|
CHP ve MHP"yi bekleyen asıl tehlike

1- AK Parti"de 10 Ağustos sonrası için iki güçlü Başbakan/Genel Başkan adayı vardı uzun zamandır; Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu.

Son hafta kesinleşti diyebiliriz; tek aday kaldı; Davutoğlu.

Her partide olduğu gibi AK Parti"de de farklı düşünenler başka adayları da güçlü biçimde isteyenler vardı şüphesiz ve eğer bu bir karara bağlanmazsa krize dönüşebilir miydi? Evet, dönüşebilirdi.

3 dönem kuralından taviz verilmemesi, genel başkan ve başbakanın aynı kişi olması kuralları uygulanacaksa geriye kalan adaylar içinde zaten Ahmet Davutoğlu ismi öne çıkıyordu.

Olağanüstü Kongre tarihinin 27 Ağustos olması bu ihtimali iyice pekiştirdi.

AK Parti erken davranıp kararını belli edip krize dönüşmeden sorunu çözme yolunu seçti.

2- AK Parti treninin ilk istasyonu olan 27 Ağustos"ta tren kalkarken Abdullah Gül içinde olmayacak. Sonra? Sonrasını şimdiden kestirmek mümkün değil. Bir olağanüstü kongre ile dönüp Genel Başkan olabilir şüphesiz ama ne zaman olur bütün bunlar belli değil.

3- Bütün bu süreçler boyunca yapılabilecek en büyük hata ve haksızlık Abdullah Gül"e yönelik karşı propagandalardır. Gül"ü parti dışında, bu ideoloji dışında, bu ailenin yabancısı gibi göstermeye çalışmak; hele ki Cemaat yanlısı lanse etmek dünü ve bugünü olduğu kadar yarını da okuyamamaktır.

4- Davutoğlu"nun Başbakanlık koltuğuna oturmasından sonra genel seçime sadece 10 ay kalıyor. En az son 3 ayı seçim dönemi kabul edersek en fazla 7 aylık bir icraat dönemi kalıyor. Bütün bu kısa sürenin asıl anlamı seçimlere büyük değişikliklerle, genel başkan/başbakan değişiklikleriyle gitmeye vakit kalmadığıdır. Bu nedenle, AK Parti"nin 2015 seçimlerine Davutoğlu Başbakanlığında gireceği de kesin gibi. Tabii ki arkasında 9 seçim kazanmış; liderinin Cumhurbaşkanlığı Köşkü"nde oturduğu bir partinin büyük avantajları da yanında olacak.

5- Kabine değişiklikleri hep toto oynamak gibi oldu AK Parti hükümetlerinde. O yüzden tahmin hele isim tahmini çok zor. Söylenebilecek tek şey bu kadar az vakit kalmışken geçmiş tecrübelere de bakarak büyük bir restorasyonun zor olduğudur. 4 ya da 5 bakan değişikliği ile kabinenin kendi içindeki bazı yer değiştirmeleriyle sınırlı kalırsa şaşırmam.

6- İhsanoğlu"nun adı açıklandığında seçim sonucunun muhalefet partileri için bir hesaplaşma anlamına geleceğini söylemiştim. Bu hesaplaşma MHP"de görünmüyor. Bahçeli"ye karşı bir hareketlenmeden eser yok.

7- CHP"de ise beklenen oluyor ve çalkantı başladı. Ancak bütün gürültüsüne rağmen Ulusalcı Kanat da daha sol bir parti isteyenler de adaydan parti politikalarına kadar farklı hoşnutsuzlukları olanlar da Kılıçdaroğlu"nu indirebilecek güce sahip değil. Olağanüstü Kurultay için gerekli yüzde 20 delege oyunu bile toplayamıyorlar. Genel Başkan değiştiremeyecekleri gibi isyan bayrağı açanların bizzat kendilerinin partideki geleceği bugün için daha şüpheli.

8- CHP"deki temel problem hoşnutsuzluk ve güçsüzlük değil; Kılıçdaroğlu"na karşı arkasında birleşilebilecek bir güçlü aday veya ihtimal olmaması. Adı geçen isimlerin hiçbirisi bu hissi vermiyor CHP tabanına da partiye de. Hâlâ en güçlü isim Deniz Baykal ama onun da böyle bir görev için tekrar sahne alması çok mümkün görünmüyor.

9- Bir yandan da MHP ve CHP"de liderlerin koltuklarını koruyor olması o partiler için daha büyük bir tehlikeyi büyütüyor. Mesele kişiler, isimler değil; parti politikaları ve muhalefet etmedeki büyük başarısızlıklar. Sezai Karakoç"un son zamanlarda çok popüler olan dizesinden uyarlarsak "yenilgi yenilgi büyüyen mağlubiyetler"in kaderi haline geldiğini düşünen kitleler son seçimde görüldüğü gibi başka partiler veya boykot gibi farklı arayışlar içinde. CHP ve MHP değişmiyorsa tabanı değişecek, bunun işaretleri gittikçe güçleniyor.

10- Demirtaş"ın başarısı için ayrı bir yazı yazmayı düşünüyorum ama aldığı oy oranının hem partisi hem Türkiye için geleceğe daha umutlu bakmamızı sağladığını not edip geçeyim.

11- Küçük partilerin bile etkilendiği bir seçim yaşadık. Bu yüzden 2015 seçimleri şimdiden öngörülemeyecek sürprizlere gebe görünüyor. Buna rağmen Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını hiçbir partinin yeterince analiz ettiğini düşünmüyorum. Bu karmaşada belki erken ama bir an önce bu analizler yapılmak zorunda çünkü koca bir genel seçim var önlerinde.

٪d سنوات قبل
CHP ve MHP"yi bekleyen asıl tehlike
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi