|
Başarı hikâyesi olan gurbetçiler İstanbul"da

Amerika Birleşik Devletleri''nde kişisel kredi raporu, kurumsal kredi raporu, ev kredisi veren Yaşar Dağlar, aynı zamanda Amerika''nın 50 eyaletinde firma kuruyor.

Dağlar anlatıyor: "Amerika''ya üniversite eğitimi için geldim. Önce halı temizleme firması kurdum. ABD''deki Türk firmalarıyla ilgili bir projede müdür olarak görev yaptım. Daha sonra New Jersey''de "Temiz Kredi" firmasını kurdum. ABD''deki yaşam standartlarını bilmemden dolayı burada iş yapmaya karar verdim. Türkler için yurt dışında, özellikle Amerika''da ''iş yapmanın zorlukları'' diye bir kavram olduğunu sanmıyorum."

***

Türk girişimcisini Monako''da temsil eden Dr. İlhami Aygün uzay sistemleri üzerine çalışıyor. Aygün çalışmalarını şöyle anlatıyor: "1991''de Fransız devlet kuruluşu Aerospatiale şirketinin Telekom uyduları bölümünde direktör olarak çalışmaya başladım. Türkiye''nin Türksat uyduları dahil Avrupa ve Ortadoğu''da birçok ülkenin uydu sistemlerini dizayn edip, üretim sorumlusu ve yörüngeye fırlatma sırasında Fransızlar adına "Chef de Mission" görevlerinde bulundum. Newyork Bilimler Akademisi''ne kabul edildim. 2007''de Monako''nun en üstün şövalye nişanı ile ödüllendirildim."

***

Tunus''a ateşe olarak giden Çetin Karaçoban, girişimci ruhunu emekli olduktan sonra harekete geçirmiş.

Karaçoban başarı hikâyesini şöyle anlatıyor: "2001 yılından bu yana lokum, nugat ve şekerleme ticareti yapıyorum. İç pazarda Beybaba Loukoum Turque markamızla yer edindik. Rusya''ya ihracat yapıyoruz. Tunus''a 1996 yılında ateşe olarak geldim ve üç yıl çalıştım."

***

Japonya''ya tatil amacıyla gidip orada kendi şirketini kuran Soner Öner adlı girişimci başarısını şöyle anlatıyor: "Baklava, zeytin, peynir, incir, üzüm, salça, zeytinyağı satıyoruz. Tamek, Orkide Yağları, Rapunzel, Yörsan, Güllüoğlu, Bahçıvan, Ladin Reçelleri''nin temsilciliğini yapıyoruz. Şirketimin adı Baharu. Japonlarla iş yapmak ve onlara alışık olmadıkları gıdalar satmak dünyanın en zor işlerinden biridir. Çocukluğumdan beri Japonlara ilgim vardı. 2 haftalığına geldim 11 ay dönmedim. Üniversiteyi burada bitirdim. 11 yıldır buradayım"

***

Fatih Yılmaz: "2002 yılında Fas''a ilk geldiğimde ticari anlamda ciddi eksiklikler olduğunu gördüm. 2005''de temizlik ve kozmetikte üretime geçtik. 2008''de tekstil-hazır giyim sektörüne girdik. 500''ü aşkın Fas ve Türk firmalarına danışmanlık hizmeti veriyoruz."

***

Küba''daki tek Türk firmasının sahibi Ömer Giray şöyle açıklıyor: "4 yıldır Havana''dayız. Mevcut ihracat ve ithalatın neredeyse tamamı bizim. Havana International Fuarı Expo Cuba''da Türk pavyonunu 3 yıldır organize ediyoruz."

***

DEİK ve DTM işbirliğinde bugün ve yarın İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı''nda 80 ülkeden yaklaşık 2 bin Türk girişimci bir araya gelecek ve hikayelerini anlatacaklar.

Herkesin anlatacak bir hikâyesi olmalı.

Yerleşik hayat insanoğlunu durağanlaştırıyor, zenginleşmek için hicret şart.

Almanya''da 72 bin hikâye

Almanya''da 1987 yılında 25 bin 500 olan Türk girişimci sayısı 2008 yılında 72 bin sınırına geldi. Toplam yıllık ciroları 32 milyar 900 milyon avro. 2008 yılı ortalama yıllık ciroları 458.000 avro. İşletme başına yatırım ortalama 115 bin avro, toplamda 7,9 milyar avro. Toplam istihdam sayısı 331 bin. Türk hanelerinin yıllık net gelirleri 16,7 milyar avro. Yılda toplam 1,8 avro''luk tasarruf sağlıyorlar. 115''in üzerindeki farklı sektörde faaliyet gösteriyorlar. Medeniyet ve zenginliğin yolu gurbetten geçiyor.

15 yıl önce
Başarı hikâyesi olan gurbetçiler İstanbul"da
Torba kadro atamalarında yaşanan mağduriyete son verilmelidir
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…