|
Hepsinin ortak yönü vazgeçmemeleriydi

İlkokul öğretmeni sürekli olarak; Mahsun, sesin kapı gıcırtısı, tencere kazıntısı gibi…

Senden türkücü olmaz dermiş. Bugün
Mahsun Kırmızıgül’ü
tanımayan var mı?
Albert Einstein;
İlkokulda atıldı ve yazılmak istediği Zürih Politeknik Okulu tarafından reddedildi. 4 yaşına kadar konuşamadı, 9 yaşına kadar okumayı sökemedi. Ailesinin ısrarlarıyla okulu bitirdi.
Steven Spielberg;
Öğretmenleri onu tembel olarak damgalamış. Sınıf arkadaşları uzaklaştırıp sindirmişler. Sinema ve Televizyon Okulu tarafından 3 kez reddedildi. Bugün dünyanın en çok yetenekli ve kazanan oyuncularından biri.
Galileo Galilei;
Modern astronomi ve modern fiziğin babası kabul edilen Galilei de hastalık yüzünden sıkıntı çekmiş insanlardan.
Steve Jobs;
Apple'ın kurucusuydu. Okulu hiç sevmedi. Okulu pratikte karşılığı olmayan bir yer olarak görüyordu. Eğitimini tamamlamadan ayrıldı ve çalışmaya başladı.
Henry Ford:
Ford Motor Company’i kurmadan önce 5 kez battı ve parasız kaldı.
W.Woolworth:
Gençken manifaturacıda çalışıyordu ve patronu onda bu yeteneği görmediğinden müşterilerle ilgilenmesi yasaktı. Sonra ABD’nin en büyük AVM’lerini kurdu.
Soichiro Honda:
Mühendis pozisyonu için mülakata gittiğinde Toyota Motor Corporation tarafından reddedildi ve bir süre işsiz kaldı. Evinde scooter yapmaya başlayan Honda, komşularının da teşvikiyle kendi şirketini kurdu.
Akio Morita:
Şirketi Sony’nin ilk ürünü pilav pişiriciydi ve 100 adetten az sattı.
Walt Disney:
Gazete editörü tarafından ‘hayal gücünden yoksun olduğu ve fikir üretemediği’ gerekçesiyle kovuldu. Bugün film ve eğlence parkları sayesinde milyarlar kazanıyor.
Isaac Newton:
Hiçbir zaman okulda çok başarılı olmadı, aile çiftliğini idare edemeyince onu bugün tanıdığımız bilim adamı haline getirecek yer olan Cambridge’e yollandı.
Thomas Edison:
Öğretmenleri ‘bir şey öğrenemeyecek kadar aptal’ olduğunu söylediler.

İlk iki işinden kovuldu. Ampulü bulmadan önce 1,000 kez yanıldı. Bugün dünyanın en büyük bilim adamları listesinde.

Winston Churchill:
İlkokulda altıncı sınıfta kaldı. Memuriyet adaylıklarının hiçbirinde seçilemedi. Sonra Birleşik Krallık’ın iki dönem başkan seçilen Nobel ödüllü başbakanı oldu.
Abraham Lincoln:
Yüzbaşı olarak gittiği savaştan er olarak döndü. Memuriyet sınavlarını kazanamadı. Bugün Amerikan ulusunun en büyük liderlerinden biri.
Oprah Winfrey:
Muhabir olduğu dönemde ‘televizyona uygun olmadığı’ gerekçesiyle işten çıkarıldı. Televizyonun en ikonik yüzü ve dünyanın en zengin kadınlarından biri.
Vincent Van Gogh:
Hayatı boyunca, yalnızca bir tablo satabildi, o da çok ucuza ve bir arkadaşınaydı. Bugün, tablolar milyonlarca dolar getiri sağlıyor.
Stephen King:
Yazarın ilk eseri olan ikonik gerilim Carrie 30 kez reddedildi ve King pes edip çalışmasını çöpe attı. Karısı metni çöpten çıkarıp King’i tekrar cesaretlendirdi.

Sonuç: King’in tüm zamanların en çok satan yazarları arasında.

Jack London:
İlk hikayesi kabul edilmeden önce tam 600 ret aldı. Bugün en çok okunan yazarlar arasında
Mozart:
Saray müzisyenliğinden kovuldu. Soyluların desteği için çok çabaladı ve parasız olarak öldü. Bugün dünyanın en iyileri arasında.
Elvis Presley:
Şarkı söylediği yerden, “Senden bir şey olmaz evlat. En iyisi kamyon şoförlüğüne geri dön” diyerek kovuldu. Şimdi şarkıları en çok satan sanatçılar arasında.
Ludwig van Beethoven:
Öğretmenleri durumunun ümitsiz düşünüyordu. Tüm zamanların en sevilen senfonilerinin beşini tamamıyla sağır olduğu dönemde besteledi.
Michael Jordan:
Lisede basketbol takımından atıldı. Sonra dünyanın en iyi basketbol oyuncusu oldu. Başarısının sırrını şöyle açıkladı: 9,000 atış kaçırdım. 300 maç kaybettim. Hayatım boyunca tekrar tekrar başarısızlık yaşadım. Bu şekilde başarılı oldum.”

***

Yukarıdaki isimlerin hepsinin ortak noktası başarısızlıklarına rağmen
mücadeleden
vazgeçmemeleri
.
Bu hafta orta öğretim TEOG ve yüksek öğretim sınav sonuçları
.

Çocuklarını bugünkü başarıya ya da başarısızlığa göre değerlendiren anne babalara uyarı: Odak noktanız başarı değil sadece çocuğunuz olsun.

O sizi mahçup etmez.
#Mahsun Kırmızıgül
#Stephen King
#Michael Jordan
#TEOG
7 yıl önce
Hepsinin ortak yönü vazgeçmemeleriydi
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi