|
Girişimci ruhuna “Çağrı”

Gıda sektöründe başarılı olmanın en önemli yolu dürüstlük ve alırken kazanmak olduğu prensibi ile hareket etti

Hiçbir zaman çekini geri döndürmedi.

Verdikleri senetler sanki borsada işlem görüyormuş gibi alışverişlerde kullanıldı.

Fiyatı yüksek ve ithal mallar yerine ağırlıklı olarak yerli firmaların ürünlerine öncelik verdi.

Firmasında çalışanlarına verdiği değer, uzun süreli istihdam imkanı sağladı.

Sektörde ahilik prensibi ile hareket etmeyi hedefledi ve uyguladı.

Uluslararası oyuncuların olduğu bir sektörde yerel dinamikleri, güven ve ekip ruhunu ön plana çıkardı.

Marketçilikten kazandığını yine markete yatırdı

HER SEMTE BİR ÇAĞRI

''Her semte bir Çağrı'' sloganıyla yola çıkan Mehmet, Ahmet, Mahmut ve Mustafa Kara kardeşler bugün “Çağrı Hipermarket adıyla 2006 yılı sonu itibariyle İstanbul''da 10 farklı noktada 11 bin 550 m2 satış alanına, 550 personele ve 50 araçlık filoya ulaştı.

Yabancı market zincirlerinin sırayla Türkiye''ye gelmeye başladığını görünce bir grup yerli gıda marketçisiyle birlik oluşturmak amacıyla İstanbul''da Perakendeciler Derneği (Perder)''ni kurdu.

Bu başarı ona İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği, İGİAD''ın Girişimcilik Ödülünü getirdi.

Geçtiğimiz hafta Feshane Kültür Merkezi''nde düzenlenen bir törenle ödül Çağrı Hipermarket Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Kara''ya takdim edildi. Törene katılan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da ekonomi temelli STK''ların para kazanmanın dışında bu tür sosyal sorumluluklarla ilgilenmesinin önem kazandığına vurgu yaptı.

AHLAKİ DEĞERLERE DESTEK

2003 yılında kurulan İGİAD, girişimciliği ile öne çıkan ve iş ahlakına riayet eden girişimcileri ödüllendirmek ve girişimcilik ruhunu teşvik etmek amacıyla vermiş olduğu ödülü geleneksel hale getirdi.

İyi ve güzel davranışların, güzel modellerin topluma sunulmasının önemine vurgu yapan İGİAD''ın Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Alkan, ahlaki değerlere riayet eden firmaları desteklemeye devam edeceklerini söyledi

İGİAD, girişimciliğin teşvik edilmesi ve iş ahlâkının yaygınlaştırılması hususunda bilgilendirme, eğitim ve yayın faaliyetleriyle toplumda ve özellikle iş dünyasında ahlâki bir duyarlılık oluşturmayı amaçlıyor.

Ahlâkî olmayan bir işi meşru kabul etmeyerek piyasa şartlarını yeniden sorguluyor ve helâl kazancın adil bölüşümünü yaygınlaştırmaya çalışıyor.

Bu amaçlarını gerçekleştirmek için, iş ahlâkı ve girişimcilik alanlarında seminer, konferans, panel vb. eğitim programları düzenliyor; periyodik bülten, ilgi alanındaki konularda kitap yayını (telif ve tercüme), web yayını yapıyor; yurtiçi ve yurtdışı fuar ziyaretleri, ikili ilişkileri geliştirmek üzere kurum ve işyeri ziyaretleri gerçekleştiriyor.

İGİAD ekonomik temelli sivil toplum kuruluşları arasında farklı bir yere sahip. Diğer STK''ların aksine İGİAD, her yıl insanca yaşanacak bir asgari ücret belirleyip bunu kamuoyuna duyuruyor ve üyelerine de öneriyor.

HELAL KAZANÇ, ADİL BÖLÜŞÜM

“Helal kazancın adil bölüşümü” ilkesini benimsediğini belirten İGİAD iki çocuklu bir ailenin, İstanbul''da asgari geçimi sağlayabilmesi için gerekli olan ücret seviyesini yaptığı araştırma ile 2007 yılı için 1.035 YTL olarak belirledi.

Asgari ücretin bu yıl Ocak 2007''de net 403,03 YTL olduğunu Temmuz''da ise 419,15 YTL''ye yükseleceğini hatırlatalım ki kıyaslama kolay olsun.

İGİAD gibi sivil toplum kuruluşları ile Çağrı gibi ahilik anlayışı ile çalışan yerli marketlere olan ihtiyacımız, yabancıların hızla akın ettiği önümüzdeki günlerde daha da artacak.

17 years ago
Girişimci ruhuna “Çağrı”
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset