|
Rusya"nın Kosova"yı bölme taktiği

79 gün süren NATO müdahalesi, nihayet G-8''lerin teklifi, NATO-Yugoslav yetkililerinin Makedonya''nın Kumanova kentinde anlaşmaları ve perşembe günü BM Güvenlik Konseyi''nin anlaşmayı onaylaması ile sona erdi. BM''in öncülüğünde bölgedeki NATO güçleri, Kosova Barış Gücü (KFOR) adı altında barışı kurmak için Kosova''ya girmeye başladıkları bir anda dünya yeni bir sürprizle uyandı. KFOR içinde gözlemci statüsünde asker bulundurması gereken Rusya, Kosova''nın başkenti Priştine''ye (gece saat 2.00''de) 1000 askeri ile girerek yeni bir süreç başlatmış oldu.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott ile Rusya Dışişleri Bakanı Igor Ivanov''u Rusya''nın KFOR''un askeri komuta yapısı içindeki rolünü müzakere edip karara bağladıkları bir andan sonra; 1000 kişilik özel asker, birliğin Kosova''ya -NATO birliklerinden önce girmeyecekleri taahhütüne rağmen- girişleri Sırplar''ın Kosova''yı bölme planlarını gündeme getirdi.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Igor Ivanov''un sorunun bir enformasyon eksikliğinden kaynaklandığını açıklaması inandırıcı değildir. 28 Haziran 1948''de Yugoslavya''nın Sovyetler''le kesilen ilişkileri, bu kez farklı bir eksende yeniden kurulmuştur. Türkiye bölge ülkesi olması tarihi, kültürel ve jeostratejik sorumlulukları çerçevesinde Rusya''nın bu girişimini engellemek için aktif olarak devreye girmelidir.

Türkiye, Rusya''ya yönelik Baltık''tan-Hazar''a oradan Orta Asya''ya uzanan bir hat içinde yapacağı etkin girişimlerle Rusya''yı Kosova''yı bölme planından vazgeçirebilir. Ayrıca Türkiye Kosova''da yaşayan diasporalarını korumak ve göç edenlerin yerlerine geri dönüşlerini güvence altına almak için başta Priştine, Prizren, İpek (Pec) ve Mitrovica bölgelerine asker yerleştirmeyi talep etmelidir.

Rusya, Kosova''da Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç''in planını uygulayacaktır. Özel Rus birlikleri koruma bölgesi olarak kuzey ve kuzeybatı Kosova''yı talep edecekler. Bu bölge zengin maden yataklarının bulunduğu Mitrovica, Trepce ile tatlı su kaynakları ve Sırplar''ın dini bölge olarak ileri sürdükleri Decan bölgesidir.

Kosova''dan göç eden Arnavutlar''ın kimlik hayatlarının yok edilmesi geri dönüşte birçok sorunu beraberinde getirecektir. Özel Rus birlikleri, kontrol edecekleri bölgede Sırp askeri ve sivil danışmanlar kullanacaklar. Sırp askeri ve sivil danışmanlar geri dönüşleri engelleyecek ve Ruslar''ın kontrolü altındaki bölgelere Sırplar''ın iskan edilmesini sağlayacaklardır. Nitekim Rus özel birliği, gerek Belgrad''da gerekse Kosova''nın başkenti Priştina''da Sırp halkının büyük sevgi gösterisi ile karşılanması; Sırp askerlerinin Rus askerleriyle yer değiştirmesi anlamını taşımaktadır. Sırp diliyle Rusça''nın benzerlik göstermesi, birliklerin bir kısmının da Sırplar''dan takviye edilebileceğini düşündürmektedir.

Ne pahasına olursa olsun Türkiye devreye girerek adım adım bağımsızlığa giden Kosova''ya yardım etmelidir. Rusya''yı durduracak tek ülke Türkiye''dir. Artık Kosova''nın kendi kendini yönetmesi iradesine saygı göstermek ve yardımcı olmak gerekiyor.

Bugün bir kısım medya kuruluşlarında sürmanşet verilen ve kaynak olarak New York Times''e dayandırılan haber provokasyon niteliği taşımaktadır. Bu tür haberler Avrupa''nın bilinç altını hareketlendirecek ve Sırpları haklı konuma getirecek. Böylece dün Bosna-Hersek''in bağımsmızlık sürecini etkilediği gibi bugün Kosova''nın şüphesiz Kosova''da halkının çoğunluğunu müslümanların oluşturduğu bağımsız Kosova devleti kurulacaktır. Ama bu "Avrupa''da yeni bir müslüman devlet; Kosova" olarak izah edilemez.

Kosovalılar bağımsızlığın bedelini ödediler.


25 yıl önce
Rusya"nın Kosova"yı bölme taktiği
Disiplin cezasında ses ve görüntü kaydı (gizli çekim) dikkate alınır mı?
CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır?
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’