|
Tüketicilerin kanunu "ayıp"sız olsun

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''nın üzerinde çalışma yaptığı tüketici kanunu değişikliği konusunda kendi görüşlerimizin yanısıra konuyla ilgili özellikle sivil toplum kesimlerinin bakış açısını da bu köşeden takip edebileceğinizi bildirmiştim. Bugün sizlere İstanbul Ticaret Odası''nın görüşü hakkında birşeyler söylemek istiyorum. Ticaret Odası''nın konuyla ilgili danışmanı Dr. Renan BAYKAN tarafından hazırlanan metin bana ulaştı.Görüşleri anlatan metnin giriş bölümünde şöyle deniliyor;

"Hazırlanan tasarıda dikkati çeken önemli hususlardan biri, daha önce Medeni Kanun''da yer alan, ancak işlemeyen hükümlere yer yer dönüş yapılış olmasıdır. Bu değişiklikler hep sapma, gözden kaçma gibi algılanır. Nitekim Sayın Prof. Dr. Rona Serozan''ın etkisi altında kalınarak Kanun''un halen yürürlükte bulunan şeklinde, ayıplı mallarla ilgili olarak; ayıbın bildirim süresi, teslim tarihi gibi objektif ve uygulanabilir bir tarihten başlatılır iken, bu defa Borçlar Kanunu hükümlerine bir dönüşle ayıbın öğrenildiği tarihten itibaren bu sürenin başlatılmak istenmesi buna örnek gösterilebilir. Malın ayıplı olduğunu aylar sonra, malı kullanıp eskittikten sonra öğrenen, anlayan tüketicinin malı geri götürmesi halinde satıcının para iadesinden, malın değiştirilmesinden imtina etmesi fiili bir durumdur. Kaldı ki, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun''dan önce tüketicinin Borçlar Kanunu''ndan doğan bu hakkını kullanabildiğini iddia etmek de zordur."

İstanbul Ticaret Odasının bu görüşüne Tüm Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Mehmet Barak''la katıldık. Kanun değişikliği taslağında, tüketicilerin ayıplı mallarla ilgili hak arama sürecinde daha avantajlı konuma getirildiği iddia ediliyor ama pratikteki durum düşünüldüğünde bunun böyle olmadığı ortada. Kısacası eğer kanun bu haliyle değişirse tüketiciler adına ileri değil geri adım atılmış olacaktır.

Broşürler nerede?

Son Tüketici Konseyi toplantısıyla gündeme gelen sorular büyüyor. Konseyi ancak gözlemci sıfatıyla izleyebilen ve bu yüzden Bakanlığa dava açan Müstakil Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''nın Konsey''de dağıttığı 2000 Yılı Faaliyet Raporu Kitabında "Bilinçli Alışverişte Temel İlkeler" adıyla hazırlanan bu broşürden bir milyon adet dağıtım yapıldığının bildirildiğini anlatmış,Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü''ne defalarca yazı gönderdiklerini, 3000''i aşkın üyenin hiç olmazsa bir bölümü olan tüketicilere broşürün dağıtımını fahri olarak üstlenme yönünde ısrarlı taleplerine rağmen hiçbir cevap alamadıklarını söylemişti. Yetkililere bu konuda kolaylık öneriyorum; Eğer adı geçen broşür bize ulaşırsa, içinde yer alan önemli bilgilerin en azından genel duyurusunu yapabiliriz.

23 yıl önce
Tüketicilerin kanunu "ayıp"sız olsun
Haram olan ve olmayan oyunlar
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...