|
Yol haritası değişmeden olmaz

Anadolu''nun ilk “sanayi mektebi”nin (1898) kurulduğu tarım, sanayi ve turizm şehri Konya, Mevlana etkinlikleri dolayısıyla iki haftadır yerli ve yabancı misafirlerin akınına uğradı.

Yoğun bir hareketliliğin yaşandığı şehir merkezi neredeyse çekik gözlü turistler tarafından istila edilmiş.

Hafta sonu Konya''daydık.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD hem bu etkinlikleri izlemek hem de şehrin ekonomik gelişmesine dikkat çekmek amacıyla yılın son Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısını 2007 yılının Dünya''da Mevlana yılı olarak kutlanması sebebiyle Konya''da gerçekleştirdi.

Toplantıya; Bakan Zafer Çağlayan ve MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat''ın yanı sıra MÜSİAD üyeleri, Konyalı işadamları ve çok sayıda bölge milletvekili katıldı.

Bakan Çağlayan''a; sektörel/bölgesel dengesizliklerin giderilmesine ve teşviklere, perakende sektörüne, büyük mağazalar kanun tasarısına, 3167 sayılı Çek Kanunu''na ve bölgesel sorunlarla çözüm önerilerine ilişkin beş ayrı rapor sunuldu.

İstanbul''dan bir grup basın mensubunun da katıldığı toplantıda 28 şube başkanlarının ağzından illerdeki ekonomik sıkıntılar da aktarıldı. Toplantının sonunda bakan talep ve önerileri tek tek not alırken Bakan Çağlayan''ın konuşması şube başkanlarını umutlandırdı.

İllerindeki ekonomik sıkıntıları dile getiren şube başkanlarının ortak dertleri arasında nitelikli eleman sıkıntısı ile piyasalarda son iki aydır yaşanan durgunluğun yer alması dikkat çekti.

Dikkat çeken bir başka husus da işadamlarının sıkıntılara rağmen sorunların zamanla çözüleceğine dair umutları oldu.

Kamu kurumlarından şikayetler aktarıldığında, “Bazı kurumların gusül abdestine ihtiyacı var” diyen bakan, işadamlarından olumlu işlere destek, olumsuzluklara da eleştirilerin yapılmasını istedi.

Önümüzdeki dönemin politikasını Mevlana''nın “şimdi yeni şeyler söylemek lazım” sözü ile belirleyen MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat ve Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk tarafından açıklanan sonuç bildirisinde 2023 hedefine yönelik kapsamlı bir sanayi stratejisi ve yeni bir kalkınma mimarisinin oluşturulması, istihdama dayalı büyüme sağlanması ve cari açığa karşı yerli malı üretimi ve tüketiminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılması istendi.

İş dünyası IMF güdümlü ekonomik proğramlardan bıktı. Hükümetten global dünyanın gerçeklerine uygun uluslar arası arenada rekabet edebilecek ortam istiyor.

Başkan Bolat, Çek Kanunu''nun uygulanması ile ilgili olarak uygulamada ortaya çıkan sorunların reel sektör temsilcilerini adeta bezdirdiğine dikkat çekerek hükümeti uyardı.

ABD''nin görünür bir çok yerinde asılan afişlerde “ABD mallarını kullan” yazdığını belirten Başkan Bolat, gelişmiş birçok ülkenin milli ürünlerini tercih ederek büyüdüğüne dikkat çekti.

Üretici, tüketici ve ithal malı tercih eden kamu kurumlarından milli hassasiyet beklediğini söyledi.

Böyle bir hassasiyete gerçekten ihtiyacımız var.

Konya''da sıkıntı yeni yatırım

Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de Organize Sanayi Bölgesi''nde ilin ekonomik durumu hakkında bilgi verdi. Başkan''ın verdiği bilgilere göre Konya''da 32 bin KOBİ bulunuyor. Bu küçük ve orta ölçekli işletmeler 106 ülkeye 80 değişik sektördeki ürün yelpazesiyle yılda yaklaşık 1 milyar dolar ihracat yapıyor. Helvacıgil''in yakın zamandaki en büyük beklentisi yeni teşvik yasası, sıkıntısı da yeni yatırım yapılmaması ve düşük döviz kuru.

OSB''ler bataklık alanlara yapılıyor

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk, organize sanayi bölgelerinin verimli araziye yapıldığı konusundaki endişelerimizi giderdi. OSB''ler bataklıkların kurutulduğu verimsiz alanlara kuruluyormuş. Konya''ya turistlerin günü birlik geldiğinden yakınan Öztürk, bu sorunun da Çatalhöyük''ün canlandırılması, ilde otel sayısının artırılması ve tarım turizminin zenginleştirilmesi ile halledileceğini söyledi. Öztürk, bölgenin su sorununun Mavi Tünel projesi ile biteceğini düşünüyor

Gülü güzel kokulu yapan onun dikene katlanmasıdır. Mevlana
16 yıl önce
Yol haritası değişmeden olmaz
Kazanılmış hak aylık derecem yanlış mı hesaplanıyor?
Balkanlar’da nüfuz kavgası!
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’