|
Fakirin hakkını ver kurtul

Günümüzde, başarılı şirketler sadece ürün ve hizmetleriyle değil, sosyal sorumluluk alanında topluma yaptıkları katkılarla da fark oluşturuyor.

Bulundukları ülkelerin önceliklerine yönelik desteklerini artırarak hem sosyal sorumluluklarını yerine getiriyor hem de marka imajlarını güçlendiriyorlar.

Alman sermayeli Metro Grubu'nun geçen yıl başlattığı yoksullara destek projesi, uluslararası hava taşımacılık firması DHL'nin şirket bünyesinde oluşturduğu "DHL gönüllüleri", ülke gerçeklerine yakın sosyal sorumluluk projeleri ile dikkat çekiyorlar.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), tarafından, 2006 yılının başında 92 bin 255 çalışanı istihdam eden 103 MESS üyesini kapsayan anketin sonuçları, şirketlerin sosyal sorumluluk sahibi olmaya başladığını gösteriyor.

Üyeler arasında yapılan araştırmadan çıkan sonuçlar şöyle;

MESS üyelerinin yüzde 95.1'nin sosyal sorumluluğa yönelik politikaları var.

Bunların yüzde 51'i İstanbul, yüzde 12.3'ü Ankara, yüzde 26.5'i Bursa, yüzde 10.2'si ise İzmir Bölgesinden.

Üyelerin yüzde 97'sinde sosyal sorumluluğa yönelik faaliyetler yapılıyor.

Dünyada 815 milyon insan açlık çekiyor ve günde 24 bin insan açlıktan ölüyor. Çoğunluğun sosyal ve ekonomik güvencesizliği ve kaynakların, zenginliğin, bilginin ve iktidarın adil olmayan dağılımı; dünyada zengin sınıfa olan nefreti besliyor.

Bu nefreti yok etmenin tek çaresi; yoksul kesimin hakkını zorla alma yolunu tercih etmesini beklemeden, ihtiyacından fazla geliri olanların elde ettikleri gelirden yoksulun payını vermeleri.

Zenginin elde ettiği servetin yüzde 2.5'i yoksulun hakkı. Bunu ben söylemiyorum. Delil isteyen Kur'an-ı Kerim'i açıp zekat ile ilgili bölümleri okuyabilir.

Dünya ekonomisine yön veren milyar dolarlık servetleri olan Bill Gates gibi zenginliğin zirvesine çıkan insanların servetlerinin tamamını hayır işlerine vermeleri mutluluk ve huzurun anahtarını veriyor.

Anlayana!

Toplumsal fair play ödülü MESS'in

İş dünyasına yönelik kültür yayınlarıyla ses getiren MESS, bu yıl "Eğrisi Doğrusu Görgülü Ol, Hoş Yaşa" adlı kitabı ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Konseyi tarafından Toplumsal Fair Play Büyük Ödülü'nü aldı.

Kitap aynı zamanda üniversitelerde de yardımcı ders kitabı olarak seçildi.

MESS'in yayınlarından bazıları Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'nde- yardımcı ders kitabı olarak değerlendiriliyor.

2005-2006 eğitim döneminde de Fatih Üniversitesi "Konuşa Konuşa-İletişimin Sırları" adlı eseri ders kitabı olarak seçti.

ÇEKİRDEK

Şöhret, insanın malı olmayanı dahi insana mal eder.

İş'in sırrı O'nda

Herkes'te bir O'nda iki taş

Müşrikler 10 bin kişilik bir ordu ile Medine üzerine yürürler.

Savaşçı Müslümanların sayısı ise 3 bin kişidir. Bu yüzden şehirde kalıp, savunma savaşı yapmaya karar verirler.

Medine'nin etrafına büyük bir hendek kazılmaya başlanır.

Hz Muhammed de arkadaşları (sahabe) ile kazılan toprağı hendek dışına taşımaktadır.

Birlikte çalıştığı arkadaşlarının anlatımıyla toz-toprak O'nun göğüs ve karın derisini örtmüş durumdadır.

Üç gün süren Hendek kazımının en zor tarafı da bütün şiddetiyle devam eden açlık ve kıtlıktır.

Herkes çalışırken açlıktan düşüp bayılmamak için karınlarına taş bağlamışlardır. Bir ara peygamberlerinin karşısına dikilirler.

Ahirette kendilerinin bu fedakarlıklarına şahitlik etmesini isterler.

Ve elbiselerini sıyırıp, taşları gösterirler.

O sadece tebessüm eder.

Sonra da kendi elbisesini sıyırır.

Hz Muhammed'in karnında iki taş birden bağlıdır.

Petrol devi BP, hidrojen enerjisine yeşil ışık yaktı

İngiliz petrol şirketi BP ve Amerakan enerji şirketi GE, elektrik üretimi sırasında ortaya çıkan ve sera etkisi yaratan gazlardan biri olan karbondioksit emisyonunu büyük ölçüde azaltmaya yönelik hidrojen enerjisi projelerini geliştireceklerini duyurdular. BP, İskoçya ve Kaliforniya'da GE teknolojisi kullanılarak işletilecek karbon yakalama ve tutma özelliğine sahip iki hidrojen santrali kurmayı planladıklarını açıkladı. Bu santraller, atmosfere yayılacak olan karbondioksitin yaklaşık yüzde 90'ını yakalamanın yanı sıra, büyük miktarda ucuz ve kesintisiz elektrik enerjisi üretebiliyor. İki şirket önümüzdeki 10 yıl içinde 10 ile 15 arasında hidrojen santrali daha kuracaklar.
18 yıl önce
Fakirin hakkını ver kurtul
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi