|
5N1K + ahlak+fayda

Türkiye''nin en büyük sorunu nedir? dedim. "İşsizlik" demesini bekliyordum. "Hayır" dedi.

-En büyük sorun ahlak. Ticarette, siyasette, insan ilişkilerinde ciddi bir ahlaki zaafiyet yaşanıyor. Ekonomi, ahlakın önüne geçmemeli. Peygamberimiz Hz Muhammed SAV, "Aldatan bizden değildir" diyor. Ahlakı, siyasi, ticari ve insani bütün ilişkilerde öne çıkarırsak mutlu bir toplum oluşturabiliriz.

Bunu söyleyen kim? 14 yıldır İstanbul Üniversitesi''nde pazarlama dersi veriyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi''nde de zaman zaman derslere giriyor. İTO Meclis, İKV Yönetim Kurulu, MÜSİAD YİK üyesi. Yedirenk İletişim ve Bilim Sanat Felsefe BSF Akademi''nin Yönetim Kurulu Başkanı. 1965 Erzurum''da doğumlu. İngilizce, fransızca ve arapça biliyor. Evli ve iki çocuk babası. İletişim uzmanı ve girişimci İsrafil Kuralay''dan sözediyoruz.

Kuralay, ekonominin her şey olmadığını, hükümetten 4,5 yıl ekonomik başarı talep ettiklerini, bundan sonraki dönemde ise ticari, siyasi ve toplumsal ahlakın sorgulanmasını, demokrasi hak ve özgürlüklerin genişletilmesini ve sosyal sorunların çözülmesini talep etmek gerektiğini düşünüyor.

Akademisyen ve iş adamı kimliğine sahip İsrafil Kuralay''ın tamamına katıldığım gözlem, eleştiri ve önerileri şöyle:

Kitle ileşitim araçları arttıkça insanlar yalnızlaşıyor. TV''ler ailenin reisi oldu. Medya, "İzleyici istiyor" bahanesi ile toplumun seviyesini aşağı çekiyor. 100 mankenin adı soyadı, hayat hikayesi, hatta ayakkabı numaraları dahi öğretilerek gençlere model olarak sunuluyor.

Gazeteler de son sayfa, orta sayfa güzelleri, cinayet ve cinsellikle dolu haberleri bol resimlerle ve ayrıntılı vererek fotoğraflı TV''lere döndüler. Bir gazeteci haber yaparken (Kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl ve niçin) 5N1K''nın dışında ahlak ve toplum faydasını gözetmesi lazım.

Gazetelerin 3. sayfaları ayrıntılı cinayet ve cinsellik haberleri yerine başarı hikayelerini, sosyal yardımları, yeni bir buluşa yer vererek bu konularda teşvik edici ve özendirici olabilir. Toplumda her gün yaşanan cinayet ve tecavüz haberlerini herkesin bilmesi gerekmiyor. Veya cinayet, cinsel suçlarla ilgili haberlerde, bu olayların sosyal ve psikolojik sebepleri ve suçu besleyen ortamlar öne çıkarılarak okuyucu aydınlatılabilir. Medya artık toplumu çok kolay manipüle edebiliyor. Günümüzde işadamı, "Kanaatkar ol, israf etme, kazancından yoksulun hakkını eksiksiz ver, helalinden kazan" telkini ile kapitalist sistemin "kar hırsı, çok kazan, çok üret ve çok tüket" emirlerinin arasında sıkıştırıldı. İşsizlik, gelir dağılımındaki adaletsizlik ve mesleki eğitim bugün Türkiye''nin en önemli meseleleridir. Üniversitelerin ekonominin ihtiyacına göre eğitimini yenilemesi lazım. Bütün liselerin bir parça meslek lisesi gibi olması gerekiyor. Ehliyet ve liyakat dönemindeyiz. Diploma kutsallığından kurtulma zamanı geldi. Üniversite sınavında eşitlik şart. İşkur işsizlerin mesleki eğitim masraflarını üstlenmeli. Eğitimciler de iki yılda bir yeni şartlara uyum için eğitilmeli. İş adamlarının sosyal sorumluluğu işyerindeki çalışanların refahını artırmakla başlar. Bu endişe ve çözüm önerilerini paylaşmayan var mı?

BSF''de işsizliğe derman oluyorlar

İsrafil Kuralay, ortaklık ve güçbirliğine inanan kendisi gibi bir grup arkadaşla Yedirenk İletişim ile BSF Akademi''yi kurdu. Diplomalı işsizler ordusunu mesleki eğitimle azaltmaya çalışıyorlar. İletişim alanına nitelikli eleman yetiştiriyorlar. Yeni Şafak Gazetesi ile işbirliği yapıp Gazetecilik Okulu kurdular.

500''ün üzerinde insana sertifika verdi. Açılan bölümlerin bir kısmı staj garantisi de veriyor.

Cavendish College Sinema TV Okulu iki yıllık isteyen İngiltere''de eğitimine devam edebiliyor. Gazetecilik ve Siyaset okulu 50''ye yakın mezun verdi. Ekim ayında düşünce okulu da devreye giriyor.

Yedirenk İletişim''de de şu sıralar iyi bir görsel arşiv hazırlıyorlar. Marmara Kıraathanesi ile ilgili hazırladıkları ve TRT 2''de yayınlanan Marmaratör belgeseli ile çok beğeni topladılar. Şimdi de El Cezire Televizyonu için Mimar Sinan belgeseli hazırlıyorlar. İletişim sektörü için yedi imaj görüntü bilgi bankası hazırlıkları da sürüyor.

Nankör insan, her şeyin fiyatını bilen hiçbir şeyin değerini bilmeyen kimsedir.

Oscar Wilde
17 yıl önce
5N1K + ahlak+fayda
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi