|
Dünya ikiye bölündü

Finans piyasalarından başlayıp gıda krizine kadar uzanan global dalgalanma dünyanın net olarak gözü açlar ve karnı açlar şeklinde ikiye bölündüğünü gösterdi.

TEMA Vakfı''nın kurucusu Hayrettin Karaca, özlediği eski günleri şöyle anlatıyor;

Ben bir kasaba çocuğuyum.

Varlıklı bir ailenin çocuğuydum.

Ama herkes eşit şartlarda oynardı sokakta.

Bütün çocuklar gibi ben de yalınayak oynardım.

Akşam olduğu zaman annem seslenirdi, avucuma bir kap sıcak yemek koyarlardı. Kulağıma eğilip, ''Komşu anneye götür'' derdi. Etrafımızda bizi duyacak kimse yoktu ama bu bana verilen ''Aman kimse görmesin Hayrettin'' mesajıydı.

Komşu annenin yağını, odununu kim alır, kimse bilmezdi.

Paylaşma düzeni vardı, o kültürdü.

Savaştan çıkmış bir Türkiye''de fakir çoktu ama aç yoktu.

Kaybolan budur, giden budur. Ama Anadolu''yu gezerken görüyorum ki, bu değerleri hâlâ yaşatanlar var. Dünyanın bugünkü temel sorunu gözü açların çoğalması değil mi?

***

Paramız var ama tüketmeye hakkımız yok.

Önce borcumuzu ödeyeceğiz?

Kime yoksula.

Sonra tüketeceğiz.

Dünyada tüm insanları doyuracak kadar yiyecek var ama gözü aç olanları doyuracak kadar yok. Eskinin fakirleri aç bırakmayan kültürü yok oldu şimdi. ''Komşuyu aç bırakmayan'' kültür yeniden dirilirse ancak global dalgalanmanın ardından gelebilecek sınıflar arası savaş önlenebilir. Bu kadar yoksulun öfkesi kıytırık çözümlerle dinmez.

Gerisi hikaye

***

Bugün dünya üstünde ''Açlıktan ölen her çocuğun katili'', yoksulluktan dolayı ahlaksız bir hayata itilen genç kızların günahının sorumlusu, ihtiyacından çok tüketerek sınıf atlamaya çalışanlardır.

Herkese yetecek kadar para var

Dünyada makyaj malzemesi için yapılan harcama 18 milyar dolar. Tüm kadınların üreme sağlığı ve bakımı için gerekli para 12 milyar dolar.

Avrupa ve ABD''de evde beslenen hayvanların mamasına harcanan para 17 milyar dolar.

Dünyada açlığın ve yetersiz beslenmenin sona erdirilmesi için gerekli para 19 milyar dolar.

Parfüme harcanan para 15 milyar dolar.

Evrensel okur yazarlığın sağlanması için gereken yıllık ek yatırım 5 milyar dolar. Deniz seyahatlerine harcanan para 14 milyar dolar. Herkese temiz içme suyu sağlaması için gerekli miktar 10 milyar dolar. Avrupa''da dondurmaya harcanan para 11 milyar dolar. Her çocuğun aşılanması için gerekli miktar 1.3 milyar dolar. Bu verilere göre, gelir dağılımındaki adaletsizlik ve yoksul insanların sayısının artması zenginlerin yoksula olan borcunu ödemediğini gösteriyor.

Global ekonominin askerleri çoğaldı

Global ekonomi insanları kullanmadan önce onu reklamlarla benmerkezci kendinden başka kimseyi düşünmeyen, yarı tanrı yarı makineye benzeyen robota dönüştürüyor.

Böylelikle hem etrafındaki karnı açları düşünmesini engelliyor hem de hayvani iştahını tatmin ederken kendisinden iğrenmemesini sağlıyor.

Tüketim canavarına dönüşen birey, her şeyi (yiyecek-içecek-giysi-araç-tatil- vs vs) ve her şeyin en iyisini kendine –ve eş-evlat-yakın- larına layık görmeye başlayınca global ekonomiye uygun bir bireye dönüşmüş oluyor.

Küresel ekonomi ve bunun yöneticileri olan uluslararası şirketlerin hazır askeri "ye" deyince yiyor, "iç" deyince içiyor.

Arabasını değiştirmekten tatil tercihine, müzik dinlemekten iş hayatındaki çalışma tarzına ve arkadaş seçimine kadar her türlü faaliyetini bu küresel inanca uygun yapıyor.

Mensup olduğu din de önceden onun bu hayat tarzını engellemeyecek hale dönüştürülüyor.

Bugün adına İslam ülkeleri denilen Türkiye''nin de içinde bulunduğu 57 ülkede yoksulluğun bu kadar yüksek olması bu dönüşümün ne kadar yüksek olduğunu göstermiyor mu?

Esaretlerin en kötüsü nefse, şeytana ve dünyaya esir olmaktır.
16 yıl önce
Dünya ikiye bölündü
"Kürt sorununa Kürt sorunu diyememe durumu"
Hukukun halleri ya da terörle mücadeleye sekte vurmak isteyen zihniyet
Kara dinlilerle milletin savaşı
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru