|
Obama"nın Sınavı

Obama "ilk siyah başkan" unvanıyla yemin ettikten sonra "barış çağını başlatmak"tan söz etti. "60 yıl önce yerel bir lokantada renginden dolayı kendisine servis dahi yapılmayan bir adamın oğlu" 44. Amerikan Başkanı sıfatıyla herkese elini uzattı.

***

Kaderin cilvesine bakın…

Bush''un devirdiği Saddam Hüseyin''den; Dabulyu''nun koltuğunu devrettiği Barack ''Hüseyin'' Obama''ya…

Bush "gelmiş geçmiş en kötü başkan" unvanıyla "ayakkabı yiyerek" giderken; sekiz yıllık "felaket" bir dönemin ardından "büyük umutlar"la "beyaz sayfa" açan bir siyah başkan…

Obama, iki milyona yakın kişinin izlediği tarihi törende bir nevi "Ayağa kalkalım" konuşması yaptı.

İçeride ekonomik çöküşü yaşayan, dünyada ise muazzam yenilgilerle birlikte gardı düşmüş boksöre dönen ABD için "değişime" yelken açtı, Obama…

Çok önemli mesajlar verdi; "Müslüman dünyasıyla karşılıklı çıkarlara ve saygıya dayanan ileriye doğru yeni bir yol açmak istiyoruz" diye konuştu.

İlk icraatı "Guantanamo''da karara bağlanmamış davaların durdurulması" oldu.

***

Obama ABD''nin dünya ile barışmasını sağlayabilecek mi? Temeldeki soru budur.

Obama''nın başkan seçildiği 4 Kasım''dan Beyaz Saray''daki ilk gününe kadar geçen iki buçuk aylık sürede kendisine yönelik "büyük umutlar" ciddi bir darbe yedi.

İsrail''in Gazze''ye yönelik devlet terörü Obama''yı hayli güç bir durumda bıraktı.

Dolayısıyla, Obama''nın kulağa çok hoş gelen "yeni bir barış çağı" ve "İslam dünyasıyla yeni yol açma" söyleminin en ciddi test edileceği alan da Gazze münasebetiyle Filistin sorunudur.

Bu hayati konu, ABD''nin sadece Ortadoğu''daki geleceğini değil, İslam dünyasıyla ilişkilerini de birebir/ temelden etkileyecektir.

Obama, sahici manada çözüme yönelik akılcı politikalarla "Neo-Con"cu gidişatı devreden çıkarabilirse böyle bir dönüşüm ABD''nin de yararına olacaktır.

ABD İsrail''le birlikte yine bölgede ve dünyada barışı tehdit eden en önemli iki unsur olmaya devam ederse "Sam Amca" bugünkü kötü halini dahi arar hale gelecektir:

Son tahlilde, ABD-İsrail tandemi kaybedecektir.

***

Obama, yemin törenindeki konuşmasında dedi ki:

"-Büyük başkentlerden babamın doğduğu küçük kasaba gibi yerlere, bütün halklara ve devletlere sesleniyorum: Amerika barış ve haysiyetli gelecek arayan her kadının, erkeğin, çocuğun dostudur ve yeniden liderliğe hazırdır."

.......

Gazze Katliamı''nda 1310 Filistinli hayatını kaybetti:

O masumların 515''i kadın ve çocuktur!

Yani? ABD''nin takır takır desteklediği "İsrail Terörü"ne Obama sessiz kaldı.

Barack ''Hüseyin'' Obama yemin törenindeki "kuşatıcı" konuşmasını hayata geçirebilecek mi, hep birlikte göreceğiz.

Şu ana kadar -Filistinli masumları, sivilleri, kadınları ve çocukları öldürmeyi "Askeri zafer" diye niteleyerek gözü dönmüşlüğün, azgınlığın, zalimliğin zirvesine çıkmış- İsrail yönetimine tek kelime dahi edemeyen/ İsrail''in devlet terörünü destekleyen bir Washington var, karşımızda…

***

Türkiye-ABD ilişkilerine gelince…

Ankara, Obama''nın ne yapacağına veya yapabileceğine endekslenmiş değil…

Obama yönetimi, Türkiye''ye "Ermeni tasarısı" başta olmak üzere herhangi bir konuda yanlış yaparsa böyle bir durumda asıl zor durumda kalacak taraf ABD olacaktır.

15 yıl önce
Obama"nın Sınavı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi