|
Mevlana ve yenilikçilik

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bugüne kadar 12 ilde fuar düzenleyerek KOBİ''lere destek veren kamu kurumlarını şirket sahiplerinin ayağına kadar götürerek onları buluşturuyor.

Yıl sonuna kadar 21 ilde kurulacak fuarlarla Türk KOBİ''lerinin nakit desteğini öğrenmeleri sağlanarak onları küresel rekabette ayakta tutma hedefleniyor.

Geçtiğimiz hafta sonu Konya''daki fuarın açılışına Başkan Hisarcıklıoğlu, DEİK ve TOBB''da Başkan Yardımcısı işadamı Halim Mete, TSE Başkanı Kenan Malatyalı, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı''dan oluşan TOBB ve DEİK yönetimi Ankara''dan gelirken biz de Hisarcıklıoğlu''nun İstanbul''daki basın danışmanı Murat Oray ile birlikte İstanbul''dan Konya''ya uçtuk.

Türk KOBİ''lerinin bu desteklerden haberleri olmadığından yakınan Rifat Başkan, bu amaçla kobi.org.tr adında bir site kurduklarını ancak bundan da yeteri kadar faydalanılmadığından yakınıyor.

Başkan, gittiği her yerde bu işi çok önemsediklerini vurgulayarak, KOBİ''leri siteye yönlendiriyor.

Konya''da yenilikçilik (İnnovasyon) tartışılırken “dün gitti şimdi yeni şeyler yapmak lazım” diyen Mevlana''dan faydalanmamak mümkün mü?

DEİK ile birlikte fuarda düzenlenen panelde Mevlana''dan örneklerle yapılan nefis bir sunum izledik.

Küçülen dünyada şirketler rekabet için yenilikçi, akıllı ve hızlı olmak zorunda.

Ayağının tozuyla yurtdışından döndüğü günün sabahı Konya''ya gelen Rifat Başkan da yenilikçiliği şu fıkra ile anlattı;

Bir Amerikalı ile Japon safariye çıkmışlar. Her ikisi de son teknolojik silahları da birbirlerine nazire yapmak için yanlarına almışlar. Derken uzakta bir aslan görünmüş. Amerikalı lazer tüfeğini doğrultmuş ve aslana ateş etmiş. Ama karavana. Hemen Japon uydudan yönlendirmeli tüfeğini doğrultup ateş etmiş. Fakat o da karavana. Aslan bizimkileri farkedince üzerlerine doğru gelmeye başlamış. Amerikalı acı sonu beklemeye başlamış. Japon hemen botlarını çıkarıp spor ayakkabılarını giymeye başlamış. Amerikalı sormuş:

-Ne o, aslandan hizlı mı koşacaksın?

-Yoo, senden hızlı koşsam yeter.

ŞEKEROĞLU YAĞMUR SUYUNU İSRAF ETMİYOR

Ziyaretine gittiğimiz Türkiye''nin önde gelen gıda firmalarına plastik kutu üreten Şekeroğlu kimya-plastik sanayi ve ticaret A.Ş yağmur sularını ziyan etmiyor.

Üretim bandları bilgisayara bağlı akıllı sistemle yönetilen tesisteki temizlik dikkat çekecek boyutlarda. Gezme fırsatı bulduğum bir çok gıda firmasından da temiz olan tesisin sahipleri, israf konusunda da titizler.

Fabrikanın bahçesine 2005 yılında Almanya''da bir villada gördüğü sistemi kuran aile şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şekeroğlu 60 bin YTL harcayarak yaptığı tesisle yağmur sularını çatıdan toplayarak büyük bir depo kurmuş. Bu depoda biriktirdiği suları iki ara depoda temizleyerek bahçedeki ağaçları sulamakta kullanıyor. Fabrikanın 12 bin metrekarelik çatısından akan suları 2 bin tonluk tanka akıtıyor. Yağmur sularını 3 ayrı depoda dinlendirerek temizliyor. Şekeroğlu kardeşler, küresel ısınma var diye su tasarrufuna yeni yeni gitmeye başlayan iş dünyasının çok önündeler.

İstikrara Koç''un katkısı!

Koç Holding''in CEO''su Dr. Bülent Bulgurlu, “Türkiye''nin geçtiğimiz birkaç yılda yakaladığı istikrarlı büyüme çizgisini devam ettireceğine inanıyoruz. Biz de, Koç Topluluğu olarak, bu gelişmeye katkıda bulunmaya devam etmeyi hedefliyoruz.” derken Holding''in sahibi olan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç''un, “Anayasa''daki tariflere göre cumhurbaşkanı eşinin türbanlı olmasının kabul edilemez” demesini istikrara katkı olarak mı görüyor acaba.

Holding başkanı Mustafa Koç da son günlerde siyasette yaşanan “akıl tutulması” sürecinde babasının düşüncelerini de aynı kategoride değerlendiriyor mu merak ediyorum.

17 yıl önce
Mevlana ve yenilikçilik
Seni kurnaz tilki!...
Karmaşık
Ramazan Bayramı’nın çok katmanlı dünyası ve derûnî mânâsı
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?