|
Tasfiye

Talabani''nin “PKK''nın tasfiyesi” ile ilgili açıklamalarının gündeme oturduğu bir esnada artı Türkiye''ye gelen Irak Başbakanı Maliki''nin “PKK''nın iki ülke arasındaki iyi ilişkileri bozmasına izin vermeyeceklerini” vurguladığı bir sırada terör örgütü Cizre''de askeri araca pusu kurdu, üç şehit verdik.

PKK''nın Ardındaki Güç, “yeni süreci” engelleyebilmek için çırpınıyor.

Bundan sonra da “provokasyonlardan fal tutmaya” devam edeceklerdir.

Her tarafı kirli bu çabalara rağmen, Kuzey Irak''ı yeni istikametinden geri çevirebilmeleri mümkün görünmüyor; PKK''nın bitirilme sürecini de engelleyemeyecekler.

*

Talabani''nin dillendirdiği “PKK''yı tasfiye” hadisesinin temelleri bir yıl öncesine dayanıyor. Arka plandaki sıra dışı gelişmelerin yansıması olan bu açıklamaları yorumlayan kimileri “Talabani''nin ipiyle kuyuya inilir mi?” diye sorarak gözbağcılık yapıyorlar.

Sürecin lokomotifi Talabani veya Barzani değil ki!

ABD''nin Türkiye''yi kaybetmiş olması ve Irak''ta ağır yenilgiye uğraması gibi iki tarihi sonuç, son dönemde Irak yönetimi ve Kuzey Iraklı Kürt yöneticilerin gelecekleriyle ilgili hayati bir muhasebe yapmalarına yol açtı. Böyle olmasaydı, bugünkü aşamaya gelinemezdi.

Talabani-Barzani ikilisi, bundan böyle bölgede ABD''nin değil Türkiye''nin belirleyici olacağını Sam Amca''nın Irak''tan çekilme takvimi netleşmeden çok daha önce gördüler.

Geçen sonbahardan itibaren Barzani''nin kulvarı değişti. 2007 Kasım''ında gizlice ziyaret ettiği Türkiye''de üç hafta boyunca temaslarda bulundu. Bu çok önemli bir merhaleydi.

Bu yıl içerisinde Türkiye ile Kuzey Irak yönetimi arasında yapılan görüşmelerde alınan mesafeyi, son dönemde Türkiye-Irak arasında yaşanan yoğun trafik üzerinden de gözleyebilmek mümkün…

Bu trafikte elde ettiği neticeler, buna paralel olarak Ankara''nın Kuzey Irak''taki Kürt yönetimiyle çözüm yolunda aldığı önemli mesafe PKK''da ciddi bir rahatsızlığa yol açtı.

Son günlerde, K.Irak''taki PKK destekçisi yayınlarda ve kimi PKK sözcülerinin demeçlerinde “Talabani ve Barzani Kürtleri satıyor” feveranı dikkat çekiyor.

Kürt lider Talabani''nin Irak Cumhurbaşkanı olarak Kerkük''e gidip (Abdullah Gül''ün ertelenen ziyareti öncesinde) Türkmen önderleriyle bir araya geldiğini, “onları dahi şaşırtacak yeni açılımlar sunmuş olduğunu” da hatırlayalım.

*

Deniz Baykal''ın “Hükümet, Talabani''nin sırtından PKK''nın siyasi taleplerini görüşmeye başlamış görünüyor” şeklindeki sözleri hiçbir şekilde gerçeği yansıtmıyor.

Ankara''nın Kuzey Irak''la açtığı “yeni sayfa”yı ısrarla hükümet ekseni üzerinden okumak, gerçekte ne olup bittiğini ıskalamakla eşdeğerdir.

Siyasi yüzeysellikte saplanıp kalan CHP lideri, böyle konuşarak Türkiye kamuoyunu -arka planda gerçekleşen ve artık yansımaları açıkça gözlenen fevkalade olumlu neticeler konusunda da yanıltmış oluyor.

Kuzey Irak sürecinin lokomotifi ABD değil, Türkiye''dir.

15 yıl önce
Tasfiye
‘1 gün savaşı’…
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...