|
Palamut bitti, Kalkan var!

Şimdiye kadar böylesi görülmedi: Fevkalade kapsamlı bir siber saldırıya uğrayan ABD alarmda!

Amerika Birleşik Panik Devletleri’nin Hazine, Ticaret, Enerji ve İç Güvenlik bakanlıkları; bilgisayar korsanlarının hedefi oldu.

Amerikan Devleti, ağır bir darbe yedi.

Öyle böyle değil, hasarları çok büyük…

Hacker’lar, nükleer silahları yöneten Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi’nin ağlarına dahi erişmiş!

Washington “Nükleer silahların sırları da çalındı mı?” diye kaygı girdabında debeleniyor.

*

Korsanların Amerika’nın en kritik devlet kurumlarına sızmaları -dikkat- dokuz aydır devam ediyormuş!

Bunca süre farkına varamamışlar: Yere göğe sığdıramadıkları “Süper Güç!” ABD’nin, Siber Savaş’ta yaşadığı kroki vaziyet işte budur.

Bilgisayar korsanlarına karşı hiç olmadığı kadar aciz ve çaresiz kalan Amerika Birleşik Teknoloji Devletleri’nden söz ediyoruz!

*

Eyvah ki, ne eyvah!

Şu kimliği meçhul bilgisayar korsanları; Ertuğrul Özbaydın ile Sedat Pulitzergin’in, Kemal ile Ünal’ın, Hanefi ile Nafiz’in, Apo ile Fetullah’ın “Süper Güç ABD” denilen putunu yerle bir ediverdi.

OLAĞAN ŞÜPHELİLER

Trump “Her şey kontrol altında” diyerek hikâye anlatırken; Biden acayip öfkeli, daha göreve başlamadan tehditler savuruyor.

Oval Ofis’e oturur oturmaz, işbu sorunla ilgilenecekmiş…

Ne yapacak? Mesela, Afganistan ile Irak’ın işgalini mi güncelleyecek!

Joe Biden’da demans başlangıcından söz ediliyor ya; olur da devreleri hepten yanarsa, tutup “Saddam’ın kitle imha hacker’ları var, garanti onlar yaptı” falan diyebilir!

Espri kisveli aparkat dokundurmalar bir yana…

Biden, Trump’tan mülhem faturayı Çin’e mi çıkaracak; yoksa Pompeo’nun aceleden beyanını esas alıp her daim “Olağan Şüpheli” Rusya’ya mı hareket çekecek?

SİBER HAMUR

Pekin, “Trump’ın asılsız bilgilerle Çin’i lekelemeye çalıştığını” işaretledi.

Moskova, kesin bir dille “Siber saldırıyı biz yapmadık” dedi.

-Şayet, Çin ile Rusya da yapmadıysa; kim yaptı, peki?

Eh, bu soru ‘beyin yakan’ bir sual olmaya adaydır: yani, bu “siber hamur” daha çok su götürür!

BÜYÜK ŞİRKETLER DE HEDEF OLDU

Sadece Amerikan devlet kurumlarının değil çok sayıda devasa şirketin de söz konusu siber saldırıya uğradığının ortaya çıkması, vahametin boyutunu gösteriyor.

Microsoft Sözcüsü, “Şirket kurbanlarının yüzde 80’inin ABD’de olduğunu” açıkladı…

Kalanlar ise İngiltere, İsrail, Kanada, BAE, İspanya, Belçika ve Meksika’dan!

*

Meçhul bilgisayar korsanlarının hedef aldığı Orion Ağ Yönetim Sistemi’nin yazılımı, ABD’deki “SolarWinds” şirketi tarafından geliştirilmişti.

SolarWinds’in müşteri portföyünde kritik Amerikan devlet kurumlarının yanı sıra, “US Fortune 500” listesinde sıralanan şirketlerin 425’i yer alıyor.

“Bilişim Devi” Microsoft’tan tutun, ABD Savunma Sanayii’nin lokomotif şirketlerine; ABD’nin ilk ondaki Telekom şirketlerinden, büyük medya kuruluşlarına kadar, bunların müşterisidir.

*

FireEye adlı siber güvenlik şirketi de bu saldırıda ağır yara aldı:

SolarWinds’in “Hacker’ların saldırısından etkilenmiş olabileceğinden” bahsettiği 18 bin müşteriden sadece birisi, bu FireEye!

OKUMA PARÇASI

Oral Okan’ın, savunmatr.com sitesinde yayınlanan “Bir Siber Taarruz Analizi: SolarWinds” başlıklı yazısında (20 Aralık) çok önemli bilgiler ve değerlendirmeler yer alıyor.

*

“Saldırganların, kritik ağların değil uç birimlerini; merkezi yönetim sistemini ele geçirdiklerine” dikkat çekilen yazıda şöyle deniliyor:

“ABD’yi bu (berbat) duruma düşüren, saldırının altyapıda kullanılan sistemlere yönelik bir tedarik zinciri saldırısı olması…

Saldırıya uğrayan tedarik zincirinin sahibi SolarWinds Amerikalı; onun işletim sistemini çalıştıran Microsoft Amerikalı; bu yazılımların üzerinde çalıştığı bilgisayarlar da öyle; keza SolarWinds Orion ile yönetilen ağ cihazları da…

Birileri, sistemdeki güvenlik açıklarından ustaca yararlanıp ABD ürünlerini Amerika’ya karşı kullanmış!”

*

Aynı yazıda, şu satırlar da okunuyor: “Konvansiyonel saldırılarla karşılaştırıldığı vakit, siber saldırıların kimler tarafından yapıldığının kesin olarak belirlenmesi çok zor…

Siber saldırı gerçekleştiren gruplar, farklı grupların uyguladığı yöntemlerini kullanmak suretiyle hedef şaşırtabiliyor!”

HANGİ “ULUS DEVLET?”

SolarWinds, 14 Aralık’ta ABD Sermaye Piyasası Kurulu’na gönderdiği yazıda “Son derece sofistike bu saldırının bir Ulus Devlet tarafından yapıldığına” dikkat çekti…

Ancak, “Hangi Ulus Devlet?” olduğuna dair yorum yapmadı.

İKİ BİN YİRMİ’DE ABD

Resmi rakamlara göre, 327 bin insanın hayatını kaybettiği Korona salgını; Siyahların Ayaklanması; Hileli Seçim’le bezenen Siyasi Kaos ve finalde müthiş etkili bir Siber Saldırı!

#ABD
3 yıl önce
Palamut bitti, Kalkan var!
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’