|
15 yıllık maraton

İnsanoğlunun sorumlulukları durgun suya atılan taşın küçükten büyüğe doğru oluşturduğu iç içe geçen dairelere benzetilir.

Bu daireler önem sırasına göre en içten en dışa doğru genişleyerek şöyle sıralanır;

Kalp, beden, aile, akrabalar, komşular, vatan ve memleket.

En önemli vazife en küçük dairededir.

Sivil toplum kuruluşlarında görev yapanlar veya işadamı, yönetici ve çalışanlar mesleklerinin gereği olarak asıl vazifelerini zaman zaman ihmal edebilirler.

Yöneticilik bir yığın sorunun altına elini koymak demektir.

Gerçekten sorumluluk sahibi bir idareci, vazifesine duyduğu saygıyla hayatına, sağlığına, ailesine, çevresine daha az zaman ayırmak zorunda kalır.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD''da 7 yıl genel sekreterlik, 4 yıl Genel Başkan Yardımcılığı ve 4 yıl da Genel Başkanlık yapan Dr. Ömer Bolat''ın hızlı tempolu çalışması 6 hafta sonra bitiyor.

Dr Bolat, görevini derneğin, 19 Nisan 2008''de yapılacak Genel Kurulu''nda halefine devredecek.

MÜSİAD''ın 15 yıldır lokomotifliğini (Genel Sekreterlik- Başkan Yardımcılığı- Başkanlık) yapan Dr Ömer Bolat, bundan sonra hız limitini düşürecek (en azından bir süre).

Kahramanmaraş''ta yapılan son GİK (Genel İdare Kurulu) toplantısı sonrasında, bizlerle yaptığı sohbette, "Yoruldum. 6 hafta sonra görevi huzur içinde devredeceğim" derken asıl görevine döneceğini işaret etti; (Tabi ki serbest bırakırlarsa!)

"MÜSİAD''daki çalışmalarım sırasında evime, çocuklarıma ve eşime hiç zaman ayıramadım. Büyük kızım 15 yaşına geldi, onun büyüdüğünü göremedim. İkinci kızım henüz 1.5 yaşında. Onun yanında da fazla olamadım. Bundan sonra iki kızıma, eşime ve işime çok zaman ayıracağım"

Bundan daha büyük görev olur mu?

Üstelik bu görevin telafisi yok ve zamanla sınırlı.

Sonraya bırakılmıyor.

15 yıl çok başarılı bir yöneticilik tablosu ortaya koyarak başarı çıtasını tavana kadar yükselten bir başkanın ardından aynı göreve gelecek olanın işi ise hem çok zor hem de çok kolay.

Çok iyi bir ekip ve kurumsal kimliği olgunlaşmış bir dernek bıraktığı için işi kolay, yüksek tempoyla çalışan bir Başkanın ardından göreve geldiği içinde zor.

Not: Yeni Başkan adayı olan ve halen Başkan Yardımcısı olan Ömer Cihat Vardan, iş dünyasında aktif ve sevilen bir işadamı olarak tanınıyor.

İki Ömer''in de ortak özellikleri çok.

Ancak en ortak özellikleri iyi bir Fenerbahçeli olmaları.

Her zirvenin ardında saklanan başka zirveler vardır.

İTO''dan sözde soykırıma tokat gibi cevap

Toplumun genelini ilgilendiren bir konu sadece siyasilere bırakılmaz. Bu konuda vatandaştan başlayarak yukarı doğru özel ve kamu sektöründe faaliyet gösteren herkesin yapması gereken bir vazifesi mutlaka vardır. İstanbul Ticaret Odası, "neme lazımcılık" yapmadı ve güzel bir sosyal sorumluluk örneği daha sergiledi. İTO, Ermeni soykırımı iddialarının asılsız olduğunu arşiv belgelerine dayanarak ispat etmek amacıyla, Ermenistan''ın ilk Başbakanı Ovanes Kaçaznuni''nin sözlerini içeren kitabını Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak 4 dilde yeniden yayınladı ve birçok ülkenin hükümet, resmi kurum ve sivil toplum örgütü yetkililerine gönderdi. Ermenistan''da yasak olan, Avrupa kütüphanelerinden toplatılan kitapta Kaçaznuni, "Türkler, 1915''te Ermenilere karşı meşru müdafaa yaptı. Tehcir, en kesin ve uygun yöntemdi" ifadelerini kullanıyor.

Kahramanmaraş''ın ipliği çözülüyor mu?

MÜSİAD''lı işadamlarıyla hafta sonu gittiğimiz Kahramanmaraş''ta iplik yatırımı çok. Ancak dolar kuru yüzünden Çin''den iplik ithalatı iplik üreticilerini sıkıntıya sokmuş. İlde işsizlik söz konusu değil. Pamuktan buğdaya yöneliş var. Çünkü pamukta çalışacak eleman yok. Kahramanmaraş, pamuk, fıstık, kırmızı biber, bakır işlemeleri, ahşap işlemeleri, dondurma ve altın işlemesinde önemli potansiyele sahip. İstanbul''dan sonra en büyük altın işleme yerlerinden biri. Fakat kent tanıtım faaliyetlerinde biraz zayıf kalmış.

YÖK ve sosyal güvenlik işi uzadı

Hükümetin 5 yıllık performansını değerlendiren Dr Ömer Bolat''a göre, üniversite ve YÖK reformunun yapılmaması, sosyal güvenlik reformunun gecikmesi eksik hususlar. Ancak karnesinde artılar eksilerden daha çok. Başkan Bolat, performansı değerlendirirken önceki dönemde hükümetin birçok adımı atmak istediğini ancak bunların hem Köşk hem de yargıdan döndüğünü de hatırlattı. Bolat''a göre, yeniden güven ortamının oluşmasına hem hükümet hem iş dünyasının öncülük etmesi ve işletmelere moral vermesi gerekiyor.

Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde tırmanmadı.
(J.Keth Moorhead)
16 yıl önce
15 yıllık maraton
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi