|
Orta halli ailelerin çocukları TEV ile Harvard ve Oxford"da

Dünyada hızla artan gelir dağılımındaki adaletsizlik eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldırırken zengin ve yoksul kesimler arasındaki uçurum da toplumsal barışı tehdit edecek boyutlara ulaşıyor.

Zengin ailelerin çocukları son derece donanımlı bir eğitim alarak üst sınıflardaki yerini korurken yoksul ailelerin çocukları ise maddi yetersizlikler içinde normal bir eğitimin sonunda sadece diploma sahibi olabiliyorlar.

Gelir uçurumunun getirdiği bu tehlikeli durumu ortadan kaldırmaya yönelik faaliyette bulunan vakıflar sayesinde yoksul aile çocukları hayal bile edemeyecekleri okullarda eğitim görerek sınıf atlama imkanını yakalayabiliyorlar.

Bu vakıflardan bir tanesi de Türk Eğitim Vakfı. Yani kısaca TEV.

Yeterli maddi imkâna sahip olmayanlara yurtdışında eğitim olanağı sağlayan Türk Eğitim Vakfı'nın burs verdiği gençler bugünün başarılı isimleri olarak iş dünyasında yerini alıyor.

Bugün, çok başarılı birçok doktor, üst düzey yönetici, ya da mühendisin karnesinde "TEV'den burslu" yazıyor.

Yurtdışındaki 5 kuruluşla da işbirliği yapan TEV'in desteği öğrencinin eğitim masraflarından yaşam giderlerine, bilet ücretinden sigortaya kadar tüm harcamaları kapsıyor. Vakfın duyurusu her yıl eylül-ekim aylarında gazetelere ilan verilerek yapılıyor.

Okumak isteyen, ancak maddi imkânları olmayanlara destek amacıyla Vehbi Koç'un önderliğinde 201 hayırsever işadamı ile 1966 yılında kurulan ve bugüne kadar 150 bine yakın öğrenciye yurtiçi ve yurtdışı burs veren Türk Eğitim Vakfı TEV, bu yıl da 77 genci yurtdışındaki dünyanın en iyi üniversitelerine gönderiyor.

Bugüne kadar 14 İlköğretim Okulu, 2 Anadolu Lisesi, 2 Yurt Binası, 1 Çıraklık Eğitim Merkezi ile 1 Toplum Merkezi'ni eğitim camiasına sunan TEV, öğrencilere burs vermenin yanısıra sosyal açıdan da destek sunuyor.

Çoğunluğunu ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrenimlerini birincilikle bitirmiş öğrencilerin oluşturduğu bursiyerlerin 6'sı ABD, 16'sı İngiltere, 32'si Almanya, 19'u Fransa, 2'si Danimarka'ya, ayrıca Orhan Birman Burs Fonu'ndan 2 tıp doktoru da araştırma çalışmaları yapmak üzere ABD'ye gidecek.

Perşembe günü bursiyerleri basına ve bağış sahiplerine tanıtan TEV yöneticilerinin öğrencilerden tek isteği var: Eğitimi bitirdikten sonra ülkenize dönün.

TEV'e olan teşekkürü başka öğrencilere aynı imkanı sağlayarak etmiş olun.

Bugün TEV'in yönetiminde Rona Yırcalı (Başkan) Davut Ökütçü, Şahap Kocatopçu, Ömer Dinçkök yer alıyor. TEV'in Genel Müdürlüğünü ise Turgut Bozkurt üstlenmiş. Bozkurt, vakfın dünya vakfı olması zamanının geldiğini düşünüyor.

Bozkurt, TEV'in üstün başarılı öğrencilere verdiği yurtdışı master bursu ile okudu.

Bağışçılardan Gülten Alkan da öğrencilere, "Yurtdışında dilinize, dininize, toprağınıza ve milletinize sahip çıkın" dedi.

Toplantıya katılan TEV'in daha önce dışarıya gönderdiği bursiyerlerden bazıları bugün başarılı birer işadamı sıfatıyla toplantıya katılarak anılarını anlattılar ve yeni gidenlere tavsiyelerde bulundular.

Vakıfla ilgili bazı bilgiler şunlar:

40 yaşına giren TEV'e bugüne kadar destek olan 718 bağışçının 350 tanesi sağ. Vakfın yıllık bütçesi 3,5 milyon dolar. Yurtiçi bütçesi yıllık 11 Milyar YTL.

TEV'in bu yılki burs miktarları şöyle:

Meslek lisesi öğrencisine 80 YTL, Üniversite öğrencisine 200 YTL, Yüksek Lisans öğrencisine 350 YTL, Doktora öğrencisine 600 YTL.

TEV'in darboğaza girdiği için satın aldığı Anadolu'dan toplanan üstün yetenekli yoksul öğrencilerin okuduğu İnanç Türkeş Özel Lisesi'nden de TEVİTÖL bu yıl 25 öğrenci mezun oldu.

Akşamları rahat uyumak için sosyal desteklerinizi arttırın

Bağış sahiplerine "Akşamları rahat uyumak için katkınızı arttırın" çağrısı yapan TEV Başkanı Rona Yırcalı, öğrencilere de şu önerilerde bulundu:

Dışarda başarılı olmanız bu ülkeye yetmez

Her şeyi üstünüze vazife sayın

Arka sokaktaki fakirliği görün

Trafik ışıklarında mendil satan çocuğu unutma

11 yaşındaki tinerci oğlan sizi düşündürsün

İşverenin vurdumduymazlığı ile sendikacının ağalığından rahatsız ol

Siyasal gelişmelerden memnun değilsen, sivil toplum örgütlerine katıl

Yurtdışından dönünce tüm bu olumsuzlukları değiştirmeyi kendine hedef edin

Dönünce TEV ile ilişkini kesme Maddi, manevi katkıda bulun

Yarın bizlerin yerine siz oturun

İş'in sırrı O'nda

Hz Fatma'ya hizmetçi

Hz. Fatma eşi Hz. Ali ile tek odalı bir evde yaşıyorlardı. Değirmen taşını çevire çevire ve su taşıya taşıya elleri nasır bağlamıştı. O günlerde Medine'ye savaş esirleri getirilir. Bunlar ihtiyacı olan müslümanlar arasında ev işlerine yardım için dağıtılmaktadır. Hz Ali eşine: -"Git Babandan bir tane de bizim için iste" der. Hz Fatma ister. Fakat peygamber babanın cevabı olumsuzdur. -"Kızım" der "Mescid'te yatıp kalkan, öğrenimle meşgul olan fakir öğrencilerin ihtiyacı senden önceliklidir. Kusura bakma onlarınkini gidermeden, senin için birşey yapamam."

Örnek şirket

En kısa anayasa

Bir zamanlar 3 bilge bir araya gelip dünyanın en kısa anayasasını yazmaya koyuldular.

"Allah suçluları cezalandırır" diye teklif etti bilgelerden birisi.

Diğerleri bunun bir kanun değil tehdit olduğunu söyleyerek itiraz ettiler. Birinci bilgenin teklifi kabul edilmedi.

"Allah sevgidir" dedi ikinci bilge. Ama bu teklifte kabul görmedi. Çünkü insanın görevlerini tam anlamıyla açıklamıyordu.

Son üçüncü bilge teklifini açıkladı: "Kendinize yapılmasını istemediğiniz şeyi başkalarına yapmayın. Kanun budur. Gerisi yoruma kalmıştır."

Diğer bilgelerde teklifi kabul ettiler.
18 yıl önce
default-profile-img
Orta halli ailelerin çocukları TEV ile Harvard ve Oxford"da
Türkiye"nin Müslümanlık"la imtihanı
Kara dinlilerle milletin savaşı
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm