|
Nijer fatihleri

Geçen seyahatimizde her adım attığında feryat eden 4 yaşında bir çocuğun mesanesinden avucu büyüklüğünde bir taş çıkardı doktorlarımız, bu seyahatimizde ise 19 yaşında doğuştan katarakt bir genç ilk kez dünyayı gördü. Bülent Mutlu gönüllümüz hastane bahçesi dışında dolaşırken yol kenarında oturan iki gözü görmeyen bir genci fark ediyor.

Davut Ebubekir sora sora ancak bu kadar yaklaşabilmiş bizlere, basit bir kontrolle hiç görmediğini anlayınca hastaneye getirdi ve o gün ameliyat etti doktorlarımız.

Davut Ebubekir''in gözünde yeniden doğuyordu dünya"

Böyle anlatıyor UTESAV ve Kutup Yıldızı Başkan Yardımcısı ve Yardım ekibinin başkanı İbrahim Ceylan, 7. Nijer seferinde yaşadıklarını.

* * *

Dünyanın en fakir müslüman ülkeleri arasında yer alan Nijer''e Türk sağlık gönüllüleri 11-19 Temmuz 2009 tarihleri arasında Nijer''in Başkent Niamey''e (200 Km) 4 saat uzaklıkta bulunan Filingue bölgesine çıkartma yaptı.

UTESAV Başkan Yardımcısı, Kutup Yıldızı Başkan Yardımcısı ve Gümüşsu Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi İbrahim Ceylan Başkanlığında, Ben ötesi Derneği Başkanı Psikiyatrist Dr. Mustafa Merter, Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mevlüt Yıldırım ve Adana Dost eller Yönetim kurulu üyesi Bülent Mutlu ile birlikte 20''si sağlıkçı 31 gönüllüden oluşan yedinci yardım seyahati gerçekleştirildi.

* * *

Nijer''de balık tutmayı öğretme projesi kapsamında, yetim ve yoksul ailelere 2 dişi bir erkekten oluşan emanet keçi ailesi verip, çoğaldığı zaman verilenleri geri alıp başka bir aileye vererek kendi kendilerini geçindirme projesinin yedinci bölümü yine 450 keçi dağıtılarak yapılmış.

* * *

İTO ve İSO üyesi olan girişimci işadamı İbrahim Ceylan, yardım faaliyetleri hakkında şu bilgileri veriyor:

"340 göz hastalarının poliklinik muayeneleri yapıldı, ameliyat olması gerekmeyenlere ilaçları verildi. Katarakt ameliyatı olmasına karar verilen 194 hastaya 3 ayrı masada katarakt ameliyatları yapıldı. Poliklinik muayenesi yapılan 551 hastadan ameliyat olması gerekmeyenlere ilaçları verildi. Ameliyathanede iki ayrı masada anestezi altında 90 hastanın cerrahi ameliyatları gerçekleştirildi. Üreter taşları, rahim rahatsızlıkları gibi 3 saatin üzerinde süren ağır ameliyatlar gerçekleştirildi. Başka bir bölümde 203 hastanın diş poliklinik muayeneleri yapıldı. 161 hastanın yirmilik ve azı dişi çekildi."

Bu rakamlarla birlikte Nijer''de ulaşılan katarakt sayısı 920, anestezi altında yapılan cerrahi ameliyat sayısı da 680 oldu.

* * *

Nijer''e üç yıldır her altı ayda bir düzenli olarak gidiyorlar.

Nijer''de insanların çoğu katarakt, ve pis içme suyu nedeniyle de çoğunun iç hastalıkları var.

Diş rahatsızlıkları da yoğun bir şekilde görülüyor.

Biz 3G teknolojisini, dünya küresel dalgalanmanın dibe vurup vurmadığını tartışırken, Nijer''de insanlar sadece yaşamaya çalışıyorlar.

Aynı zaman dilimi içerisinde yaşayan insanlar arasında kim bilir kaç asırlık fark var.

Bir Pazar hikayesi

Yazılarını yazmak üzere okyanus sahiline giden aydın bir adam, bir gün sahilde yürürken garip hareketler yapan bir genç görmüş.

Yanına yaklaşarak sormuş:

-Günaydın. Ne yapıyorsun?

-Okyanusa deniz yıldızı atıyorum.

-Neden okyanusa deniz yıldızı atıyorsun?

-Güneş yükseldi ve sular çekiliyor. Eğer onları suya atmazsam ölecekler.

-Ama delikanlı görmüyor musun ki kilometrelerce sahil var ve baştan aşağı deniz yıldızıyla dolu. Ne fark edecek?

-Genç adam, eğilerek yerden bir deniz yıldızı daha almış ve denize doğru fırlatmış.

-Bak bunun için farketti.

Zenginliğin zevkleri, yoksulların gözyaşlarıyla satın alınır. Thomas Fuller
15 yıl önce
Nijer fatihleri
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü
‘Korkuluk’…