|
Ekonomideki matruşka

Yolsuzluk, hukuksuzluk ve kökü derinlerde olan iktidar kavgası yüzünden Türkiye bir türlü gerçek gündemine odaklanamıyor.

"Burası Türkiye, burada herşey mubah" zihniyeti yüzünden sorunlar kronikleşmiş ve birikmiş.

Nereye el atsan cerahat fışkırıyor.

Rusların oyuncak matruşka kutusu gibi sorunlar deşildikçe altından başka bir sorun çıkıyor.

* * *

Türkiye''nin siyasi ve ekonomik sorunları ile çözümlerine yönelik hükümete öneri ve raporlar sunan iş dünyasının sivil toplum örgütlerinden MÜSİAD''ın mevcut şartlarda Türkiye''nin yol güzergahında tesbit ettiği 10 temel sorun işimizin ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor.

Nelermiş bakalım.

1-Türkiye''nin komşularına yönelik "sıfır sorun" politikası ABD ile ilk defa başlatmak istediği "kazan-kazan" stratejisiyle derin bir şekilde çatışıyor.

2-Küresel ısınma ve küresel serbest ticaret rejiminde meydana gelebilecek ani kopmalar Türkiye''yi enerji darboğazına sokabilir.

3-Çin ve Hindistan ekonomilerin omurga sektörlerini vurdu. Cari açığın esas sebebi yenilikçilik ekonomisindeki gerilikten kaynaklanan katma değer düşüklüğü.

4-Türkiye''de işsizlik sorunu derinleşerek devam edecek. Bu durumun gelir dağılımı ve sosyal konularda olumsuz sonuçları olacak.

5-Kalkınma noktasında Türkiye''nin tasarruf ve tasarruf potansiyeli yetersiz. Burada sistem ve kültür sorunu var.

6-Yatırımlara rağmen teknolojik bağımlılık üst seviyede.

7-Girişimci işadamı tipi ve havuzu yeni geçiş dönemini omuzlama donanımından mahrum. Sorunun çözümü uzun vadeli.

8-Beşeri sermaye stokumuz hemen her alanda S.O.S veriyor. Bu alandaki reformlar da ideolojik kasılma sebebiyle bekletiliyor.

9-Siyasi rejim halktan koptukça yasal zeminden de uzaklaşıyor.

10-Toplumsal doku ayrıştırılıp, halkın kader birlikteliği erozyona uğratıldıkça, devletin ''yönetme kapasitesi'' de eriyor. Bu tehlikeye karşı ''ortak akıl'' harekete geçti. Köklü çözüm; ''sağı-solu olmayan'' militanlaşan unsurların ve buna meşruiyet zemini sağlayan halktan kopuk ideolojik söylemin hemen demokratikleştirilmesi."

* * *

Temel zaafları tesbit eden MÜSİAD, iğneyi hükümetlere, çuvaldızı özel sektöre batırırken çözüm olarak da şunları öneriyor;

1-Sermaye, enerji, teknoloji ve silah alanında dışarıya karşı "asimetrik bağımlılık" devam ettiği sürece ne "Rusya''ya misliyle misilleme" ne de "ABD''ye hayır diyebilen bir Türkiye" imkânı olabilir.

2-Bu sorunların çözümü tanımlanmış bir ulusal mutabakat gerektirmektedir. Mutabakat için de AB üyeliği en büyük çapadır ve feda edilmemelidir.

3- Enflasyondan, devalüasyondan, sübvansiyonlardan, lobicilikten, emek sömürüsünden medet ummayı bırakıp, verimlik ve yenilikçilik ekonomisine yönelmek gerekiyor.

4- İkinci nesil reformlar bir an önce etkin biçimde uygulamaya aktarılmalı.

Kamu ve özel sektörün zaaf noktalarının yer aldığı sorunlar ve önerilen çözümler herkesin ders alacağı nitelikte.

* * *

Nedir Türkiye''nin gerçek gündemi?

Ana başlıklarıyla ekonomi ve demokrasi.

Bu iki başlığın altında neler var?

Enerjide dışa bağımlılık, iç ve dış borçlar, yoksulluk, az gelişmişlik, gelir bozukluğu, kronik işsizlik, mesleki eğitim.

Demokrasi başlığının altında ise insan hakları, hukuk devleti, düşünce ve inanç özgürlüğü, AB''ye uyum gibi konular yer alıyor.

Çekilen sancılara bakılırsa Türkiye ve dünyanın her alanda büyük değişimlere gebe olduğu anlaşılıyor.

Bekleyip göreceğiz.

Babalarınızın yaptığı çadırlarda uykuya dalmayın. İlerleyen dünyaya ayak uydurun. Mazzini
16 yıl önce
Ekonomideki matruşka
Bakalım kimler gayrı milli...
İsrail ordusunun yabancı askerleri
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!