|
İşadamı global, tercih yerel

Bu yıl yerel seçimlere iş dünyası damgasını vuracak. Bundan önceki seçimlerde genellikle adaylar bürokrasi ve akademi alanından başta olmak üzere, serbest meslekler arasından da avukat, doktor, sanatçı ve partilerin içinde aktif çalışanlar arasından çıkardı.

Bu seçimde iş dünyasından çok yoğun bir talep oldu ki başkan adaylarının çoğu tüccar, sanayici ve esnaf kesiminden.

Bunun en belirgin yaşandığı il ise İstanbul.

Özellikle İstanbul''da neredeyse bütün partilerin başkan adayları çoğunlukla iş dünyasından seçilmiş.

***

Yerel yönetimler Türkiye''nin merkezi bütçesini neredeyse yakalayan bir ekonomik büyüklüğü yönetiyorlar.

Ticaretle uğraşan işadamları meslekleri gereği parayı ve insanları yönetme konusunda (Bürokrat, siyasetçi, doktor, avukat, sanatçı vs) diğer meslek sahibi adaylardan bir adım öndeler.

Çünkü özel sektörde yaptıkları iş bundan farklı değil.

Tek fark özel sektörde kendi parasını ve kendi çalışanını yönetirken belediye başkanlığında devletin parasını ve gücünü kullanacak.

Bu kez kazanmak için değil, parayı ve gücü halka hizmet için kullanacak.

Yerel yönetimler yeterince şeffaf olur ise, gelirler ile giderler kamuoyu ile paylaşılır ise, harcamalar halkın önceliklerine göre planlanır ise, suistimallerin önüne geçilir ise Türkiye özlemini duyduğu bir yönetim biçimine kavuşur.

***

Başkan adayları işadamı sıfatı ile ortaya çıkınca seçmenle olan diyalogları da istihdam, işsizlik, pazar ve alışveriş üzerine oluyor.

Şimdi ortada duran üç soru şu;

  • Küreselleşen dünyada globalleşen işadamı yerel yönetime neden talip olur?

  • İşadamları özel sektördeki başarılarını belediye yönetimine taşıyabilecek mi?

  • Madem işadamısın işsizlikle ilgili projelerin nedir?

    Yerel seçime 18 gün kala seçmen kafasındaki en önemli sorular bunlar.

    Adayların dikkat edeceği 6 ilke

    Şimdi gelelim yerel seçim öncesi seçmenlere hitap eden belediye başkan adaylarına kılavuz niteliğindeki araştırma sonuçlarına.

    İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası''nın (İSMMMO) yerel seçimler öncesi yaptırdığı saha araştırmasında çarpıcı sonuçlar ve bilgiler çıkmış.

    Kamu hizmetlerinde memnuniyet ölçülürken 6 ilke göz önünde bulunduruluyor; Genel memnuniyet, sorunları çözmedeki gayret, güler yüzlü hizmet, eşit davranış, hizmette dikkatlilik ve meydana gelen yanlışlıkların düzeltilmesi.

    Son iki haftaya girilen yerel seçim öncesi başkan adaylarının seçmenlerle yüz yüze gelirken güler yüzlü ve güvenilir olduklarını göstermeleri gerekiyor.

    UTESAV üyeleri oda yönetimlerinde

    Periyodik olarak düzenlediği Beyin Fırtınası toplantıları ile kamuoyunu aydınlatma görevini başarıyla yapan Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) mütevelli üyeleri İstanbul''da oda yönetimlerine de girdiler.

    İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Ticaret Borsası seçimleri sonucunda, UTESAV Başkanı İsrafil Kuralay İTO Yönetim Kurulu Üyeliği''ne, Yardımcısı Sami Yılmaz İTO Meclis Başkan Vekilliği''ne, Yardımcısı İbrahim Ceylan İTO Meclis Üyeliği''ne, Heyet Üyesi Mehmet Akif Özyurt İTO Yönetim Kurulu Yedek Üyeliği ve Meclis Üyeliği''ne, üyelerden Mahmut Ekrem Ensari ve Musa Sucu da İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyeliği''ne seçildiler.

    Allah dolu ellere değil, temiz ellere bakar. Syrus
  • 15 yıl önce
    İşadamı global, tercih yerel
    Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
    Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
    Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
    Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
    Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi