|
Sosyal medya siyasete yön verebilir mi?

Telgraf, telefon, teleks, faks, gazete, radyo ve televizyonlar 19. ve 20. yy"in en önemli iletişim araçlarıydı. Artık 21.yy"in hızına erişim konusunda geride kaldılar. Bugün dünya üzerinde en hızlı iletişim sosyal medya üzerinden sağlanıyor.

Arap Baharı diye adlandırılan, İslam Dünyası"nda derin bir değişime sebebiyet veren hareketlerin yönlendiricisi ve yaygınlaştırıcısı olarak sosyal paylaşım sitelerinin etkili olduğu iddia ediliyor. Tunus ve Mısır devrimleri Facebook ve Twitter devrimi olarak anıldı.

Aylık "Turquie diplomatique" dergisinin15 Nisan-15 Mayıs 2013 tarihli nüshasında Henry Ridgwell"in makalesinde sosyal medyanın siyasette de giderek daha etkili rol oynadığını söylüyor.

Batıda geçmiş dönemlerde siyasi kampanyalarda seçmene miting konuşmaları ve gazete ilanlarıyla ulaşılırdı. Daha sonra radyo ve televizyonlar aracılığıyla anında ulaşma tercih edildi.

Bugün ise siyasiler sosyal medya üzerinden seçmenlerine anında ulaşabiliyor ve tepkilerini anlayabiliyor. Siyasiler açısından sosyal medya "gerçek-zamanlı" iletişim aracı olarak kabul ediliyor.

12 Haziran 2009"da İran İslam Cumhuriyeti"nde yapılan seçimlerin sonucunda reform taraftarları "Mir Hüseyin Musevi"nin seçildiğini ve iktidarın oy sayımında hile yaptığını" iddia etmişlerdi. Sosyal paylaşım siteleri üzerinden reform taraftarları örgütlenmiş ve etkili protestolar yapılmıştı.

24/25 Şubat 2013"de İtalya"da yapılan seçimlerde Komedyen Beppe Grillo"nun "5 Yıldız Hareketi" adlı partisi %25 oy aldı. İlginç olanı ise İtalya"da bir partinin tek başına aldığı en yüksek oy oranıydı. Grillo seçimlerde televizyon ve gazete gibi geleneksel kampanya araçları yerine Facebook ve Twitter gibi sosyal medyayı tercih etmişti. Grillo"nun sosyal medyada 1milyon 241 bin 058 takipçisi var ve 268 kişiyi takip ediyor.

ABD Başkanlık seçimlerinde de internet etkili bir biçimde kullanıldı. 6 Kasım 2012 seçimlerinde sosyal paylaşım siteleri etkili bir araç oldu. ABD Başkanı Barack Obama"nın siyasi iletişim stratejisi uzmanı Peter Fenn bunun Obama"nın başarısında büyük rol oynadığını söylüyor. "Rakamlara bakarsanız müthiş sonuçlar görürsünüz. Obama kampanya sürecinde 4 milyon kişiden bağış topladı. Yani kendisine oy veren 17 kişiden biri kampanyasına bağışta bulundu. Bu ABD siyasetinde hiç olmamıştı. Üstelik Obama 16 milyon kişiye elektronik postayla ulaşmayı başardı."

Obama sosyal medyada 32 milyon 184 bin 022 kişi tarafından takip ediliyor ve 662 bin 139 kişiyi takip ediyor.

Doğu toplumlarında siyasiler yüzbinler ve milyonlar tarafından takip edilir. Buna karşılık siyasilerin takip ettiği insan sayısı sıfır veya birdir.

İngiliz Muhafazakâr Parti Parlamenteri John Douglas Wilson Carswel: "İnternet siyaseti değiştiriyor. Demokrasiyi uygulama yöntemlerimizi değiştiriyor. Farklı görüşleri savunma platformu sağlıyor, görüşlerimizi başkalarına ulaştırmamızı kolaylaştırıyor. Eskiden yalnızca siyasi partilerin yaptığı birçok şeyi yapabilmemize imkân sağlıyor. Bu sadece parlamenterler için değil, halk için de yepyeni bir imkân" diyor.

Evet, halk için yepyeni bir imkân internet. Siyasilerin söylediği bir söze karşı anında bir tepki verilmesini sağlıyor. Elinizdeki bilgi kısa sürede yaygınlık kazanıyor, paylaşılıyor ve tekrarlanıyor. Ardından yankılarını anında alabiliyorsunuz. Hız aynı zamanda kontrolsüzlüğü de beraberinde getiriyor.

Gündelik yaşamımızda da sosyal paylaşım siteleri etkili bir rol oynamaya başladı. Birkaç gündür Taksim Gezi Parkı üzerinde yürütülen tartışma bize sosyal medyanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

2007"de yapılan antidemokratik yöntemlerle iktidar değiştirme mitingleriyle; Taksim Gezi Parkı"nda olanları aynı çerçevede değerlendirmek yanılgıya neden olabilir. Tepkileri hafife almamak gerekir.

Yapılan açıklamalara ve yorumlara baktığımda bugün gelinen noktayı siyasetçilerin tam olarak anladığını sanmıyorum. İçinde yer almasına rağmen sorunu CHP"nin hiç anlamadığını görüyorum.

Sorun ne bir çevre, ne bir ağaç ve ne de iktidardan kurtulma sorunudur. Bundan bir iktidar postu çıkmaz. Herkes sorumluluğunun idrakinde olmalı ve çağın ruhunu anlamalıdır.

Zaman hızla değişiyor. Toplumsal konularda bireysel karar verme dönemi sona eriyor.

Yeni dönem ötekileştirmeden ortaklaştırma dönemidir.

Ayrıca İran, İtalya ve ABD seçimlerinde sosyal medyanın rolünü de unutmamak gerekir.

11 yıl önce
default-profile-img
Sosyal medya siyasete yön verebilir mi?
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum
Suçlu kim?
Vergi artışı yerine yapılacaklar
Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar..