|
İşveren atıyor sendika rahatlıyor

Turnusol kağıdı işlevi gören küresel krizle Türk sendikacılığının içler acısı durumu da ortaya çıktı.

İşçi sendikaları, işverenin bağlı olduğu Oda ve Borsalar gibi aidat toplamaktan başka bir şey yapmazken işçi ve işveren kesiminin neredeyse tek ortak noktası hükümete el açmaları ve çözümü ondan beklemeleri.

Oda ve Borsalar üyelerinden topladıklarının çok cüzi bir kısmını yine üyelerine kredi olarak kullandırmaya başladı.

İşçi sendikaları bunu bile yapmıyor.

Oysa topladıkları aidatları işsiz kalan üyelerine kullandırarak onların geçici olarak hayatlarını idame etmesini sağlayabilirler.

***

Son dönemde sendika yöneticileri hakkındaki iddiaların artması sendikaların itibar kaybının en somut delili.

Bana ulaşan bir olay ve iddia şöyle:

Sanayi şehri Kocaeli''nde iki hafta önce Pirelli Lastik Fabrikası kriz nedeniyle 80 işçiyi çıkartacağını duyurdu.

Karara tepki gösteren çalışanlar vardiyayı terk etmeyerek fabrikada eylem başlattı. Bunun üzerine sendika fabrika yöneticileri ile görüşmelere başladı.

Müzakere sonunda 50 işçi kaldı, 30 işçi fabrikadaki arkadaşlarıyla vedalaşarak gözyaşlarıyla ayrıldılar.

İddialara göre atılan 30 işçi, fabrikadaki sendikanın içinde yer alan muhalifler. Sendika temsilcileri, işten çıkartılacaklar arasında kendine yakın olanları fabrikada tutarken kendine muhalif olanları da işverenin inisiyatifine bıraktı.

Böylece sendika yöneticileri fabrikada kendi muhaliflerini de tasfiye etmiş oldu.

İşten çıkartılanların arasında fabrikadaki işçi baş temsilcisinin de bulunması ve bunun da sendika yöneticilerine muhalif olması iddiaların ciddi olduğu izlenimini veriyor.

***

Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu''nun yukarıdaki iddiaların artması ve sendikalar hakkındaki olumsuz fikirlerin önlenmesine yönelik güzel bir önerisi var.

Başoğlu, yoğunlaşan suiistimal söylentilerini yolsuzluk söylentilerini sendikaların mal beyanında bulunmak suretiyle gidermesini istiyor.

Bu konuda öncülüğü üstlenen Başoğlu geçen yıl Cumhurbaşkanlığı''na yazılı başvuruda bulunarak sendikanın Devlet Denetleme Kurulu tarafından denetlenmesini istemişti.

Bugüne kadar talebinin yerine gelmediğini belirten Mustafa Başoğlu, gönderdiği mektupta taşınır taşınmaz bütün mal varlığını da tek tek açıklamış.

Başoğlu mektubunda kısaca şöyle diyor:

1962 yılından beri aktif sendikacı olarak, sendikanın arabalarını veya telefonlarını özel işlerimde kullandığım takdirde, bunun karşılığında sendika kasasına para yatırdım. (Belgeleri ile sabittir.)

Sendikada ücretli yöneticilerin mal varlıklarını açıklamaları ve “Sendikacılar işçinin parasını yiyor” biçimindeki söylentileri ortadan kaldırmaları gerekir.

Hodri meydan.

Haftalık değer kazananlar

n *İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. ile İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Bahçıvanlık ve Çevre Bilinci Kursu başlattı.

*Unilever, Tesco Kipa, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOÇEV “Yarının İzleri” adını taşıyan yeni proje ile küresel ısınmaya karşı çocukları bilinçlendiriyor.

*Bahçeşehir Üniversitesi uluslar arası anlaşmalarına bir yenisi daha ekledi. Columbia Üniversitsi ile eğitim işbirliği protokolu imzalandı.

*Araştırma sektörünün iki uzman kuruluşu ERA ve Anahtar, güçlerini birleştirme kararı aldı.

*Nurol Makina ve Sanayi A.Ş.,Türkiye''deki zırhlı tekerlekli araç sektöründe tamamen özgün tasarım ve yerli imalatı ile bir ilke imza attı.

Sosyoekonomik gösterge

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği''nin verilerine göre 2008 yılı itibariyle dünya genelindeki mültecilerin sayısı 25 milyonu aştı.

Dünya genelinde de 5,5 milyon Filistinlinin evinden uzakta, mülteci olarak yaşamını sürdürdüğü tahmin ediliyor.

Resmi rakamlara göre Türkiye''de çoğunluğunu İran ve Iraklıların oluşturduğu 8 bin mülteci, 5 bin sığınmacı bulunuyor.

Oyun bittiğinde şah ve piyon aynı kutuya girer. İtalyan atasözü
15 yıl önce
İşveren atıyor sendika rahatlıyor
Laik düzende Müslümanca yaşamak
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!