|
TUSKON akıncı yetiştiriyor

Ekonomi alanında oluşan sivil toplum örgütleri işadamlarını dünyada hızlanan küresel rekabetin içine soktu ve seyircilikten terfi ettirip oyuncu olmasını sağladı.

Malavi''de mobilyacımız, İzlanda''da kebapçımız, Burma''da blue jean üreticimiz, Tanzanya''da çeltikçimiz bulunuyor.

20 yıl öncesine kadar bölgelerinden dışarı çıkmayan tüccar hacı babaların oğul ve torunları bugün ticaret için dünyada mal götürmedikleri yer bırakmadı.

Kazakistan''da devasa projelere imza atan işadamı Ali Rıza Arslan''a göre Türk işadamlarını eksi 50 derece soğuk olan Sibirya''nın en ücra köşeleriyle, artı 60 derecelere kadar sıcağın olduğu Afrika''nın köşelerinde bulabilirsiniz.

İşadamı Arslan''ın bu iddiasının ne kadar doğru olduğunu Kocaeli''nde ufak çapta kasaplık ve sakatatlık yapan küçük esnafın son 10 yılda Afrika''ya kadar giderek Kurban Bayramı''nda deri topladığını öğrenince daha iyi anladım.

İşadamlarının içindeki akıncı ruhu ve girişimci özelliği ASKON, TUSKON, TÜMSİAD, MÜSİAD gibi işadamlarının kurduğu sivil toplum örgütleri sayesinde gelişti.

Bu örgütlerin bünyesinde bulunan işadamları güçbirliği sayesinde bugün yerel oyunculuktan küresel oyunculuğa geçtiler.

Türkiye''deki bölgesel federasyonların tek çatı altında toplandığı TUSKON''un uluslararası işbirliği konusunda gösterdiği gayretler meyvesini veriyor.

Türkiye işadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), 2 kez Afrikalı, bir kez Pasifik bölgesi işadamlarından sonra Avrasyalı meslektaşlarını da 2. kez Türk müteşebbislerle buluşturdu

12 Avrasya ülkesinden 500''e yakın iş adamıyla bin 500 yerli girişimciyi dün İstanbul''da bir araya getirdi.

TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral, İkinci Avrasya toplantılarıyla 2005 yılında 3,6 milyar dolar olan ihracatın 3 yıl içinde 10 milyar dolara çıkartılmasını hedeflediklerini söyledi.

Ayrıca toplantılarda 16 bin iş görüşmesi ve ilk aşamada 1 milyar dolarlık bağlantı yapılması hedefleniyor.

Zirvenin sonrasında heyetler Anadolu''nun sanayi şehirlerinde incelemelerde bulunacak

Avrasya''da 350 milyona yakın nüfus, 1,2 trilyon dolarlık toplam milli gelir ve 700 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunuyor.

Türk şirketlerinin Avrasya ülkelerinde 8 milyar doları aşan doğrudan yatırımı söz konusu.

Ayrıca Türk müteahhitleri bölgede değeri 35 milyar dolara ulaşan 1700''ü aşkın projeyi yürütüyor.

İşadamı dünyaya nasıl bakmalı?

Dünyada ve Türkiye''deki gelişmeleri en iyi takip edenlerden biri de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu. Türkiye''nin dünyanın en zengin bölgelerinin tam ortasında yer aldığına dikkat çeken Hisarcıklıoğluna göre, ekonomide sınırlar kalktı. Bunu fırsat olarak değerlendiren kârlı çıkarken, tehdit olarak değerlendiren kaybedecek. Türk işadamları kazanan tarafta gözüküyor.

Doğu''ya manevi GAP da lazım

Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren başkanlığındaki ekonomi yönetimi tam kadro, GAP için, bölgedeki bütün illeri tek tek geziyor. Şanlıurfa-Mardin''den sonra Bitlis''te gerçekleştirdiği inceleme gezisine Diyarbakır''la devam etti. GAP''ın ilk kez bu kadar ciddiye alınması sevindirirken bölge için manevi kalkınma hamlesi de unutulmamalı.

KISA MESAJ
DTP ve CHP Doğu''da neden oy kaybetti?

DTP''nin Güneydoğu''da neden oy kaybettiğini en net bölge halkından ve eski siyasetçilerden Haşim Haşimi açıkladı; Ramazan ayında kahvaltılı toplantı düzenleyen bir siyasi partinin Doğu ve Güneydoğu''da şansı yoktur. Bu cevap CHP''nin de bölgeden neden yüzde 1.5 oy aldığını gayet güzel anlatırken bu halkın hassasiyetlerini de hatırlatıyor. Anlayana!

16 yıl önce
TUSKON akıncı yetiştiriyor
İkiyüzlülük siyaseti…
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…