|
Akdenizli seçimini yaptı

Gözünü kapayan sadece kendine gece yapar. Dürbün gibi kullandığımız boru parçasından uzaklardaki çok güzel bir bahçeye bakarak umutlanmak varken, borunun kenarlarına yapışan pas ve kirlerle meşgul oluyoruz.

Beynimizi hep olumsuzluklara programlamış gibi baktığımız her yerde pislik ve kötülük arıyoruz. Bu yüzden bize emanet verilen sağlığımızı da bozuyoruz.

Siyasi tansiyonun yüksekliği içeride öyle sis perdesi oluşturmuş ki herkes sanki at gözlüğü takmış gibi siyasetten başka birşey görmüyor.

Hemen hemen hergün açıklanan seçim anketleriyle oy oranları sürekli partiler arasında dağılırken iş dünyasında neler olup bittiğini kaçırıyoruz.

Geçen hafta İstanbul yine iki büyük etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği ASCAME 18. Genel Kurulu ile 5. Dünya Odalar Kongresi.

Kongre için 118 ülkeden yaklaşık bin 600, ASCAME için de yüzü aşkın yabancı İstanbul''a geldi.

500''e yakın ''oda''yı bir araya getiren ASCAME, kuruluşundan 25 yıl sonra ilk kez İstanbul''da toplandı.

Birlik''de Arnavutluk, Cezayir, Bulgaristan, Hırvatistan, Mısır, İspanya, Fransa, Yunanistan, İsrail, İtalya, Ürdün, Lübnan, Libya, Malta, Fas, Sırbistan, Suriye, Filistin ve Tunus gibi çok sayıda ülke yer alıyor.

Türkiye, Akdeniz''e kıyısı olan ülkeler arasındaki ekonomik ve sosyal işbirliğini geliştirmek amacıyla 1982 yılında kurulan ASCAME''ye 1990 yılında üye oldu.

Mevlana Celâleddin Rumî''nin, "Kese''ye değer veren içindeki altındır. İçinde altın olmayan kesenin ne kıymeti var?" sözüyle konuşmasını tamamlayan İstanbul Ticaret Odası''nın genç ve dinamik Başkanı Murat Yalçıntaş, geçtiğimiz hafta Akdeniz Ticaret Odaları Birliği''nin başına getirildi.

Yalçıntaş''a göre Akdeniz Havzası''nı oluşturan ülkeler arasında üç önemli işbirliği imkanı bulunuyor; Doğrudan ticaret, turizm, su ve enerji.

Türkiye''nin en köklü, Avrupa''nın da beş büyük odasından biri olan İTO, Türk iş dünyasının yüzde 35''ini temsil ediyor.

İstanbul Ticaret Üniversitesi''nden Formula 1''e kadar birçok projenin de sahibi olan İTO''nun genç Başkanı Murat Yalçıntaş''ın birliğin başına getirilmesi genel seçim tartışmalarından daha önemli.

Partilerin vaatlerini tartışmak yerine uluslararası arenada nasıl yer alabilirizi konuşmak gerekiyor.

***

Kökünü beğenmeyen dal ve dalını beğenmeyen meyve, olgunlaşmadan çürür.

***

Bu işte "Pardon" yok

Küresel ısınma tehlikesi iş dünyasını tasarruf sağlayan teknolojik yatırımlara yönlendirdi. Gebze''de kurulu Mikrosan AŞ, ABD''li DRTS adlı bir şirketle işbirliği yaparak damla sulama makinesi imal etti. Firma sahipleri yurt içi ve yurtdışından önemli talep bekliyor.

Dün ABD''li firmanın sahibi ve üst yöneticileri ile ve Mikrosan AŞ''nin sahibi Naci Sönmez, Satış ve Pazarlama Müdürü Rauf Rustamov basın mensuplarına 60 metre boyundaki tasarruflu sulama makinesini yerinde tanıttı.

Fabrika yapan fabrika özelliğine sahip olan Mikrosan AŞ''nin Genel Müdürü ve sahibi Naci Sönmez, makine imalatında işe gösterdikleri hassasiyeti, "İş dünyasında pardon deme şansımız yok" diyerek ifade ediyor.

Sadece sanayide değil her alanda “Pardon” deyip işten sıyrılma alışkanlığımızı bırakmamız gerekiyor.

Dünyayı yaşanmaz hale getirdiğimiz zaman pardon deme şansımız var mı?

Mesela işsizliğin her ailede yakınen hissedildiği bir ortamda yaşıyoruz.

İşsizlik bugün her Türk işadamının üstüne vazife olan milli bir sorun haline gelmiştir.

Bu konuda kimse üstündeki vazifesini yabancı sermayeye ya da daha büyük şirketlere devretme hakkına sahip değildir.

Yoksa Türkiye''nin genç sermaye gücü elimizde patlayabilir ve bunun da sorumlusu istihdam oluşturmayan Türk işadamlarının olur.

17 yıl önce
Akdenizli seçimini yaptı
İsmet Paşa Lord Curzon"la dövüşmeyi değil uzlaşmayı tercih etmişti!
TCMB’den ‘4 Şubat’ta da faiz indirebilirim’ sürprizi
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…