıyla Balkanlar İstikrar Zirvesi. 39 ülkeden devlet başkanı, başbakan ve dışişleri bakanları ve 17 uluslararası örgüt katılacaklar. ABD Bosna savaşının sona erdirip ve Dayton Anlaşması''nı imzalamasından sonra, sıra bölgede yeni bir ittifakın kurulmasına gelmişti. Üç yıldır alt yapısı hazırlanan bu zirve nihayet yüzyılın son önemli zirvelerinden biri olarak Sarajevo''da gerçekleşiyor.

Önce Güneydoğu Avrupa Ekonomik İşbirliği olarak örgütlenmeye çalışıldı. GAEİB, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Makedonya, Romanya, Slovenya ve Türkiye''nin katılımıyla kurulmuştu. GAEİB, Balkanlarda barış ve istikrarın sağlanması ve ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek için ABD''nin öncülüğünde oluşturulmuştu. Bugün başlayan zirvede ise GAEİB''in nihai şeklini alması için büyük bir önem arz etmektedir.

Dört yıllık kuşatma''ya direnen Sarajevo''nun böylesi bir zirveye ev sahipliği yapması şüphesiz anlamlıdır. Artık İstanbul''dan sonra Balkanların en önemli kenti Sarajevo veya Saraybosna''dır. Bu Sarajevo''nun ayağa kalkışının tescili''dir. Balkan sorunları bundan sonra Sarajevo''da konuşulacak ve tartışılacak.

Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı Zirvesi''nin Kosova sorunundan sonra toplanması ayrıca büyük bir önem taşımaktadır. Zirve''de Balkanlarda ortaya çıkan istikrarsızlık değerlendirilecek ve bölgenin geleceği tartışılacak. Şüphesiz zirve Almanya''nın teklifi üzerine AB tarafından düzenlenmektedir. Zirve''de Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Vojvodina ve Makedonya''nın geleceği tartışılacak. Türkiye zirveye Cumhurbaşkanı nezdinde katılmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanının zirve''de "Sancak Sorunu" da gündeme getirip, özel statü veya federatif konumu tartışmaya açmalı ve bölge barışına katkıda bulunmalı. Sancak Milli Meclis Başkanı Dr. Süleyman Ugljanin''in desteklenmeli. Ayrıca Dayton Anlaşması sonucunda oluşan idari ve mültecilerin topraklarına dönüşünü engelleyen sorunların giderilmesi için Bosna-Hersek hükümetine yardımda bulunmalı. Unutmamak gerekir ki; Sırplar Kosova''dan sonra Sancak''a müdahale edecekler. Sancak''ta çıkacak sorunda bölgede yaşayan 450 bin Sancaklı Müslüman''ın gidebileceği yegane ülke Türkiye''dir.

25 yıl önce
Güneydoğu Avrupa istikrar Zirvesi veya Balkanlar İstikrar Zirvesi
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset