|
Allah muhabbetlerini artırsın

Cumhuriyet''te uzun yıllar yazı işleri müdürlüğü yapmış Okay Gönensin, dün, Vatan''daki sütununda şu uyarıda bulunuyordu:

“Sosyalist Enternasyonal üyesi sosyal demokrat CHP ile miting meydanlarında yağlı ilmik dolaştıran radikal milliyetçi MHP''nin bu şekilde kol kola girmiş olarak iktidara doğru ilerlemesi bize özgü siyasi tuhaflıklardan biridir. Türk halkı bunu bilmeli ve oyunu bunu bilerek kullanmalıdır, durum ayan beyan ortada ve kimse ''ben bilmiyordum'' diyemez.”

İlhan Selçuk-Devlet Bahçeli ve Cumhuriyet-MHP yakınlaşmasını baştan beri garip bulanlardan Okay Gönensin… Nedenini
bir kez daha açıkladı: “Çok uzun yıllar boyunca Cumhuriyet okurlarının ülkücüler tarafından dövüldüğünü, öldürüldüğünü İlhan Selçuk unutmuş görünüyor. Hatta kendisine işkence yapılmasından sorumlu bazı kamu görevlilerinin daha sonra MHP saflarında bulunmasını da unutmuş ve MHP''yi affetmiş görünüyor. Olabilir, böyle bir af çıkarma hakkı kendisinindir, hatta bugünkü gençler 70''li yılları bilmedikleri için böyle bir affı daha kolay takdim edebilir.”

Acaba kim ''aslına rücu'' etti, dersiniz? Yıllarca MHP''ye karşı çıkarken İlhan Selçuk''un gönlü ''Kızılelma'' düşüncesiyle mi çarpıyordu, yoksa Devlet Bahçeli sol hakkında hiç de hoş olmayan düşünceler beslerken gizli bir İlhan Selçuk hayranı mıydı?

Bu soruya, İlhan Selçuk''u en iyi tanıyanlardan Hasan Cemal, “İlhan Selçuk Kızılelmacıydı” cevabını veriyor. Bana ve şahsen değil, kitabında, okurlarına… Hayır, bu tespit ''Kimse Kızmasın Kendimi Yazdım'' başlıklı kitabında bulunmuyor, o kitapta İlhan Selçuk ve kadrosunun 12 Mart öncesi maceralarını anlatıyordu Hasan Cemal… İlhan Bey''in ''Kızılelmacı'' ve ''Yeni Turancı'' olduğuna dair satırlar ''Cumhuriyet''i Çok Sevmiştim'' kitabında yer alıyor...

“Kızılelma koalisyonunun ideologluğuna daha 1992''de, biz ayrıldıktan birkaç ay sonra soyunmuştu” diyor Hasan Cemal (s.500). 22 Haziran 1992 tarihinde yazdığı yazısı ''Yeni Turan!..'' başlığını taşıyor. “Yazısının sonlarına doğru ''Üçüncü Aydınlanma Çağının öncüleri'' olarak Marx ve Engels''i selâmlıyor, Turan''ın (Orta Asya''nın) bu aydınlanmadan ne kadar etkilenmiş olabileceğine işaret ettikten sonra, ''Pantürkizm''i bu kapsamda yeniden değerlendirmekte yarar var'' deyip yazısını şöyle noktalıyordu: Yeni Turan bir düş değildir...”

Hasan Cemal''in hatırlattıklarından, İlhan Selçuk''un dikkatini bütünüyle MHP''ye çevirmeden önce bir başka partiye övgüler yağdırdığını öğreniyoruz: Genç Parti… “6 Haziran 2003 tarihli Cumhuriyet''in ikinci sayfasındaki ''Pencere'' köşesinde İlhan Selçuk, Uzanların partisine övgüler yağdırıyordu. ''Diriliş ve yükselişe öncü kim olacak?'' başlıklı yazısının sonunda GP''yi işaret ediyordu: / ''Sürecin çöküş aşamasında ''Genç Parti'' diye bir siyasal girişim devreye giriyor… İMF modelini reddediyor… Ulusal girişimciliğe ve girişimciye öncelik veren bir atılımı halka öneriyor…'' / İlhan Selçuk''a göre, AKP işte bu nedenle vurmuştu Uzanları.”

Bir ara ''Kızılema Koalisyonu'' vardı ya, İlhan Bey ona da dört elle sarılmış: “Kemalistler, milliyetçiler, Milli Görüşçüler (ya da radikal İslâmcılar), sağın ve solun lâik kesimleri muhalefette birleşiyorlar. Halkın şikâyetlerini arkasına alan bu ilginç gelişme, Türkiye Cumhuriyeti''nin güvenliğine duyarlı güçler tarafından da izlenmektedir.”

Hasan Cemal şöyle açmış şifreyi: “İlhan Selçuk''un ''Türkiye''nin güvenliğine duyarlı güçler'' dediği askerdi tabii.”

Geçmişte başyazıları günlük siyasete karıştırmayan İlhan Selçuk''un tavır değiştirmesini, “Yıllar geçtikçe, anlaşılan, acelesi olan bir İlhan Selçuk sahneye çıkmış” diye açıklayan da Hasan Cemal…

Kitapta bir garip ilişkiye daha dikkat çekiliyor: Bazı emekli paşaların Cumhuriyet, Cumhuriyet''in de bazı emekli paşalar aşkı… “İlhan Selçuk, Aytaç (Yalman) Paşa emekli olduktan sonra, onu Jandarma Komutanlığı''ndan emekli Org. Şener Eruygur''la birlikte Cumhuriyet Vakfı Danışma Kurulu''na davet etti. Onları arkasına alıp fotoğraf çektirerek Cumhuriyet gazetesine bastı (24 Ekim 2004 tarihli Cumhuriyet''in 8. sayfası).”

12 Mart öncesinde Doğan Avcıoğlu''yla YÖN dergisini yayınlarken çıktıkları ''milli demokratik devrim'' macerasına MHP''yi denkleme katarak yeniden dönmüş oluyor İlhan Selçuk. Gerçek bir ''aslına rücu'' onunki... Peki, ya Devlet Bahçeli ve MHP? Onlar hangi asıllarına rücu etmiş oluyorlar İlhan Bey çizgisinde konuşlanarak? Devlet Bey ile İlhan Bey 2001 yılından bu yana kimbilir kaç kez görüştü çünkü…

Önemli bir siyasetçi, tam bu noktaya geldiğimde, “Çankaya''da oturanı unutuyorsun” dedi bana. Artık kimi kast ettiyse…

Hayırlı olsun, ne diyeyim?

17 years ago
Allah muhabbetlerini artırsın
Savunma sanayii ve tam bağımsızlığa giden yol
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?