|
Hep beraber görmezden gelelim

Memleketin tamamında ve devletin kritik yerlerindeki örgütlenmesiyle tarihin gördüğü en mafyatik yayılmayı görmezden gelmek için gösterilen çabaya artık şaşırmıyorum bile.

Adamı dinlemişler, o hâlâ dinleyeni değil hükümeti anlatıyor. Çünkü aslolan hizmet ettiği yerle iktidar arasındaki çelişkide tuttuğu saf.

O yüzden bu kadar açık bir suç ve kişisel saldırıda bile gerçek suçluya değil o gerçek suçlunun da mağduru olduğu kesimlere hücum edebiliyor.

Çok zeki ve gerçekten bir şahsiyeti var mı diye insanı düşündürecek kadar kıvrak olduğu için görmezden gelemediği bir durumu bile böyle tevil etmeyi başarıyor.

Aferin Ertuğrul Özkök"e. Alkışlar ona...

Herkes onun kadar kıvrak değil tabii, o yüzden aslında görmezden gelerek işine gelmeyeni yok saymak bütün dünyada çok daha yaygın bir durum.

Bu yüzden Uygur Türklerinin stadyumda binlerce insan önünde yargılanıp üçüne idam cezası verilmesi karşısında ayağa kalkmak itiraz etmek gerekli şüphesiz. Ama, 71 Darbesi"ni "komünizme geçit vermedi" diye öven aynı çevrelerin, Türkiye Cumhuriyeti"nin 5 Ağustos 1971"de Çin Halk Cumhuriyeti"ni tanıdığını da görmezden gelmemesi gerekir. Darbenin 1. Nihat Erim Hükümeti işbaşındaydı ve Uygur sorunu nedeniyle o güne kadar resmen tanımadığımız Çin"le aramızdaki bu eşiği onlar kaldırdı.

Darbelerin dış politikada neye mal olduğuna dikkat etmeyince aklımıza sadece 12 Eylül"ün Evren"in Yunanistan"ı NATO"ya döndüren karara evet demesinden başkası gelmiyor.

Oysa 74 Kıbrıs Harekâtı sonrası Amerikan ambargosuna karşı Türkiye"nin "üsleri kapatırım" tehdidinin akıbeti ne oldu, onu da bilmiyoruz. 1978"de Carter ambargoyu kaldırdı ama o tarih bizim zaten bir uçurumdan aşağı yavaş yavaş yuvarlandığımız tarih değil miydi? 1 Mayıs 77 ile başlayıp Bahçelievler katliamı, Maraş-Çorum katliamları, karşılıklı üniversite baskınları, suikastlar...

Ne hikmetse dış politikada atılmak istenilen veya atılan adımlarla içeride başımıza gelenler arasındaki bağlar konusunda belgeli yayınların sayısı da hep az oldu. İyi ki Oral Sander ve Kurthan Fişek Türk-ABD silah ticareti üzerine bir kitap yazdı da bazı şeyleri görebildik. Gerisini görmezden gelmeye devam edebiliriz ama hâlâ.

28 Şubat"ın Batılı bir çok ülke yanında özellikle İsrail"le askerî ve istihbarat alanında açtığı karşılıksız kapıların ne olduğu artık biliniyor. O kapılar kapatıldıkça kurulmuş ilişkilerin ne anlama geldiğini ise ancak bugünlerde çözebiliyoruz.

O yüzden Yeni Şafak"ta yayınlanan yeni 64 kişilik dinleme listesindeki isimler, işleri ve dinleme gerekçeleri bundan önceki tüm dinlemelerden çok daha açıklayıcı çok daha kritik.

Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir ülkesinde hiç kimse savunma sanayii ve yan alanlarıyla ilgili dinlemeyi ulusal sebeplerle yapmaz.

Bu listenin ortaya koyduğu tek çıplak gerçek budur.

Ama bunu da görmezden gelebiliriz değil mi?

Tıpkı, Türkiye"nin kuruluşundan beri milli savunma sanayi ve nükleer santral kuramıyor olduğu gerçeğini görmezden geldiğimiz gibi.

"Patronları" deyince de yanlış anlamayın; sadece ülke içindeki tekelci burjuvaziden bahsetmiyorum. Her tekelci burjuvazi gibi dünyadaki irtibatları ve o irtibatları simgeleyen ülkelerden de bahsediyorum.

O yüzden Özkök, cemaat adına yapılan dinlemelere hakkıyla ve dürüstçe karşı çıkamaz.

Dinleyen de bazı dinlenenler de ayağına basmayacağı, basamayacağı yeri iyi biliyor...

Dinlemeleri yapanlar kendi eşlerini de dinlemiş... şaşırtıcı değil.

İnsan böyle bir akıl ve vicdan hastalığının aparatına dönüşürse tabii ki eşini de çocuğunu da arkadaşını da dinler.

Ama biz kendi baktığımız yerden görmek istediklerimizle görmek istemediklerimizi tasnif etmeye devam edelim.

Meselâ Gezi"ye karşı da olsak taraftar da olsak Gezi hakkında doğru ve anlamlı bir analizde bulunmayı görmezden gelebiliriz.

Kolay olan, "fırsat bu fırsat" tarihe ve mantığa karşı da olsa geçmişi tekrarlamaya çalışmanın yoludur çünkü.

Mandrake lâkaplı sihirbaz Ertuğrul Işınbark da hayata veda etmiş.

Tam da her ideolojinin gözü kapalı taraftarının kendini Mandrake sandığı bir zamandı oysa...

10 yıl önce
Hep beraber görmezden gelelim
Senin gelmeyişine bir nesir denemesi
*Erdoğan-Putin zirvesi düğüm çözer. *ABD “Koridor”dan asla vazgeçmedi. *Bizi PKK ve DEAŞ’la vuranlar, *Rusya ile yeni bir kriz istiyor..
Kara dinlilerle milletin savaşı
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor