|
"Çağdaş Yaşam" ve sermayesi ile gemi arkadaşım Sabancı

Ergenekon''un son dalgasının odağında Türkan Saylan''ın başında bulunduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) yer alınca ortaya farklı ve ilginç tepkiler çıktı.

Doğan Grubu ile Çukurova Grubu, Türkan Saylan''ın evinin aranması haberini öyle bir veriyor ki haberi okuyanlar burs alan binlerce yoksul öğrencinin mağdur edildiğini düşünüyor.

Birincisi, öyle bir şey olmadığı ve bursların süreceği en yetkili ağızlardan söylendi.

İkincisi Saylan''ın ve ÇYDD bürolarının aranmasının sebebi verilen burslar ve eğitim faaliyetleri değil, Ergenekon örgütü bağlantısı iddiası.

***

ÇYDD''yi bugüne kadar hangi şirketler desteklemiş?

Sıralayalım: Danone, Metro Grosmarket, Real, D&R, Turkcell, TNT Ekspres, Ericsson, Doğuş Grubu, Finansbank, İş Bankası, Garanti Bankası, Mercedes-Benz, Coca-Cola, AvivaSA, Petrol Ofisi, Filli Boya, Banvit.

Çoğunluğu yabancı sermaye ortaklığı olan şirketler ÇYDD''ye maddi desteklerini esirgememişler.

Ne kadar doğru bilmiyorum ama Saylan''ın evinin aranmasından sonra ÇYDD''ye yönelik bağış ve yardımlar artmış. (Kartel''in yalancısıyız)

Görüşleri ÇYDD''nin hedefi ile örtüşen şirketler de sosyal sorumluluk projeleri ile buna destek olmuşlar.

"Sıraların üstünde namaz kılan değil, bale yapan bir gençlik" hedefleyen Dernek Başkanı, gittiği yerlerde, orta ve lise öğrencilerinden, Başörtüsü takmayacaklarına dair söz istemeyi de ihmal etmiyor.

Çağdaş Yaşam denince yalnız bale yapan gençliği anlayan iş adamları pamuk eller cebe.

ÇYDD sizden destek bekliyor!

***

Haber şöyle: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu''nun (TMSF) Uzan Ailesi ikamet ederken el koyduğu Sarıyer''deki Ahmet Afif Paşa Yalısı''nı 5''inci ihalede Akbank''ın Başkanı Suzan Sabancı Dinçer 58 milyon lira teklif ederek kazandı.

Suzan Sabancı Dinçer''in başında olduğu Akbank, geçen yıl kasım ayında 1.200 çalışanının işine son vermişti.

İhaleye Suzan Sabancı Dinçer dışında Trend Lojistik, Abdi İbrahim''in Başkanı Nezih Barut, Köybaşı Turizm ve Yaldız Turizm teklif verdi.

İş dünyasının temsilcileri kamuoyuna sürekli "Birbirimize güvenelim, hepimiz aynı gemideyiz" mesajları pompalarken, güncel haberleri takip eden bir işsiz, Sabancı ailesinin bir üyesinin ekonomik kriz bahanesiye 1.200 çalışanı işten attıktan sonra 58 milyon liraya boğazdan tarihi yalı almasını nasıl değerlendirir?

İş dünyasına olan güven böyle mi tesis edilecek?

Sermaye düşmanlığı değil bu.

TV''de yarışma programı sunucusu Acun, vergi rekortmenliğinde magazin basınında sürekli mankenlerle boy gösteren ünlü birçok işadamını geride bırakıyorsa bunu krizde işsiz kalanlar nasıl değerlendirir?

Rahatsızlık, kişisel servetler artarken sermayelerin erimesi ve bu esnada kabağın çalışanın başında patlaması.

Bütün dünyanın esas sorunu bu.

Uluslar arası dev şirketlerin CEO''larının şirketler batarken, binlerce çalışanı işten atarken nasıl ceplerini doldurmaya çalıştıklarını gördük.

"Hepimiz aynı gemideyiz" yalanı ile kamuoyu aldatılmaya ve kriz istismarcılarını korumaya bir son verilsin de gerçekten mağdur olan işadamları ve şirketler de aklansın.

***

Demokrasilerde herkes başkasının özgürlük ve inancına zarar vermediği sürece istediği gibi hedefleri için çalışabilir, buna kimsenin itirazı olamaz.

Ancak bunu yaparken kimsenin kimseyi karalamaya hakkı yok.

Demokrasi başkasına tahammül rejimidir.

***

Bütün bu zihinsel karışıklığın çözülmesi, kamplaşmanın sona ermesi, çağdaş ve uygar bir Türkiye için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu''nun önerdiği iki çıpa var:

Güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasi.

Sular bulanmadan durulmaz.

Bulanma devam ettiğine göre biraz daha beklememiz gerekiyor.

Zaman insanları değil armutları olgunlaştırır. Peyami Safa
15 yıl önce
"Çağdaş Yaşam" ve sermayesi ile gemi arkadaşım Sabancı
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset