|
AB"ye kültür köprüsü nereden başlamalı?

Türkiye AB yolunda gerçekleştirmesi gereken siyasi ve hukuki reformları yavaş da olsa yerine getirirken bu hafta bir AB projesinin ilk adımı İstanbul''dan atıldı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile “Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde düzenlenen Avrupa Edebiyatı Türkiye''de-Türk Edebiyatı Avrupa''da” projesi hafta sonu Federal Almanya Büyükelçiliği Tarabya Yazlık Residansı''nda yapılan bir törenle başlatıldı.

Almanya Büyükelçisi Dr. Eckard Cuntz''un ev sahipliğini yaptığı toplantıya TBMM Başkanı Köksal Toptan, Almanya Federal Meclis Başkanı Prof. Dr. Norbert Lammert, Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Dr. Katalin Szili, Goethe Enstitüsü Müdürü Claudia Hahn-Raabe ve Anadolu Kültür''ün Başkanı Osman Kavala katıldı.

Proje, Goethe Enstitüsü tarafından organize edilen AB fonları tarafından finanse ediliyor.

Mercedes-Benz Türk A.Ş.''nin katkılarıyla gezici kütüphane olarak hazırlanan internet bağlantılı bilgisayarlarla donatılmış otobüs projenin ilk durağı Diyarbakır''a Salı günü uğurlandı.

İlk ay Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Malatya''ya gidilecek.

24 ili kapsayacak olan Türkiye turuna 8 Avrupa ülkesinden, yapıtları daha önceden Türkçe''ye çevrilmiş 48 tanınmış yazarın yanısıra, fotoğraf sanatçıları, film yapımcıları ve müzisyenler de katılıyor.

Etkinlikler çerçevesinde her ilde bir hafta süresince iki dilde edebiyat okumaları ve söyleşilerin yanı- sıra konserler, atölye çalışmaları ve sergiler düzenlenecek.

Projenin Türkiye turu, 13 Nisan 2010 tarihinde, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilecek özel bir gala ile sona erecek.

Projenin Avrupa ayağı ise 4 Mayıs 2010 tarihinde başlayacak. 8 Avrupa ülkesini kapsayan turda eserleri daha önce yabancı dile çevrilmiş 16 Türk yazar iki dilde okuma günleri gerçekleştirecek.

Türkiye''den başarılı müzisyen, film yapımcısı ve fotoğrafçılar, Sofya, Bükreş, Viyana, Zürih ve diğer 2 Avrupa Kültür Başkenti olan Pecs ve Essen''de Türk kültürünü tanıtacak.

Büyük final ise 24 Haziran 2010 tarihinde tüm Avrupalı ve Türk sanatçıların katılımıyla Brüksel''de yapılacak.

***

AB ile kültür köprüsü projesi neden Diyarbakır''dan başlatılıyor da örneğin Konya''dan başlatılmıyor?

Çünkü dışardakiler AB''ye giden yolun Diyarbakır''dan geçtiğini düşünüyor.

AB ile entegrasyondan önce kendi aramızda entegrasyon lazım.

Türkiye''nin doğusu ile batısı arasında kardeşlik köprüsü kurmadan ve bunu işler hale getirmeden AB ile her ilişki eksik, sakat ve suistimallere açık olacak.

Sağlık turizminde gelecek var

Eskiden plastik cerrahi dendiğinde akla Batı ülkeleri gelirdi. Ancak bugün Türk doktorları sayesinde artık Avrupalılar estetik için Türkiye''ye gelmeye başladı. Buna bir de “uygun fiyatlar” eklenince, yeni bir iş kolu doğdu: “Estetik turizmi”.

Avrupa ülkelerinden gelen taleplerin artması ile sektörde yerli yabancı şirketler arasında işbirliği de artmaya başladı.

2008 yılı sonlarında ağırlıklı olarak İngiliz vatandaşlarına estetik cerrahi ağırlıklı sağlık hizmeti vermek amacı ile bir araya gelen Dr. Zafer Atakan ve Tülin Kartoz''un ortak olduğu İleri Tedavi ve Sağlık Hizmetleri şirketi İngiltere''de faaliyet gösteren Medical Centers Group LLP (UK) ile ortaklık için ilk adımı attı.

Londra''da yeni bir ofis kuruldu.

İşbirliğinin Almanya ve Fransa''da da gerçekleştirilmesi için planlamalar yapılıyor. Dr. Zafer Atakan ve Tülin Kartoz, sektörde yolu açtı.

Yatırım için sektör arayanlara potansiyeli yüksek bir alan.

Her zaman güvensizlik göstermek, her zaman güvenmek kadar büyük bir yanlışlıktır. Goethe
15 yıl önce
AB"ye kültür köprüsü nereden başlamalı?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi